Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τραπεζικές πιέσεις μέσω… Γερμανίας

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Αρνητικό «γύρισμα» για τον Γενικό Δείκτη

Αρνητικά πρόσημα επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι εισαγόμενες πιέσεις από τη Γερμανία δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να γεφυρώσουν την απόσταση από τις «κορυφές» του Μαρτίου (1.746 μονάδες).

Η αδυναμία εκλογής του Φρίντριχ Μερτς στη θέση του Καγκελάριου, μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, έρχεται να «ταράξει» τα νερά της πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη, κάτι το οποίο εύλογα επηρεάζει και την ελληνική αγορά.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, με τις τράπεζες να ανοίγουν σήμερα την αυλαία των ανακοινώσεων για το 2025, δίνοντας το πρώτο στίγμα για την εν εξελίξει κερδοφορία του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά -0,62% και διαμορφώνεται στις 1.720,7 μονάδες, χάνοντας περίπου 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.731,36 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 20 μονάδες (από 1.712,52 έως 1.732,69 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των ρευστοποιήσεων, με την Πειραιώς να χάνει περίπου -2%, παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία του α’ τριμήνου αυξήθηκε στα 284 εκατ. ευρώ από 233 εκατ. ευρώ πέρυσι. Την ίδια στιγμή, ΔΕΗ και Metlen υποχωρούν πέριξ του -1%, ενώ η Titan Cement κερδίζει σχεδόν +1,5%.

Πτώση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς κινείται στο -1,73% και τις 1.588 μονάδες, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τα πρώτα στοιχεία για την κερδοφορία του α’ τριμήνου.

Η μετοχή της Πειραιώς, η οποία επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης ή υπέρβασης του στόχου για κέρδη 0,8 ευρώ/μετοχή στο σύνολο του 2025, ψαλιδίζεται στο -1,90% και τα 5,056 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, η οποία χθες πιέστηκε από την αποκοπή του μερίσματος, συνεχίζει πτωτικά στο -1,49% και τα 2,453 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής αναδιπλώνει στο -2,58% και τα 9,438 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha έπεται στο -0,54% και τα 2,218 ευρώ. Σχεδόν αμετάβλητες είναι, ταυτόχρονα, οι μετοχές των Κύπρου και Optima Bank, οι οποίες απέχουν ελάχιστα από τα ρεκόρ των 6 και 16 ευρώ, αντίστοιχα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,79% και 4.251 μονάδες), οι μετοχές των Cenergy και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ υποχωρούν κατά τουλάχιστον -1,5%, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να διολισθαίνει στο -2,6% και το 1,3 ευρώ. Metlen, Viohalco, Aegean, ΔΕΗ και ΔΑΑ περιορίζονται πέριξ του -1%, ενόσω η μετοχή της Sarantis διορθώνει από τα χθεσινά ρεκόρ και «πέφτει» κατά -0,8%, παρά το γεγονός ότι τα EBITDA του α’ τριμήνου βελτιώθηκαν στα 19,4 εκατ. ευρώ (+4,8%). Αμετάβλητη στα 20 ευρώ κινείται η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία σήμερα κατοχυρώνει το δικαίωμα στο συμπληρωματικό μέρισμα του 0,8 ευρώ (αύριο η αποκοπή). Στον αντίποδα, η μετοχή της Titan Cement, η οποία την Πέμπτη ανακοινώνει τα μεγέθη του α τριμήνου, διευρύνεται στο +1,2% και τα 40,6 ευρώ. Η μετοχή της Coca Cola HBC επιχειρεί να βρεθεί σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς διευρύνεται στο +0,5% και τα 45,7 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,92% και 2.568 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία χθες σκαρφάλωσε για πρώτη φορά άνω των 40 ευρώ, αφομοιώνει τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα να «γυρίζει» στο -0,8%. ΕΧΑΕ, Alumil, ΑΔΜΗΕ, AVAX, Fourlis και Autohellas, από την πλευρά τους, οπισθοχωρούν στα όρια του -1%, με τις μετοχές των Profile, Κρι Κρι, Noval και Τεχνικής Ολυμπιακής να έπονται έως το -0,9%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Δομική Κρήτης, η οποία συνεχίζει την καθοδική πορεία και κατρακυλά κατά -8,4%. Το αποτέλεσμα είναι να «πέφτει» κάτω των 2,00 ευρώ, με την καθίζηση των ετήσιων κερδών (-95%) και την «αλμυρή» αποτίμηση να αποτελούν «αγκάθια».

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 79 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 120,0 δισ. ευρώ.

MSCI, Γενικές Συνελεύσεις, Αποτελέσματα Α’ Τριμήνου: Οι κρίσιμες ημερομηνίες στο Χρηματιστήριο

Το βλέμμα στα εταιρικά μεγέθη

Στα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου στρέφεται από σήμερα το βλέμμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο «βλέπει» στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων μια νέα «πυξίδα» για την κατεύθυνση της αγοράς.

Το ενδιαφέρον εστιάζει κυρίως στις τράπεζες, καθώς μέχρι την Παρασκευή η επενδυτική κοινότητα θα έχει μια πρώτη «εικόνα» για τις επιδόσεις των βασικότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Την αυλαία άνοιξε η Τρ. Πειραιώς, η οποία είδε την καθαρή κερδοφορία του α’ τριμήνου να φθάνει στα 284 εκατ. ευρώ από 233 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης ή υπέρβασης του στόχου για καθαρά κέρδη 0,8 ευρώ/μετοχή για το σύνολο του 2025.

Την Πέμπτη (8/5) ακολουθούν οι Εurobank – Εθνική, ενώ την Παρασκευή (9/5) είναι η σειρά της Alpha Bank, με την Τράπεζα Κύπρου να έπεται τη Δευτέρα, 12 Μαΐου.

Πέραν του γεγονότος ότι ανέκαθεν τα τραπεζικά μεγέθη αποτελούσαν «βαρόμετρο» για την ελληνική αγορά, φέτος η χρησιμότητά τους αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς μην ξεχνάμε ότι η τρέχουσα χρήση εξελίσσεται σ’ ένα «αχαρτογράφητο» και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον.

Επομένως, ένα ανθεκτικό αποτέλεσμα, αναμφίβολα, θα προσδώσει επιπλέον ώθηση στην ανοδική τροχιά του Χ.Α., επιβεβαιώνοντας τις «γραμμές άμυνας» της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, αποτελέσματα α’ τριμήνου παρουσιάζουν και οι μη τραπεζικές εισηγμένες, με τη Sarantis νωρίς το πρωί να κάνει λόγο για βελτίωση του EBITDA κατά +4,8% κι αυξημένα λειτουργικά κέρδη ΕΒΙΤ κατά +8,7%.

Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι σήμερα θεμελιώνουν το δικαίωμα στην είσπραξη του μερίσματος οι μέτοχοι σε ΟΠΑΠ (0,8 ευρώ/μετοχή) και BriQ (0,135 ευρώ/μετοχή).

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σ΄ ένα σχετικά θετικό περιβάλλον για την ελληνική αγορά, η οποία βλέπει τον Γενικό Δείκτη να έχει επιστρέψει κοντά στα υψηλά του Μαρτίου, ανακάμπτοντας κατά τουλάχιστον +18% σε σχέση με το ναδίρ του Απριλίου (1.455 μονάδες).

Τα ισχυρά μεγέθη των εισηγμένων, οι γενναιόδωρες διανομές μερισμάτων, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να φθάσουν τα 5 δισ. ευρώ, η ανθεκτική επίδοση της οικονομίας και η διάθεση για νέα deals προσφέρουν πολύτιμα στηρίγματα, την ίδια ώρα που το κλίμα στο εξωτερικό απέχει παρασάγγας από τις «μαύρες ημέρες» των προηγούμενων εβδομάδων.

Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί την αναγκαιότητα οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί, καθώς ουδείς μπορεί να αγνοήσει τους παράγοντες, οι οποίοι είναι ικανοί να επαναφέρουν τους πωλητές σε πρώτο πλάνο. Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό παράδειγμα, με την πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία να κρούει τον κώδωνα κινδύνου.

Τα 5 turn-around-stories στο Χρηματιστήριο – Οι εισηγμένες που «γύρισαν» από ζημιές σε κέρδη

Απώλειες στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, εύλογα προσοχή των αναλυτών στρέφεται στις γερμανικές εξελίξεις, καθώς η αποτυχία εκλογής του Μερτς στην πρώτη ψηφοφορία της Bundestag προκαλεί πονοκέφαλο στις αγορές. Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται και στη Federal Reserve, καθώς σήμερα ξεκινά η πρώτη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρική τράπεζας μετά τον «τυφώνα των δασμών». Πάντως, οι επενδυτές δεν περιμένουν κάποια αλλαγή στο ύψος των επιτοκίων.

Σ’ αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,30% και τις 537 μονάδες, με τον γερμανικό DAX, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες άγγιξε εκ νέου τα ιστορικά υψηλά, να μειώνεται στο -0,85% και τις 23.146 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα ήπια αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.