Skip to main content

Μπορεί το Ισραήλ να χειριστεί πόλεμο σε δύο μέτωπα;

Ισραηλινά τανκς στα σύνορα με τη Γάζα/ Reuters

Ο Tamir Hayman, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, εξηγεί τι θα συμβεί εάν ανοίξει δεύτερο μέτωπο στα σύνορα με τον Λίβανο με αντίπαλο τη Χεζμπολάχ.

Θέμα χρόνου θεωρείται η χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για ένα δεύτερο μέτωπο στον βορρά, με τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε πως «είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή». Το Foreign Policy μίλησε στον Tamir Hayman, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, σχετικά με τους στόχους της επιχείρησης στη Γάζα, την προοπτική άμεσης εμπλοκής της Χεζμπολάχ στον πόλεμο και το πόσο έτοιμο είναι το Ισραήλ για πόλεμο σε δύο διαφορετικά μέτωπα.

(Δείτε εδώ live όλες τις εξελίξεις)

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνομιλίας:

FP: Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της επίθεσης της Χαμάς και της ισραηλινής απάντησης;

TH: Πρώτα απ ‘όλα, το σημαντικότερο σημείο που χτυπήθηκε ήταν τα χωριά, τα κιμπούτς, που περιβάλλουν τη Λωρίδα της Γάζας. [Αυτοί] δέχθηκαν σφοδρή επίθεση και καταστράφηκαν, έγινε πραγματικά μια σφαγή. Μια σφαγή, μια θηριωδία που δεν μπορεί να χωρέσει ο νους. Τα ερείπια, τα πτώματα, η μυρωδιά είναι ανυπόφορη. Υπάρχει οσμή θανάτου και αίματος παντού.

Τώρα, έχουμε σφραγίσει όλες τις τρύπες στον φράκτη της Γάζας. Έχουμε εκκενώσει όλους τους πολίτες και υπάρχει μόνο στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή της Γάζας, επομένως αυτή είναι μια πτυχή της ανανέωσης της εμπιστοσύνης μας.

Όλο το προσωπικό της Χαμάς θεωρείται πλέον στόχος, νόμιμος στόχος.

Το τρίτο στοιχείο είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στο βορρά. Αν και η Χεζμπολάχ δεν εμπλέκεται σε πλήρη κλίμακα, προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμό για να εκτονώσει τις εντάσεις στη Γάζα, χρησιμοποιώντας drones, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες της Χαμάς και τις δυνατότητες των Παλαιστινίων για να εξαπολύσει επιθέσεις όλμων στον Σιδερένιο Θόλο. Έχουμε αναπτύξει όλες τις δυνάμεις μας για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι για, ο Θεός φυλάξοι, μια άλλη επίθεση από ειδικούς πράκτορες της Χεζμπολάχ. Είμαστε πλήρως έτοιμοι για ένα τέτοιο σενάριο. Και τώρα πρέπει να εξισορροπήσουμε την προσπάθειά μας μεταξύ της Γάζας και του Βορρά, και κατά τη γνώμη μου πρέπει να εξασφαλίσουμε το πλευρό, αλλά η κύρια επιχειρησιακή προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στη Γάζα.

Το τέταρτο στοιχείο είναι η σταθεροποίηση του εσωτερικού μετώπου, του τι συμβαίνει στην ισραηλινή κοινωνία. Θα μας πάρει χρόνια για να ανακτήσουμε το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης για τις δυνατότητες του Ισραήλ, ειδικά όσον αφορά στην έγκαιρη προειδοποίηση αλλά και όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες.

LIVE: Η Γάζα περιμένει βοήθεια, το blame game συνεχίζεται

FP: Στο θέμα της εκκένωσης αμάχων. Ήδη, βλέπουμε πολλές αναφορές για θανάτους αμάχων. Πώς θα καταρριφθεί η Χαμάς χωρίς τρομακτικές απώλειες αμάχων; 

TH.: Πρέπει να καταλάβετε ότι η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, αν και μια φρικτή τρομοκρατική οργάνωση δολοφόνων που μοιάζουν με το [Ισλαμικό Κράτος], είναι επίσης κατασκευασμένο με πολύ παρόμοιο τρόπο με στρατιωτικές μονάδες. Έχουν τα φυλάκια τους, τα κανάλια διοίκησης και ελέγχου. Έχουν τις βάσεις τους σε βαθιές και φαρδιές υπόγειες σήραγγες που συνδέουν όλες αυτές τις πτυχές. Άρα έχεις στοιχεία που μπορείς να αναγνωρίσεις. Δεν είναι σαν να κυνηγάμε ανθρώπους σε πολυκατοικίες. Οργανώνονται ως στρατιωτικές μονάδες. Δρουν υπόγεια, αλλά γνωρίζουμε τη δομή και τις δυνατότητες.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι πώς διαχωρίζεις τους πολίτες από αυτή τη στρατιωτική ικανότητα και μετά χτυπάς. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή: Προσπαθούμε να εκκενώσουμε τον τεράστιο μη εμπλεκόμενο άμαχο [πληθυσμό] από όλη τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και αργότερα μπορούμε να χτυπήσουμε. Ξέρουμε πού βρίσκονται. Μπορούμε να χτυπήσουμε με αεροπορική δύναμη. Μπορούμε να κάνουμε ελιγμούς, μπορούμε να ξεριζώσουμε αυτές τις μεγάλες δυνατότητες. Μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στο ποιες είναι οι ειδικές δυνατότητες που θέλουμε να ξεριζώσουμε. Για παράδειγμα, οι δυνατότητες ειδικής επιχείρησης, η εναέρια μονάδα, η ναυτική μονάδα, η μονάδα πυραύλων—όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να στοχεύσουν, και στόχευαν, ισραηλινούς αμάχους.

FP.: Αναφέρατε το ενδεχόμενο να ανοίξει το βόρειο μέτωπο. Πόσο πιθανό πιστεύετε ότι είναι σε αυτή τη φάση; 

TH: Δεν είμαι σίγουρος ότι η Χεζμπολάχ έχει όρεξη να ανοίξει μέτωπο, αλλά μπορεί να δει ευκαιρία. Αν βλέπουν αδυναμία, βλέπουν ευκαιρίες. Πιθανότατα, η Χεζμπολάχ πιστεύει ότι δεν μπορούν να θυσιαστούν για τους Παλαιστίνιους, επειδή ολόκληρος ο λόγος ύπαρξης τους είναι το Ιράν και όχι η Γάζα. Αν λοιπόν δουν περισσότερα σημάδια αδυναμιών, τότε σίγουρα θα δουν μια ευκαιρία. Αν δουν σημάδια του αντίθετου, δύναμης και αποφασιστικότητας, μάλλον δεν θα μπουν στον πειρασμό.

FP: Βλέπετε κίνδυνο κλιμάκωσης λόγω παρεξήγησης στα βόρεια σύνορα, όπου μια ενέργεια θα μπορούσε να παρερμηνευθεί είτε από τη Χεζμπολάχ είτε από το Ισραήλ;

ΤΗ: Φυσικά, ναι. Η Χεζμπολάχ έχει μια ψεύτικη αίσθηση αυτοπεποίθησης που μπορεί να την οδηγήσει σε λάθος υπολογισμό, υποθέτοντας ότι η δράση τους θα ερμηνευθεί από εμάς ως ήσσονος σημασίας, ενώ εμείς θα την ερμηνεύσουμε ως μείζονα. Θα ανταποδώσουμε κατάλληλα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο κλιμάκωσης που μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα ενός δευτερεύοντος μετώπου. Θα πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ ακριβείς στον τρόπο με τον οποίο πλοηγούμαστε στην επιχειρησιακή προσπάθεια αυτή τη στιγμή.

FP: Πώς συγκρίνεται η Χεζμπολάχ δίπλα στη Χαμάς όσον αφορά στις δυνατότητές της και την απειλή που αποτελούν για το Ισραήλ;

TH: Είναι μια άλλη κλίμακα. Δεν υπάρχει σύγκριση. Μιλάμε για 10 φορές τις δυνατότητες πυρός, υπερδιπλάσιες των δυνατοτήτων τους στο έδαφος, πολύ καλύτερο εξοπλισμό και ικανότητες ακρίβειας. Είναι μια άλλη κλίμακα, πολύ πιο κοντά σε έναν τακτικό στρατό παρά σε μια τρομοκρατική οργάνωση. Αν και είναι τακτικός στρατός που προκαλεί τρόμο.

FP: Είναι ο ισραηλινός στρατός έτοιμος και εξοπλισμένος για να χειριστεί έναν πόλεμο δύο μετώπων;

TH: Ναι, μπορούμε να χειριστούμε περισσότερα από ένα μέτωπα. Μπορούμε να χειριστούμε ακόμη και τρία μέτωπα. Αλλά η νίκη δεν θα είναι ταυτόχρονη, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Μπορούμε να τελειώσουμε το ένα και να πάμε στο άλλο. Eχουμε αρκετές δυνατότητες να το κάνουμε αυτό.

Το πρόβλημα δεν είναι o ισραηλινός στρατός, το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό μέτωπο. Το πρόβλημα είναι η ζημιά στην ισραηλινή κοινωνία και στην ανθεκτικότητα του Ισραήλ.