Skip to main content

Σαουδική Αραβία-Ιράν: «Στον σωστό δρόμο» η αποκατάσταση των σχέσεων

REUTERS/Ahmed Yosri

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έκανε σήμερα την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόοδο στην αποκατάσταση των σχέσεών τους, σημειώνουν η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας είναι στον σωστό δρόμο και καταγράφουμε πρόοδο», δήλωσε ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες στέφθηκαν με επιτυχία».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έκανε σήμερα την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Με τη διαμεσολάβηση της Κίνας

Ιράν και Σαουδική Αραβία κατέληξαν στις 10 Μαρτίου σε μια συμφωνία, με τη διαμεσολάβηση της Κίνας, για τον τερματισμό της διπλωματικής τους ρήξης και την αποκατάσταση των σχέσεών τους έπειτα από χρόνια εχθρότητας, στη διάρκεια των οποίων οι δύο χώρες είχαν υποστηρίξει αντίπαλα στρατόπεδα στη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη.

Το σουνιτικό βασίλειο διέρρηξε τους δεσμούς του με το σιιτικό Ιράν το 2016 αφότου διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία του στην Τεχεράνη σε αντίποινα για την εκτέλεση από το Ριάντ ενός προβεβλημένου σιίτη ιερωμένου.

Στα μέσα Ιουνίου, ο Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν συναντήθηκε με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη κατά την επίσκεψή του στο Ιράν, πρώτη επίσκεψη Σαουδάραβα ΥΠΕΞ στο Ιράν μετά από 17 χρόνια. Τον Ιούνιο, το Ιράν άνοιξε ξανά επίσημα την πρεσβεία του στη Σαουδική Αραβία και ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η πρεσβεία του βασιλείου στην Τεχεράνη άρχισε να λειτουργεί ξανά. Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στο Ιράν στις αρχές Αυγούστου.

«Είχαμε καλές συνομιλίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας σήμερα», τόνισε ο Αμιραμπντολαχιάν.

Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ δήλωσε ότι το Ριάντ ελπίζει σε μια επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί μετά από πρόσκληση του βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, με τον οποίο επικοινώνησε κατά την επίσκεψη του Ιουνίου. Ο Ραϊσί δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο σουνιτικό βασίλειο «εν ευθέτω χρόνω».

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ είπε ότι το βασίλειο επιθυμεί να ακολουθήσει όλα τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Κίνας, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι οι πρέσβεις των δύο χωρών θα αναλάβουν τις θέσεις τους μετά την επαναλειτουργία των πρεσβειών τους.

«Ανυπομονούμε για το νέο στάδιο στις σχέσεις μας που βασίζεται στην ισλαμική αδελφότητά μας και εργαζόμαστε για τα κοινά συμφέροντα», τόνισε ο Φαϊζάλ, χαιρετίζοντας τη στήριξη του Ιράν στην προσπάθεια του Ριάντ να φιλοξενήσει την Expo 2030.

Πηγή: ΑΜΠΕ