Skip to main content

Ευρώ: Πώς πέτυχε το μακροβιότερο ράλι του έναντι του δολαρίου εδώ και 19 χρόνια

Νέα ανατίμηση του ευρώ σήμερα, αύξησε τα κέρδη του από τις αρχές του έτους κατά 5%.

Τι κινεί τα νήματα στην αγορά συναλλάγματος αυτό το διάστημα; Η μάχη κατά του πληθωρισμού και τα «στοιχήματα» της αγορά για το πώς αυτή θα εξελιχθεί και πόσες ακόμη αυξήσεις επιτοκίων θα απαιτήσει. Και αυτά ευνοούν ξεκάθαρα το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές λοιπόν φαίνεται να έχουν εν πολλοίς προεξοφλήσει ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα σταματήσει πολύ σύντομα να αυξάνει τα επιτόκια. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι περί τα τέλη του έτους θα αρχίσει να τα μειώνει. Το κυρίαρχο σενάριο αντιθέτως για την ΕΚΤ είναι πολύ διαφορετικό. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποδεικνύεται υπερβολικά επίμονος, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για παύση, πόσο μάλλον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Όσο πιο περιοριστική νομισματική πολιτική ακολουθεί μία κεντρική τράπεζα τόσο περισσότερο ενισχύει την αξία του νομίσματός της. Εδώ δεν έχουμε ακόμη συγκεκριμένες ενέργειες, έχουμε όμως ισχυρές εκτιμήσεις που θέλουν τη Fed να χαλαρώνει το ζωνάρι, την ώρα που η ΕΚΤ το σφίγγει. Υπό τις συνθήκες αυτές το ευρώ ανατιμάται αισθητά έναντι του δολαρίου.

Σερί ανόδου

Σήμερα Τρίτη, το ενιαίο νόμισμα είδε την ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού να ανατιμάται κατά 0,4%  στο 1,276 δολάριο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρούαριο του 2022. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες έχει ανατιμηθεί 4% και συνολικά από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 5,1%. Είναι σε ένα ανοδικό σερί διαρκείας, αντίστοιχο του οποίου είχαμε να δούμε από το 2004, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Οι επενδυτές πουλάνε ουσιαστικά το δολάριο, περιμένοντας να δουν μία μικρή μόνο αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούλιο, η οποία και θα είναι η τελευταία για φέτος. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ο Δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index διολίσθησε σε χαμηλά 15 μηνών. Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερη των προβλέψεων πτώση του πληθωρισμού.

Για πόσο ακόμη;

Τα δεδομένα ευνοούν ξεκάθαρα το ευρώ. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό για τους Ευρωπαίους. Από τη μία το ανατιμημένο νόμισμα σημαίνει φθηνότερες εισαγωγές. Από την άλλη όμως πλήττει τις εξαγωγές και τον τουρισμό – δύο τομείς στους οποίους προσπαθεί να στηριχθεί για την ανάπτυξή της η ευρωπαϊκή οικονομία.

Πόσο όμως θα ανέβει ακόμη; Αυτό είναι δύσκολο να το πει κανείς. Αν και οι αγορές ποντάρουν σε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο έτος, δεν αποκλείεται μία αρνητική έκπληξη στο μέτωπο της ανάπτυξης να αναγκάσει τη νομισματική αρχή σε αλλαγή σχεδίων. Επιπλέον πολλοί αναλυτές σημειώνουν πως η απόκλιση στις κινήσεις των δύο κεντρικών τραπεζών έχει ήδη προεξοφληθεί από τους επενδυτές και έχει αποτυπωθεί στο έως τώρα ράλι του ευρώ. Τα περιθώρια για περαιτέρω άνοδο είναι λοιπόν μάλλον περιορισμένα, σημειώνουν.