Skip to main content

Χρηματιστήριο: Προς νέα υψηλά 13 ετών – Συνεχίζεται το ράλι στην Coca Cola

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει στο «πράσινο» για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Προς νέες «κορυφές» οδεύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να παραμένουν στο «τιμόνι» της αγοράς, λαμβάνοντας ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό.

Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχουν και τα ευοίωνα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία προλειαίνουν το έδαφος για «γενναιόδωρα» μερίσματα προς τους μετόχους. Κι αυτό, εύλογα, βελτιώνει τις αποτιμήσεις στο ταμπλό.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επιχειρεί να υπερβεί τις 1.410 μονάδες και να βρεθεί σε νέο υψηλό 13ετίας, μετρώντας κέρδη άνω του 8,6% από τις αρχές του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αύξηση κατά 0,42% και διαμορφώνεται στις 1.411,17 μονάδες, κερδίζοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλεισίμο της Τετάρτης (1.405,38 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (1.410,03 έως 1.414,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η Coca – Cola συνεχίζει το ράλι και υπερβαίνει τα 28,5 ευρώ, με τη ΔΕΗ και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να έπονται στο +1%. Στο «μέτωπο» των τραπεζών, οι οποίες είναι στάσιμες, η Eurobank ξεχωρίζει ελαφρώς στο -0,7%.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο ΟΛΠ «αγνοεί» τους Χούθι και τα ΕΛΠΕ «αντεπιτίθενται»

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συσσωρεύει δυνάμεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,10% και τις 1.242 μονάδες, απέχοντας ελάχιστα από τα πρόσφατα υψηλά 8ετίας (1.245 μονάδες).

Η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -0,75% και το 1,92 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -0,52% και το 1,719 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,41% και τα 3,946 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται στο +0,33% και τα 7,274 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,30% και 3.435 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola εκτινάσσεται στο +3,6% και τα 28,59 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο +6% της Τετάρτης, ως απόρροια του «γενναιόδωρου» μερίσματος του 0,93 ευρώ. Από εκεί και πέρα, κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν και οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Ελλάκτωρ, ενώ οι μετοχές των ΔΕΗ, Viohalco και Quest ακολουθούν στο +1%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Cenergy και Sarantis περιορίζονται κατά 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποήσης (+0,35% και 2.395 μονάδες), η μετοχή της Intracom κερδίζει 2% και διαμορφώνεται στα 4,1 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΥΑΘ, ΑΔΜΗΕ και ΑΒΑΞ να διευρύνονται κατά τουλάχιστον 1%. Στο +0,8% και το 1,2 ευρώ βρίσκεται, επίσης, η μετοχή της Intralot, η οποία στις 21 Φεβρουαρίου «βγάζει» το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής οπισθοχωρεί κατά 2,3% και πέφτει στα 2,88 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,5 δισ. ευρώ.  

Δομική Κρήτης: Τα ράλι άνω του 400%, οι φήμες για εξαγορές και η πώληση μετοχών από την οικογένεια Συνατσάκη

Αναζητά νέες… κορυφές

To Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει έτοιμο να αναζητήσει νέες… κορυφές, με τους αγοραστές να λαμβάνουν ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, αλλά κι από τα θετικά εταιρικά μεγέθη του 2023.

Το αποτέλεσμα είναι η συνολική μεταβολή του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους να ανέρχεται πλέον στο άκρως ικανοποιητικό +8,6%, αποτελώντας μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως.

Τα εταιρικά αποτελέσματα, όπως προαναφέρθηκε, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιστροφή των αγοραστών, καθώς οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα είναι αρκετά υψηλές.

Η Coca – Cola, για παράδειγμα, μετά τα ικανοποιητικά μεγέθη της προηγούμενης χρήσης, ανακοίνωσε μέρισμα 0,93 ευρώ/μετοχή. Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε κέρδη σχεδόν 800 εκατ. ευρώ για το 2023, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα 3ετία. Μην ξεχνάμε ότι για την τράπεζα έπεται η κρίσιμη διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η οποία αναμένεται για τις αρχές Μαρτίου.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα και των υπόλοιπων «μεγάλων» της αγοράς, με τις προσδοκίες να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, χάρη στην πολύ καλή εικόνα του 9μηνου.

Από εκεί και πέρα, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις επικείμενες εκδόσεις, με την Intralot να προχωρά στην έκδοση εταιρικού ομολόγου, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία θα «τρέξει» από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Θα ακολουθήσει, όπως προαναφέρθηκε, η διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ στην Πειραιώς, ενώ μην ξεχνάμε και τις δρομολογημένες εισαγωγές των Lamda Malls – Naval Properties στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ανοδικά η Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,64% και τις 488 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,77%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,42%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,83% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,85%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί εν μέσω του αυξημένου αμερικανικού αποθέματος. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,37% και τα 81,30 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,48% και τα 76,2 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,12% και τα 2.006 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)