Skip to main content

Πώς ένα γερμανικό κρατίδιο βοήθησε τη Μόσχα σε ένα project που αποδυνάμωσε την Ουκρανία

Στο γερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, όπου γεννήθηκε η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, οι δεσμοί με τη Ρωσία είναι βαθιές – τόσο βαθιές ώστε οι ηγέτες του υπερασπίστηκαν ένα σχέδιο του Κρεμλίνου που οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι συνέβαλε στο να ακρωτηριαστεί η Ουκρανία.
 
Οι Αμερικανοί αναφέρονται βεβαίως στον αγωγό Nord Stream2, τον οποίο ο Όλαφ Σολτς έβαλε στον πάγο την Τρίτη, ως αντίποινα για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει δύο αποσχισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, λίγο πριν εισβάλει και φέρει την Ευρώπη στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου.
 
Από το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία περνάει ο Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν από καιρό ότι το project θα αποδυνάμωνε την Ουκρανία. Η Γερμανία και η Ρωσία επέμειναν ότι το έργο ήταν καθαρά εμπορικό. Ωστόσο, το 2019 η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε ορισμένες εταιρείες και άτομα που βοήθησαν στην οικοδόμησή του, τονίζοντας ότι ο αγωγός είναι ένα όπλο που συντηρεί την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
 
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Reuters το κρατίδιο ψήφισε την ίδρυση ειδικού ιδρύματος του οποίου ο καταστατικός χάρτης έλεγε ότι μπορούσε να αποκτήσει, να διαχειριστεί, να κατέχει, να παρέχει ή να εκχωρήσει γη, εργαλεία και μηχανήματα για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του αγωγού. 
 
«Πιστεύουμε ότι είναι σωστό να κατασκευαστεί ο αγωγός», δήλωσε η πρωθυπουργός του κρατιδίου, Μανουέλα Σβέσιγκ σε δημοσιογράφους τον Ιανουάριο του 2021. «Κανείς που εργάζεται για την κατασκευή του αγωγού δεν κάνει τίποτα λάθος. Αυτοί που κάνουν κάτι λάθος είναι αυτοί που προσπαθούν να σταματήσουν τον αγωγό» υπογράμμισε. 
 
Ο Nord Stream 2 θα διπλασίαζε την ποσότητα φυσικού αερίου που μπορεί να αντλήσει η Ρωσία απευθείας στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο πελάτη της για φυσικό αέριο, θα καθιστούσε τη Γερμανία και την Ευρώπη λιγότερο ευάλωτες στις διακοπές εφοδιασμού που προκαλούνται από διαφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και θα απέφερε σημαντικότατα οικονομικά οφέλη στο κρατίδιο-  μια σχετικά στερημένη περιοχή που ανήκε κάποτε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.
 
Αλλά καθώς η Ρωσία ενίσχυε την πίεση στην Ουκρανία, ήρθαν στο προσκήνιο ερωτήματα γύρω από το Ίδρυμα Klima-und Umweltschutz MV (Ίδρυμα για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος), που διαχειρίζεται τον αγωγό. Το Ίδρυμα αρνήθηκε να αποκαλυψει ποιος είχε αναλάβει την επιχείρηση “απόκρουσης των κυρώσεων”, αναφέροντας απλά ότι πρόκειται για άτομο, που διορίστηκε από τη Nord Stream 2 AG, μια εταιρεία που ανήκει στην Gazprom PAO, η οποία ελέγχεται πλήρως από το ρωσικό κράτος. 
 
Το γερμανικό Ελεγκτικό Συνέδριο δήλωσε στο Reuters στις 9 Φεβρουαρίου ότι ανησυχεί ότι το γερμανικό κρατίδιο είχε σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι το Ίδρυμα θα λειτουργούσε πάντα προς το δημόσιο συμφέρον, δήλωσε ο Σεμπάστιαν Γιαν, εκπρόσωπος του ελεγκτικού συνεδρίου, σε τηλεφωνική συνέντευξη.
 
Το Ίδρυμα δήλωσε χθες Τετάρτη ότι θα σταματήσει να βοηθά το έργο του αγωγού, αλλά αρνήθηκε να πει τι ακριβώς είχε κάνει για να το βοηθήσει μέχρι στιγμής. Σε έναν απολογισμό του πρώτου έτους της στον ιστότοπό του ανέφερε ότι για να ολοκληρωθεί ο αγωγός, «οι παράνομες απειλές των ΗΠΑ έπρεπε να αντιμετωπιστούν με ένα ευρύ φάσμα μέτρων, τα οποία για προφανείς λόγους δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο δημόσιας εξήγησης». “
 
Δημόσια αρχεία δείχνουν ότι αγόρασε ένα πλοίο που εισήλθε στη Βαλτική τον περασμένο Ιούλιο και για το οποίο μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο τον περασμένο Νοέμβριο ανέφερε ότι είχε εμπλακεί σε δραστηριότητες τοποθέτησης σωλήνων, στο Nord Stream 2.
 
naftemporiki.gr