Skip to main content

«Mary Poppins»: Με «γονική συναίνεση», η θέαση της ταινίας

Photo: imdb

Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης

Η «Mary Poppins», το μιούζικαλ φαντασίας, παραγωγής Γουόλτ Ντίσνεϊ του 1964 και σκηνοθεσίας Ρόμπερτ Στίβενσον, θα έχει πλέον ηλικιακή διαβάθμιση, επειδή περιλαμβάνει «γλώσσα που κάνει διακρίσεις».

Η ταινία, της οποίας η μουσική και τα τραγούδια γράφτηκαν από τους αδελφούς Σέρμαν, είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πάμελα Λύντον Τράβερς, το οποίο διασκευάστηκε για τη μεγάλη οθόνη από τους Μπιλ Γουόλς και Ντον ΝταΓκράντι.

Photo: imdb

Η κλασική δημιουργία, με πρωταγωνίστρια την Τζούλι Άντριους που ερμηνεύει τον ρόλο μιας αξιαγάπητης γκουβερνάντας με μαγικές ικανότητες, αναβαθμίστηκε από «U» (Universal) ή στα ελληνικά «Κ» (Κατάλληλο για όλους), σε PG (Parental Guidance), με απαραίτητη τη γονική καθοδήγηση· δεν είναι κατάλληλη, δηλαδή, για παιδιά κάτω των οκτώ ετών, καθώς περιέχει «ευαίσθητο περιεχόμενο».

Συγκεκριμένα, έπειτα από έρευνα του Βρετανικού Συμβουλίου Ταξινόμησης Ταινιών (British Board of Film Classification),  «γλώσσα που εισάγει διακρίσεις» θεωρήθηκε η λέξη «Hottentots». Η αναφορά γίνεται δυο φορές από το ναύαρχο Μπουμ, ο οποίος αντικρίζει καπνοδοχοκαθαριστές, οι οποίοι έχουν μαύρα πρόσωπα από τη στάχτη, φωνάζοντας «δεχόμαστε επίθεση από hottentots».

Η λέξη αυτή είναι δημιούργημα των Ολλανδών αποίκων, που έφτασαν στο νότιο άκρο της Νότιας Αφρικής στη δεκαετία του 1650, οι οποίοι την χρησιμοποίησαν για αναφερθούν στους ιθαγενείς.

Το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης αναφέρει ότι ο όρος, ο οποίος είναι δημιούργημα Ολλανδών αποίκων, αναφερόταν στους ανθρώπους από τις φυλές της Αφρικής Khoikhoi και San, «θεωρείται γενικά τόσο αρχαϊκός όσο και προσβλητικός».

Photo: imdb

«Καταλαβαίνουμε από την έρευνά μας για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις ότι μια βασική ανησυχία για τους γονείς είναι το ενδεχόμενο να εκτεθούν τα παιδιά σε γλώσσα ή συμπεριφορά που δημιουργεί διακρίσεις, τις οποίες μπορεί να βρίσκουν οδυνηρές ή να επαναλαμβάνουν χωρίς να συνειδητοποιούν την πιθανή προσβολή», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου Ταξινόμησης Κινηματογράφου.

Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ενδιαφέρον έχει η ζωντανή δημοσκόπηση που πραγματοποιεί η εφημερίδα Daily Mail, η οποία και ανέδειξε πρώτη το ρεπορτάζ. Σύμφωνα με αυτή, το 92% των σχεδόν 4.500 συμμετεχόντων θεωρεί ότι δεν πρέπει να μπει το σήμα απαραίτητης γονικής συναίνεσης, ενώ μόλις το 6% συμφωνεί με τις αλλαγές και ένα 2% εντάσσεται στους αναποφάσιστους. Πολλές είναι και οι αντιδράσεις των φανς στην πλατφόρμα X. Σύμφωνα με αυτές,  η εν λόγω αλλαγή θεωρείται «γελοία» και «οπισθοδρομική» για μία ταινία που μεγάλωσε γενεές παιδιών.

Η «Mary Poppins», που κέρδισε πέντε Όσκαρ, καλύτερης ηθοποιού (Τζούλι Άντριους), καλύτερου τραγουδιού, μουσικής επιμέλειας (Ρίτσαρντ Μ. Σέρμαν & Ρόμπερτ Σέρμαν), μοντάζ και οτικών εφέ, ήταν η εμπορικότερη ταινία για το 1965 έχοντας καθαρό κέρδος 28.5 εκατομμυρίων δολαρίων (είχε ως προϋπολογισμό 6 εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία επαναπροβλήθηκε το 1973 και απέφερε 9 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον σε εισπράξεις.