Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εύλογες ρευστοποιήσεις με το βλέμμα σε «Ελ. Βενιζέλος» και Fed

INTIME – NEWS

Ο Γενικός Δείκτης δεν απομακρύνεται από τα πρόσφατα υψηλά 10ετίας.

Την ευκαιρία για ορισμένες πωλήσεις θέλουν να αξιοποιήσουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να προχωρούν σε λελογισμένες ρευστοποιήσεις, έχοντας το βλέμμα στραμμένο αφενός στην IPO του «Ελ. Βενιζέλος», αφετέρου στη συνεδρίαση της Federal Reserve.

Παρά τις ελεγχόμενες πιέσεις, πάντως, ο Γενικός Δείκτης δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει τόσο εύκολα τα πρόσφατα υψηλά 10ετίας, λαμβάνοντας στηρίγματα κι από τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των αγοραστών στο ταμπλό.

Η προσοχή των traders, όπως προαναφέρθηκε, στρέφεται στην εν εξελίξει δημόσια προσφορά του Αεροδρομίου Αθηνών, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Το βιβλίο των ξένων έχει υπερκαλυφθεί κατά αρκετές φορές, ενώ εξαιρετικά εξελίσσεται και η διαδικασία για τους Έλληνες.

Την ίδια στιγμή, στο εξωτερικό, όλο το ενδιαφέρον εστιάζει στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία την Τετάρτη θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση μείωση, αλλά ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να στείλει κάποιο σήμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην 19η συνεδρίαση του 2024, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,43% και διαμορφώνεται στις 1.355,03 μονάδες, χάνοντας περίπου έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.360,89 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.354,14 έως 1.359,50 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΠΑΠ αναδιπλώνεται κατά τουλάχιστον 1%, λόγω της υποβάθμισης του outlook από τον S&P. Από εκεί και πέρα, η Mytilineos συνεχίζει τη διόρθωση προς τα 38,5 ευρώ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη ΔΕΗ. Αντίθετα, HelleniQ Energy και Intralot προσπαθούν να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί ελαφρώς στο -0,21% και τις 1.144 μονάδες, δεδομένου ότι ο κλάδος έχει μέχρι στιγμής υπεραποδόσει έναντι του Γενικού Δείκτη, με συνολική μεταβολή +8% μέσα στο 2024.

Η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -0,62% και το 1,60 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,57% και το 1,755 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,23% και τα 3,45 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν σταθερή στα 6,84 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,53% και 3.293 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχωρεί κατά 1,1% και «πέφτει» στα 16 ευρώ, μετά την απόφαση του Standard & Poor’s να υποβαθμίσει σε αρνητικό το outlook της αξιολόγησης. Πτώση κατά έως 0,7% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Motor Oil, Mytilineos, Titan, Jumbo, Coca – Cola και Cenergy. Η μετοχή της ΔΕΗ, δε, χάνει 1,3% και διορθώνει προς τα 12,1 ευρώ. Κατά 1% μειώνεται και η μετοχή της Aegean. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Autohellas, HelleniQ Energy και Quest κερδίζουν έως 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,06% και 2.337 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει στο -1,2% και τα 4,1 ευρώ, με τις μετοχές των Dimand, ΑΒΑΞ, Αλουμύλ και Πλαστικά Θράκης να έπονται στο -1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Intralot ετοιμάζεται για ακόμη ένα υψηλό 6ετίας, ενισχυόμενη στο +1% και το 1,23 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη Lavipharm, η μετοχή της οποίας ξεπερνά το 0,9 ευρώ για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 44 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα 91,3 δισ. ευρώ.

«Πράσινος» ο Ιανουάριος

Μόλις τρεις συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου και ο Γενικός Δείκτης μετρά συνολικά κέρδη κατά 5,2%, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει ένα θετικό πρόσημο στον πρώτο ημερολογιακό μήνα του έτους.

Καβάλα στο… άλογο το ελληνικό χρηματιστήριο

Κι αυτό, εν πολλοίς, είναι αποτέλεσμα της ξεκάθαρης υπεροχής των προσδοκιών έναντι των ανησυχιών. Η αισιοδοξία, άλλωστε, είναι πλήρως εδραιωμένη στους παροικούντες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι οποίοι λαμβάνουν ώθηση από μια σειρά αισιόδοξων παραμέτρων.

Βέβαια, τα υψηλά 10ετίας των 1.360 μονάδων καλλιεργούν τις συνθήκες για μια πιθανή διόρθωση, δεδομένης της ανάγκης για αφομοίωση των κεκτημένων. Σ’ αυτό συμβάλλει και η εν εξελίξει δημόσια προσφορά για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ολοκληρώνεται την 1η/2), η οποία επιδρά εν μέρει στη συναλλαγματική δραστηριότητα, καθώς απορροφά μεγάλα τμήματα της διαθέσιμης ρευστότητας.

Από την άλλη πλευρά, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις αναμένεται να παράσχουν στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, μην επιτρέποντας μια μεγάλη καθοδική κίνηση προς αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, με τις 1.330 και τις 1.300 μονάδες να συνιστούν τις βασικές στηρίξεις της ελληνικής αγοράς.

Χρηματιστήριο: Ετοιμάζεται για έναν «πράσινο» Ιανουάριο

Από πλευράς εξελίξεων, μετά τη «γεμάτη» ατζέντα της προηγούμενης εβδομάδας, η προσοχή πλέον στρέφεται στη Federal Reserve, δηλαδή την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία την Τετάρτη θα ανακοινώσει την απόφαση για το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων.

Παρότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα (5,25% – 5,50%), δεν αποκλείουν ο κεντρικός τραπεζίτης, Τζερόμ Πάουελ, να στείλει ένα σήμα για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι μειώσεις, οι οποίες θα πυροδοτήσουν ακόμη ένα «πάρτι» σε μετοχές και ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική (3,3% η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο), ενώ ο πληθωρισμός ετοιμάζεται να υποχωρήσει περαιτέρω προς τον στόχο του 2%, παρά το ελαφρύ «τσίμπημα» του Δεκεμβρίου (3,3%). Όλα αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στο σενάριο της λεγόμενης «ομαλής προσγείωσης».

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς μέσα στο πενθήμερο θα δημοσιεύσει οικονομικά μεγέθη το 19% των εισηγμένων του S&P 500, ανάμεσα στις οποίες και οι τεχνολογικοί «γίγαντες» των Microsoft, Apple, Meta, Amazon και Alphabet.

Στασιμότητα στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 483 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες ετοιμάζονται για ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα εν όψει των αποτελεσμάτων του Big-Tech.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα επίπεδα των 80 δολαρίων. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,41% και τα 83,89 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,36% και τα 78,29 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,67% και τα 2.030 δολάρια/ουγγιά.