Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Εθνικός κίνδυνος το δημογραφικό – Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία του 2022

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η δημογραφική κατάρρευση καθίσταται ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός

Τις «εξαιρετικά ανησυχητικές» τάσεις του δημογραφικού προβλήματος επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση».

Αναφερόμενος στα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η ΕΛΣΤΑΤ σήμανε τον πιο ηχηρό συναγερμό όλων των τελευταίων ετών για το δημογραφικό». «Τα στοιχεία του 2022 είναι αποκαρδιωτικά: η χώρα κατέγραψε ουσιαστικά μία γέννηση ανά δύο θανάτους. Είναι ένα αρνητικό ισοζύγιο που κλιμακώνεται εδώ και μισό αιώνα» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εθνικό κίνδυνο σε πλήρη εξέλιξη» που – όπως τόνισε – «δεν πρέπει να γίνει καθεστώς».

«Το πρόβλημα απασχολεί όλη τη Δύση, συνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Στην Ελλάδα επιβαρύνεται και από άλλες ιδιαιτερότητες, ο λαός μας από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη» παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ανέφερε ακόμη πως η πληθυσμιακή υποχώρηση δεν εκδηλώνεται ισομερώς στην επικράτεια αλλά έχει εξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. «Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν μόνο εθνικές στρατηγικές αλλά απαιτούνται και συγκεκριμένες τοπικές πρόνοιες» είπε.

«Η δημογραφική κατάρρευση καθίσταται ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

Εστιάζοντας στις ρίζες του προβλήματος επισήμανε ακόμη πως «σε όλο τον κόσμο βρισκόμαστε στο στάδιο της δεύτερης δημογραφικής μετάβασης: τα ζευγάρια κάνουν οικογένειες σε μεγαλύτερες ηλικίες κάνουν όμως και λιγότερα παιδιά». Παράλληλα, «αλλάζει και το προσωπικό όραμα ευτυχίας των νέων ανθρώπων και το μοντέλο της σύγχρονης οικογένειας που είναι πιο απαιτητικό, αλλά και πιο απρόσιτο, καθώς συμπιέζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον με την ανασφάλεια να κυριαρχεί συχνά στην ψυχολογία πολλών νέων ανθρώπων».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στην ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ώστε η χώρα να ενοποιήσει τις προτεραιότητές της σε ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό κύταρρο της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια.

Επισήμανε ακόμη πως «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε επιλογές που μπορούν να φέρουν γρήγορα αποτελέσμα» και πως η αντιμετώπισή του συνιστά «μία πολύχρονη και συχνά άνιση προσπάθεια και προϋποθέτει συμμάχους το κράτος και τις επιχειρήσεις, μέχρι τους ίδιους τους πολίτες».

naftemporiki.gr