Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η σίγουρη ένταξη στον FTSE 25 και τα πιθανά… exit

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αλλαγές στον FTSE 25, καθώς την Τετάρτη 29 Μαΐου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι όποιες τροποποιήσεις στη σύνθεση του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης.

Πρόκειται για την πρώτη αναδιάρθρωση, η οποία συγκεντρώνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Κι αυτό, αναμφίβολα, σχετίζεται τόσο με την αλλαγή των κριτηρίων εισαγωγής, όσο και με το ευρύτερα θετικό κλίμα της αγοράς, το οποίο έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό.

Σήμερα, όπως είναι γνωστό, στον δείκτη των blue chips συγκαταλέγονται οι εξής εισηγμένες: Alpha Bank, Autohellas, Cenergy, Coca – Cola, Eurobank, Helleniq Energy, Jumbo, Lamda Development, Quest Συμμετοχών, Titan Cement, Viohalco, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τρ. Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.

Τα νέα κριτήρια λαμβάνουν υπόψη τον μέσο όρο κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων μέσα στον Απρίλιο, κάτι το οποίο συνιστά ουσιώδη τροποποίηση σε σχέση με όλες τις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις, οι οποίες βασίζονταν αποκλειστικά στην κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης. Έτσι, πρόκειται για το πρώτο rebalancing, για το οποίο είχαν ίση αξία όλες οι συνεδριάσεις του προηγούμενου μήνα.

Τα ιστορικά υψηλά και το μεγάλο… «πρασίνισμα» της Motor Oil

Tα σενάρια για τα νέα μέλη

Η αγορά περιμένει τουλάχιστον μία αλλαγή σε σχέση με την τρέχουσα σύνθεση του FTSE 25, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) να τηρεί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια εισαγωγής στον «25άρη». Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η κεφαλαιοποίηση του αεροδρομίου της Αθήνας κυμαίνεται στα 2,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας την 14η πολυτιμότερη εταιρεία στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Από εκεί και πέρα, «παίζεται» η είσοδος ακόμα μίας εισηγμένης, χωρίς ωστόσο να θεωρείται τίποτα σίγουρα. Εφόσον πράγματι «ανοίξει» χώρος για μια δεύτερη εισαγωγή (αυτήν την στιγμή δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο), τότε η Intrakat αποτελεί το ξεκάθαρο «φαβορί», δεδομένου ότι σταθερά, καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου, απολάμβανε την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση απ’ όλες τις εταιρείες του FTSE MID CAP.

Εξαιρετικά μικρές είναι οι πιθανότητες για τις Optima Bank και Intralot, παρά το γεγονός ότι έχουν ανεβάσει αισθητά την χρηματιστηριακή τους αξία σε επίπεδα άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Το «θρίλερ» για το exit

Πραγματικό… θρίλερ, από την άλλη πλευρά, αναμένεται για το ποια εισηγμένη θα χρειαστεί να μαζέψει «βαλίτσες» και να αποχωρήσει από τα blue chips. Η δυσάρεστη «παρτίδα» φαίνεται ότι εξελίσσεται ανάμεσα στις Quest Συμμετοχών, Autohellas και ΕΥΔΑΠ, οι οποίες σταθερά διαθέτουν τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση (πέριξ των 600 εκατ. ευρώ) από την τρέχουσα σύνθεση του «25άρη».

Οι μετοχές του FTSE 25 με τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση

ΕΥΔΑΠ 633 εκατ. ευρώ
Autohellas 598 εκατ. ευρώ
Quest Συμμετοχών 589 εκατ. ευρώ

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν «ανοσία» στο αυστηρότερο free float

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)