Skip to main content

AFP: Η αδυσώπητη παρακμή του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά το 2004

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αφιερώνει άρθρο στο ελληνικό ποδόσφαιρο προσπαθώντας να αναλύσει τι πήγε λάθος μετά το θρίαμβο του 2004.

Η Εθνική ομάδα της Ελλάδας θα είναι ο προσεχής αντίπαλος της Γαλλίας στην προκριματική φάση του Euro 2024.

Τα δύο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, που μετέχουν στο Β΄ όμιλο και κατέχουν τις πρώτες δύο θέσεις με απόλυτη επιτυχία στα παιχνίδια τους (τρεις νίκες οι Μπλε, δύο η Εθνική), θα συναντηθούν τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στο Παρίσι, στο «Σταντ ντε Φρανς».

Ενόψει της επικείμενης συνάντησης, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) φιλοξένησε άρθρο που μεταδόθηκε από την Αθήνα και εστιάζει στην αδυναμία του ελληνικού ποδοσφαίρου να επενδύσει στο θρίαμβο της Ελλάδας το 2004, στην Πορτογαλία.

Το άρθρο του Γαλλικού Πρακτορείου:

«Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την αιφνιδιαστική νίκη της στο Euro 2004, η ελληνική Εθνική ομάδα μοιάζει με γήπεδο ερειπίων, υπονομευμένο από μια αθλητική πολιτική σε κρίση και αγώνες εξουσίας, πριν αντιμετωπίσει τη Γαλλία τη Δευτέρα (20:45) στο Σεν Ντενί.

Με δύο νίκες σε δύο ματς στα προκριματικά του Euro 2024, η ελληνική ομάδα βγαίνει από το τούνελ; Ο δρόμος είναι μακρύς, ωστόσο, γι΄ αυτή την Εθνική που βρίσκεται στην 52η θέση της κατάταξης της FIFA και στοιβάζει τους προπονητές χωρίς επιτυχία…

Ο Ουρουγουανός τεχνικός Γκουστάβο Πογέτ είναι ο έβδομος προπονητής σε λιγότερο από δέκα χρόνια. Η αργή πτώση της Εθνικής είναι επίσης αντανάκλαση όλου του ελληνικού ποδοσφαίρου, του οποίου οι ελλείψεις στην αθλητική πολιτική ήρθαν στο φως.

“Σε ταλέντο, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε στους Ιταλούς, τους Σέρβους ή τους Κροάτες. Αλλά δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών φορέων”, διαβεβαιώνει ο πρωταθλητής Ευρώπης, Κώστας Κατσουράνης.

“Αν μας δοθούν τα μέσα, θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Αυτό δείξαμε κατακτώντας το Euro 2004, αλλά κανείς δεν βασίστηκε σε αυτό”, προσθέτει ο αμυντικός χαφ που πέρασε από την Μπενφίκα.

“Πιο εύκολο να καταστραφεί” 

Μετά το 2004, μια χρυσή γενιά με αρχηγό τον Γιώργο Καραγκούνη κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά του Euro 2012 και στη συνέχεια στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, αλλά δεν βρέθηκε κανένας να πάρει τη σκυτάλη στο τέλος της καριέρας των πρωταθλητών Ευρώπης το 2004, και η Ελλάδα απουσιάζει από διεθνείς αγώνες από το 2014.

Ο Κώστας Τσιμίκας, αναπληρωματικός αριστερός μπακ της Λίβερπουλ και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, τερματοφύλακας της Μπενφίκα, εμφανίζονται σήμερα ως τα δύο μοναδικά σημεία αναφοράς στην Εθνική.

Η απουσία εθνικής αθλητικής πολιτικής, η έλλειψη εμπιστοσύνης στους νεαρούς Έλληνες παίκτες στο πρωτάθλημα, η οικονομική κρίση και τα προσωπικά συμφέροντα φαίνεται να αποτελούν σοβαρά εμπόδια στην αναγέννηση της ελληνικής μπάλας.

“Είναι δύσκολο να χτίσεις, πολύ πιο εύκολο να καταστρέψεις”, λέει ο Γιώργος Καραγκούνης, πρωταθλητής Ευρώπης και παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της ελληνικής ομάδας (139 συμμετοχές).

Ο επιθετικός μέσος απαριθμεί «”ην έλλειψη επενδύσεων και υποδομών, μια γενιά λιγότερο ικανή να κάνει θυσίες και τη στάση των αφεντικών των συλλόγων”, για να εξηγήσει την υποβάθμιση του εθνικού ποδοσφαίρου.

Γιατί τα δεινά της Εθνικής ριζώνουν σε μια ελληνική πραγματικότητα που μαστίζεται από βία και διαφθορά, όπου οι αγώνες για την εξουσία υπερισχύουν κάθε ηθικής και αθλητικής σκέψης.

Σε όλα τα επίπεδα, το ποδόσφαιρο της χώρας βρίσκεται βυθισμένο σε επιχειρήσεις και συγκρούσεις και οι πρόεδροι των ομάδων σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους για να επηρεάσουν την πορεία του παιχνιδιού.

Τον Μάρτιο του 2018, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με όπλο στη ζώνη, για να απειλήσει έναν διαιτητή. Τον Απρίλιο του 2023, το αφεντικό του Ολυμπιακού, Ευάγγελος Μαρινάκης, εισέβαλε στο γρασίδι για να επιτεθεί στους αξιωματούχους.

Επιπλέον, πρόεδρος της Super League -του ελληνικού πρωταθλήματος- βρίσκεται και σε ανοιχτή σύγκρουση με την Ομοσπονδία, “όπου βασιλεύει το βαθύ κράτος και το οργανωμένο έγκλημα”, όπως είπε.

Τοξικό κλίμα 

“Το οικονομικό διακύβευμα που συνδέονται με τον τίτλο του πρωταθλητή είναι πολύ υψηλό για να αφεθεί μόνο στην αθλητική ικανότητα και το παιχνίδι”, αναλύει ο Γεώργιος Αντωνόπουλος, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria στο Νιούκαστλ και μέλος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος.

Ο ορισμός ξένων διαιτητών για τα ντέρμπι και η σχεδόν συστηματική απαγόρευση μετακινήσεων για τους οπαδούς είναι προσπάθειες προς την κατεύθυνσης εξομάλυνσης της κατάστασης.

Αυτό το τοξικό κλίμα αντανακλάται σε μια κατακόρυφη πτώση στο γήπεδο και στην αυξανόμενη αδιαφορία για το ποδόσφαιρο. Όταν τρεις ελληνικοί σύλλογοι μπορούσαν να διεκδικήσουν να αγωνιστούν στο Champions League στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο πρωταθλητής πρέπει τώρα να περάσει τρεις προκριματικούς γύρους για να αποκτήσει πρόσβαση στους ομίλους.

Σύμβολο της κατάστασης που επικρατεί είναι ο αρχηγός της νικηφόρας Εθνικής το 2004 Θεόδωρος Ζαγοράκης, που φεύγοντας χτύπησε πίσω του δυνατά την πόρτα της Ομοσπονδίας τον Σεπτέμβριο του 2021, λιγότερο από έξι μήνες μετά την εκλογή του ως πρόεδρος.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, που απειλείται τακτικά με αποκλεισμό από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από την UEFA, κρέμεται συχνά από μια κλωστή. Φορτίστε την Εθνική για να δείξει την έξοδο από τον λαβύρινθο».