Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιχείρηση ανασύνταξης με πρωταγωνιστές τους ΟΤΕ – Mytilineos

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη - Ξεχωρίζουν ΟΤΕ και Mytilineos

Σε σταθερά θετικό έδαφος βρίσκεται σήμερα (27/5) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές αγορές, γεφυρώνοντας την απόσταση από τις 1.500 μονάδες.

Δείχνοντας σημάδια αντίδρασης από τη μίνι διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, η ελληνική αγορά επιχειρεί να επιστρέψει κοντά στις πρόσφατες κορυφές των τελευταίων 13 ετών, έχοντας ως «καύσιμο» τα υγιή θεμελιώδη μεγέθη.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, είναι σαφές ότι απαιτείται χρόνος για να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη αφομοίωση των κεκτημένων, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στην υψηλή μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,54% και διαμορφώνεται στις 1.485,69 μονάδες, κερδίζοντας περίπου οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.488,87 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 15 μονάδες (από 1.479,89 έως 1.494,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 29 εκατ. ευρώ, λόγω των αργιών σε Wall Street και Λονδίνο.

Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΤΕ ενισχύεται άνω του 2%, ανακτώντας τα κρίσιμα επίπεδα των 14 ευρώ. Σημαντικά κέρδη εμφανίζει, επίσης, η Mytilineos, η οποία τίθεται στο επίκεντρο λόγω της νέας, υψηλότερης στάθμισης στους δείκτες FTSE Russell. Eurobank και Motor Oil, ταυτόχρονα, διευρύνονται κατά τουλάχιστον 1%.

Κέρδη 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης «βγάζει» αντίδραση μετά την πρόσφατη αναδίπλωση από τα υψηλά 8ετίας, με αποτέλεσμα να κινείται στο +0,84% και τις 1.315 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +0,84% και τα 3,866 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +0,41% και το 1,707 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +1,15% και τα 2,105 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο +0,84% και τα 8,366 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,86% και 3.611 μονάδες), η μετοχή τoυ ΟΤΕ διευρύνεται κατά τουλάχιστον 2% και επιστρέφει στα 14 ευρώ. Άνοδο άνω του 1% παρουσιάζουν, παράλληλα, οι μετοχές των Coca – Cola, Σαράντης, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil. Η μετοχή της Mytilineos ανακάμπτει στο +1,5% και τα 37,5, καθώς από αύριο θα έχει νέα στάθμιση στους δείκτες FTSE Russell. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Quest και Viohalco αναδιπλώνονται κατά 0,9%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,16% και 2.370 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει στο +1% και τα 5,2 ευρώ, καθώς σήμερα αναμένονται τα μεγέθη του α’ τριμήνου. Intracom Holdings και Τεχνική Ολυμπιακή αυξάνονται άνω του 2%, ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχωρεί κατά 1,2% και διολισθαίνει στα 3,1 ευρώ. Lavipharm και Profile, επίσης, περιορίζονται κατά 1,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 42 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,5 δισ. ευρώ.

Τα ιστορικά υψηλά και το μεγάλο… «πρασίνισμα» της Motor Oil

Ανακάμπτει από τη μίνι διόρθωση

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη μίνι διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, επιχειρεί να επιστρέψει στο ορόσημο των 1.500 μονάδων, το οποίο συνιστά το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η πρόσφατη αναρρίχηση σ’ αυτές τις «κορυφές», σε συνδυασμό με τις «θολές» προοπτικές γύρω από το χρονοδιάγραμμα μείωσης των διεθνών επιτοκίων, έχουν προκαλέσει ορισμένες εύλογες ρευστοποιήσεις.

«Με τις 1.500 μονάδες να “εμπνέουν” αλλά και να “τρομάζουν” τον Γενικό Δείκτη, εκτιμούμε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία του Χ.Α. στο υπόλοιπο του έτους. Ενώ η βασική τάση συνεχίζει ανοδική, οι δυνατότητες αλλά και ο πειρασμός για όσους θέλουν να “πάνε ταμείο” από παλιές θέσεις παραμένει» εξηγεί χαρακτηριστικά ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αγορά, αυτήν την στιγμή, προσφέρει μια μέση απόδοση της τάξης του 14% μέσα στο 2024 και +22% μέσα στο 12μηνο.

Κόντρα στη μεταβλητότητα των ημερών, πάντως, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει την ευκαιρία να βρει πολύτιμα στηρίγματα αφενός στα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη του α’ τριμήνου 2024, αφετέρου στις «ζωηρές» επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες συντηρούν το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και δίνουν το αναγκαίο «πάτημα» για την προοπτική βελτίωσης των αποτιμήσεων στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

ΕΧΑΕ (σήμερα), Motor Oil (28/5), EpsilonNet (28/5), ΟΠΑΠ (29/5), Cenergy (29/5) και Attica Bank (31/5) θα γνωστοποιήσουν μέσα στην εβδομάδα τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Συγχρόνως, αρκετές εισηγμένες θα προχωρήσουν σε αποκοπή μερίσματος (Entersoft, Optima Bank, Coca – Cola) ή σε διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης (Viohalco, Intracom, Attica Group, Ελλάκτωρ).

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν «ανοσία» στο αυστηρότερο free float

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, οι πλησιέστερες στηρίξεις του Γενικού Δείκτη τοποθετούνται στις 1.467 και στις 1.437 μονάδες. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, τα επόμενα αναχώματα έχουν στηθεί στις 1.364 μονάδες (μέσος όρος 50 ημερών) και στις 1.284 μονάδες (μέσος όρος 200 ημερών).

Στο μεταξύ, η έκθεση του οίκου Fitch στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας αποτελεί μια πρώτη ευκαιρία, προκειμένου οι ξένοι να προχωρήσουν σε εκ νέου αποτίμηση της δυναμικής της εγχώριας αγοράς, με τους επενδυτές να μην κρύβουν την προσδοκία για μια βελτίωση του outlook, όπως ακριβώς έπραξε και ο Standard & Poor’s πριν μερικές εβδομάδες. Σημειώνεται ότι ο Fitch έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-) από την 1η Δεκεμβρίου του 2023.

Την ίδια στιγμή, την Τετάρτη θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στον δείκτη FTSE-25, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να συνιστά το ξεκάθαρο φαβορί για ένταξη στα blue chips -χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο μιας δεύτερης εισαγωγής. Όσον αφορά το ποια εταιρεία θα αποχωρήσει από την Υψηλή Κεφαλαιοποίηση, το «θρίλερ» φαίνεται ότι εξελίσσεται ανάμεσα σε Autohellas – Quest Συμμετοχών – ΕΥΔΑΠ. Οι όποιες τροποποιήσεις θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου.

Υποτονικό το κλίμα στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, με τη Wall Street και το Λονδίνο να έχουν αργία, το επενδυτικό κλίμα είναι αρκετά πιο υποτονικό σε σχέση με το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μικρές διακυμάνσεις και χαμηλός τζίρος.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, για παράδειγμα, είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 520 μονάδες, με τις μεταβολές στον γερμανικό DAX, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB να μην ξεπερνούν το +/- 0,2%.

Χρηματιστήριο: Ένα βήμα πίσω, πριν το επόμενο άλμα;

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)