Skip to main content

ΕΕ: Ιστορίες για λύκους και για ψήφους

Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων αγροτών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τι γυρεύουν οι λύκοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση;  Μα να φέρουν ψήφους. Το κορυφαίο κεντροδεξιό πολιτικό κόμμα της Ευρώπης έχει μια νέα στρατηγική εκστρατείας για να προσεταιριστεί τους αγρότες – αποδυναμώνοντας το καθεστώς προστασίας των λύκων – και η πολιτική οπτική φαίνεται να ευνοεί και την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζει ότι υπάρχει ανάγκη να περιοριστούν οι πληθυσμοί των λύκων για να βοηθηθούν οι αγρότες που ανησυχούν για τα σαρκοφάγα τα οποία κατασπαράζουν τα κοπάδια τους .

Το κόμμα ηγήθηκε μιας συζήτησης την Τετάρτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο να πιέσει την Κομισιόν να τροποποιήσει τους κανόνες της για την προστασία των λύκων.

“Η συζήτηση για τους λύκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί για ορισμένες περιφέρειες, και ιδίως για τις αγροτικές, ύψιστη προτεραιότητα”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. “Ας το συζητήσουμε και ας βρούμε μια κοινή λύση προς το συμφέρον της προστασίας των ζώων αλλά και της προστασίας των ανθρώπων”.

«Διαβούλευση για την αναθεώρηση του καθεστώτος προστασίας»

“Η συγκέντρωση αγέλης λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές έχει γίνει πραγματικός κίνδυνος για τα ζώα και ενδεχομένως και για τους ανθρώπους”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ενώ ανακοίνωσε δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του καθεστώτος προστασίας τους η οποία θα απαιτήσει την τροποποίηση της οδηγίας της ΕΕ του 19912, για τους οικοτόπους- ένα πάγιο αίτημα του ΕΛΚ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, μέλος του ΕΛΚ  φέρεται να σκέφτεται να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα. Ωστόσο, οι δεσμοί έχουν φθαρεί λόγω της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, η οποία, κατά την άποψη ορισμένων συντηρητικών, επιβαρύνει την ήπειρο με οικονομικά καταστροφικά κόστη. Η αναζήτηση ενός κοινού σχεδίου για τους λύκους μπορεί να την καταστήσει και πάλι αρεστή.

Η προσωπική εμπλοκή της Προέδρου της Επιτροπής εγείρει ερωτηματικά.

«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το θέμα σηκώνεται από την κ. φον ντερ Λάιεν, ενώ κανονικά εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Επιτρόπου Περιβάλλοντος», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σκάλαν, γενικός γραμματέας των Ευρωπαϊκών Κυνηγετικών Συλλόγων.

Η Μπάρμπαρα Χερέρο, επικεφαλής της πολιτικής της ΕΕ για τη φύση στη ΜΚΟ BirdLife Europe, δήλωσε ότι η φον ντερ Λάιεν «προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόμματός της», κάνοντας λόγο για «πολιτική κίνηση».

Οι συνάδελφοί της στο κόμμα επίσης βλέπουν πολιτική ατζέντα στο προσκήνιο.

«Διάλειμμα» στην έκδοση νέων κανονισμών

Το ΕΛΚ έχει μετατοπίσει τις συζητήσεις σχετικά με το Green Deal και τις ευρύτερες περιβαλλοντικές πολιτικές, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένα «διάλειμμα» στην έκδοση νέων κανονισμών, καθώς νέα κόμματα που εκπροσωπούν αγρότες εξοργισμένους με τον αντίκτυπο των πράσινων πολιτικών ξεπηδούν σε όλη την ΕΕ, όπως το BBB στις Κάτω Χώρες και η Συμμαχία των Αγροτών στην Ιρλανδία.

«Το θέμα θα έχει σίγουρα τον δικό του αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές εκλογές», τόνισε ο Σκάλαν.

Το συνέδριο του ΕΛΚ τον Μάιο ενέκρινε ένα ψήφισμα που ζητούσε “μια ισορροπημένη προσέγγιση” στην οποία η επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας του λύκου “δεν αποτελεί πλέον ταμπού”.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τους υπαινιγμούς ότι η φον ντερ Λάιεν χρησιμοποιεί το θέμα για να κερδίσει πολιτικούς πόντους και με mail επανέλαβε την δήλωσή της πως «στις αγροτικές περιοχές όπου έχει επιστρέψει ο λύκος, ορισμένοι ανησυχούν για την ασφάλειά τους» και ότι «η εν εξελίξει μελέτη θα επιτρέψει τη συλλογή κάθε πρόσθετου και σχετικού στοιχείου για το θέμα”.

Αυξήθηκαν τα επικίνδυνα περιστατικά

Οι ενώσεις αγροτών και κυνηγών λένε ότι επικίνδυνα περιστατικά μεταξύ ανθρώπων και λύκων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι πληθυσμοί των λύκων έχουν ανακάμψει, ιδίως σε χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία.

«[Οι πολιτικοί] πρέπει να ακούσουν τους κατοίκους και να προσπαθήσουν να βρουν απαντήσεις αν αυτοί ανησυχούν από μια κατάσταση, όταν η κανονική ή παραδοσιακή γεωργία δεν είναι δυνατή επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί λύκοι», δήλωσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής Χέρμπερτ Ντόρφμαν του ΕΛΚ, ο οποίος ζήτησε να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί προσβλέπουν στη θανάτωση των λύκων για να κερδίσουν ψήφους.

Στην Ισπανία, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε τη νομιμοποίηση του κυνηγιού των λύκων σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους ψηφοφόρους της υπαίθρου κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών του καλοκαιριού.

Στη Γερμανία, αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση το Κόμμα των Πρασίνων, επικεφαλής τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και του υπουργείου Γεωργίας. Κι ενώ η βάση του κόμματος γενικά συμπαθεί τους λύκους, οι κορυφαίοι πολιτικοί βλέπουν επίσης την ανάγκη να προσελκύσουν την εύνοια των αγροτών.

Με αυξανόμενους αριθμούς, οι λύκοι ως είδος δεν απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά οι πληθυσμοί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι “ευάλωτοι” ή “σχεδόν απειλούμενοι”, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ φοβούνται ότι αν το ΕΛΚ επιτύχει και η Επιτροπή αποφασίσει να επανεξετάσει την οδηγία για τους οικοτόπους, θα υπονομεύσει τα πρότυπα προστασίας της φύσης της ΕΕ.

naftemporiki.gr