Skip to main content

Αντλίες θερμότητας: Ένα μπλε κουτί στην… αυλή των Γερμανών Πρασίνων

Την ώρα που οι Γερμανοί έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν για την επερχόμενη απαγόρευση νέων λέβητων αερίου από την 1η Ιανουαρίου, οι υπέρμαχοι των αντλιών θερμότητας Πράσινοι, δεν είναι σε θέση να εγκαταστήσουν μία δική τους

Οι Πράσινοι εταίροι στην Γερμανική κυβέρνηση θέλουν στροφή στις αντλίες θερμότητας και απαγόρευση της θέρμανσης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Αλλά εδώ και χρόνια αγωνίζονται να εγκαταστήσουν μια τέτοια συσκευή στα κεντρικά γραφεία του κόμματός τους, χωρίς αποτέλεσμα.

Κυβερνητικό νομοσχέδιο που ονομάστηκε “θερμικό σφυρί” από τον λαϊκό Τύπο, που στην ουσία απαγορεύει τους νέους λέβητες αερίου στη Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, εχει ξεσηκώσει σωρεία αντιδράσεων. Οι υπουργοί λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το σχέδιο της χώρας να είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2045.

Αλλά οι πολίτες ανησυχούν, όχι μόνο για το τεράστιο κόστος της μετάβασης- από 25.000 έως 30.000 ευρώ- σε αντλίες θερμότητας, αλλά και για την αποτελεσματικότητά τους σε παλιά κτίρια.

«Λειτουργούν μόνο σε σπίτια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης – και το δικό μου δεν είναι”, είχε αναφέρει ο Κρούσε, μηχανικός από το ανατολικό Βερολίνο, στους Financial Times. “Για να το κάνεις πραγματικά ενεργειακά αποδοτικό, θα πρέπει να ξαναχτίσεις ολόκληρο το εξωτερικό κέλυφος του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένης της οροφής”.

Γερμανία: «Αντλίες θερμότητας; Καλύτερα γκρέμισε το σπίτι σου και ξαναχτίσε το»

Ο στόχος των Πρασίνων, όπως πρωτοανακοινώθηκε το 2019 ήταν, με την ανακαίνιση της έδρας του κόμματος στην καρδιά του Βερολίνου, να αντικατασταθεί  το υπάρχον σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου με αντλία θερμότητας, καθιστώντας το κτίριο κλιματικά ουδέτερο και σύμφωνο με τα προγράμματά τους για τη γερμανική πραγματικότητα.

Όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, το κόμμα όλο προσπαθεί και όλο αποτυγχάνει από τότε να ολοκληρώσει τις κατασκευαστικές εργασίες. Η αντλία θερμότητας προς το παρόν παραμένει ένα μπλε κουτί με ανεμιστήρα, που απλώς πιάνει χώρο στην αυλή των κεντρικών γραφείων του κόμματος.

Τα εμπόδια

Σε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, οι Πράσινοι επέλεξαν να εγκαταστήσουν μια γεωθερμική αντλία θερμότητας και ένα εντελώς πρωτοποριακό σύστημα εξαερισμού. Ωστόσο για να μπορέσει η αντλία να λειτουργήσει και να διανείμει τη θερμότητα στο χώρο έπρεπε να ανοίξει μια βαθιά τρύπα. Αυτός ο τύπος αντλίας μεταφέρει θερμότητα από το έδαφος, ενώ οι φθηνότερες και ευκολότερες στην εγκατάσταση αντλίες θερμότητας αέρα συλλέγουν και μεταφέρουν θερμότητα από τον αέρα.

Καθώς τα δωμάτια επρόκειτο να θερμανθούν με σύστημα εξαερισμού και όχι με θερμαντικά σώματα, έπρεπε επίσης να εγκατασταθεί ένα πολύπλοκο σύστημα σωλήνων και καλωδιώσεων, που συνιστά πρόκληση για τα παλιά κτίρια, όπως αυτό των Πρασίνων.

Τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί. Η διάνοιξη ορύγματος για την αντλία απαιτούσε άδεια, με την έγκριση των αρχών του Βερολίνου να καθυστερεί σχεδόν δύο χρόνια.

Επιπλέον, χρειαζόταν ένα ειδικό μηχάνημα και εκπαιδευμένο προσωπικό. Μόλις πρόσφατα κατέστη δυνατή η μεταφορά του μηχανήματος γεώτρησης πάνω από την οροφή στην αυλή.

Η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε από τις 22 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2023, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος στο Spiegel.

Η μπλε αντλία θερμότητας αναμένεται τελικά να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η όλη μετατροπή αναμένεται να έχει κοστίσει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.

Όταν ρωτήθηκε από το POLITICO την Παρασκευή, το γραφείο Τύπου των Πρασίνων δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το άρθρο του Spiegel. Μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις, ένας εκπρόσωπος δήλωσε το Σάββατο ότι “το δημοσίευμα είναι εσφαλμένο σε ορισμένα σημεία, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας”, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

 naftemporiki.gr