Skip to main content

Tether: Πώς εξελίχθηκε σε «πρωταθλητή σταθερότητας» στην αγορά των cryptos

Σύμφωνα με το Reuters η ζήτηση για το συγκεκριμένο stablecoin έχει εκτιναχθεί στα ύψη

Στην κούρσα για τον «λιγότερο ριψοκίνδυνο» παίκτη της αγοράς κρυπτονομισμάτων, το Tether φαίνεται να έχει σαφές προβάδισμα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Το ψηφιακό stablecoin έχει δει την κεφαλαιοποίησή του να ενισχύεται αισθητά από τον Μάρτιο, ευνοούμενο τόσο από την αναταραχή στον τομέα των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών όσο και από τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να βάλουν κανόνες στην «κρυπτόσφαιρα».

Στον χώρο των cryptos τα λεγόμενα stablecoins θεωρούνται ένα «ασφαλές καταφύγιο», αν και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα εξ αυτών, το TerraUSD, μέσα στο 2022 βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Τι είναι όμως τα stablecoins; Πρόκειται για ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού, που σχεδιάστηκαν κατά τρόπο ώστε να μιμούνται τη συμπεριφορά των κανονικών νομισμάτων. Υπόσχονται έτσι στους επενδυτές περιορισμένη μόνο μεταβλητότητα, ανάλογη με αυτή που βλέπουμε για παράδειγμα στο δολάριο και το ευρώ και υποτίθεται ότι αποφεύγουν τις βίαιες διακυμάνσεις, που βιώνουν τα κρυπτονομίσματα όπως το Βitcoin, το Ether ή το dogecoin. Πολλά stablecoins συνδέονται άμεσα με ένα νόμισμα fiat με αναλογία 1: 1. Ο κεντρικός εκδότης διατηρεί ένα ποσό του κανονικού στο αποθεματικό και εκδίδει αντίστοιχης αξίας stablecoins. Οι χρήστες μπορούν να τα ανταλλάσσουν ελεύθερα.

Το Tether έχει «δεμένη» την ισοτιμία του στο 1:1 με το αμερικανικό δολάριο και προσφορά 85 δισεκατομμυρίων μονάδων. Η ζήτηση για αυτό είναι τόσο ισχυρή, που παραμένει πάνω από το όριο του 1 έναντι του δολαρίου στθαερά από τα μέσα Απριλίου. Όπως εξηγεί ο Άντερς Κβάμε Γένσεν, ιδρυτής της χρηματιστηριακής AKJ Global, που ειδικεύεται στα ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού, η τραπεζική κρίση και οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων έχουν γενικά στρέψει τους επενδυτές που επιζητούν αποδόσεις στα κρυπτονομίσματα. Τα stablecoins, όπως το Tether, φαντάζουν ως μία πιο «σταθερή» επιλογή.

Το Tether ανήκει στην iFinex, εταιρεία με έδρα τις Παρθένους Νήσους, που ελέγχει επίσης το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, Bitfinex.  Στη βάση δεδομένων 23.891 ψηφιακών νομισμάτων της CoinMarketCap έχει ανέβει στην 3η θέση με κεφαλαιοποίηση 82 δισ. δολαρίων και μερίδιο 6,83%.

Ακολουθεί βεβαίως την ευρύτερη φρενίτιδα στην αγορά. Το Bitcoin μετά το περσινό σφυροκόπημα έχει δει την αξία του να ενισχύεται 73% φέτος, με σημείο αντίστασης τα 31.000 δολάρια.