Skip to main content

Τουρκία: Στήριξη Οζντάγ στον Κιλιτσντάρογλου- «Θα στείλουμε τους μετανάστες πίσω στις πατρίδες τους»

REUTERS/Yves Herman

Το ακροεδεξιό κόμμα Zafer του Ουμίτ Οζντάγ στηρίζει τον υποψήφιο της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κέρδισε την υποστήριξη ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος, για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όπου θα αντιμετωπίσει τον νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για το κόμμα Zafer του Ουμίτ Οζντάγ.

Ο Οζντάγ, γνωστός για τις αντιμεταναστευτικές του θέσεις, ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον Κιλιτσντάρογλου στην Άγκυρα την Τετάρτη.  Αρχικά είχε υποστηρίξει τον Σινάν Ογκάν, ο οποίος αποκλείστηκε από την κούρσα αφού έλαβε το 5,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Κιλιτσντάρογλου, είπε πως οι δύο άνδρες συμφώνησαν να στείλουν τους μετανάστες στην Τουρκία πίσω στις πατρίδες τους μέσα σε ένα χρόνο μετά τις εκλογές.

«Ο Κιλιτσντάρογλου έχει καταστήσει πολύ σαφές ότι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και ότι θα ακολουθήσει αυτή την πολιτική», είπε ο Οζντάγ. «Ως εκ τούτου, το κόμμα Zafer αποφάσισε να τον υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν κέρδισε το 49,5% των ψήφων στον αρχικό γύρο, λίγο λιγότερο από το όριο του 50% που απαιτείται για να εξασφαλίσει τη νίκη, ποσοστό που του δίνει το πλεονέκτημα έναντι του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κέρδισε το 45%. Παράλληλα, ο Ερντογάν εξασφάλισε τη στήριξη που από τον ακροδεξιό εθνικιστή και τρίτο υποψήφιο για την προεδρία της Τουρκίας, Σινάν Ογκάν.

«Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου προσπαθούν να επηρεάσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του Ογκάν ενισχύοντας τα εθνικιστικά τους συναισθήματα και η διάσπαση που είδαμε την Τρίτης στη βάση του θα μπορούσε να ωφελήσει και τους δύο υποψηφίους», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Πάντως για να μπορέσει να απειλήσει σοβαρά τον Ερντογάν, ο Κιλιτσντάρογλου χρειάζεται πιθανώς περισσότερη υποστήριξη από το κόμμα Zafer, το οποίο συγκέντρωσε το 2,2% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

naftemporiki.gr