Skip to main content

Market Beat: Η κάθοδος στη Wall Street δεν θα είναι μόνιμη  ειδοποιούν τα ΣΜΕ του S&P500

ΟΙ ασιατικές αγορές  εμφανίζουν ανοδική εικόνα με εξαίρεση την Ιαπωνική και την Ινδική  ενώ ξεκίνησαν με άνοδο γενικευμένη.

Στα διεθνή

·        Με πτώση στη νέα χρονιά η αγορά των ΗΠΑ, με οδηγό στην κάθοδο την τεχνολογία. Γκρεμίστηκε κατά 12,2% η Tesla, με απώλειες 3,7% η Apple.

·        Σε υψηλό έξι μηνών ο χρυσός. Ένδειξη πως πολλοί θεωρούν βεβαία την ύφεση.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

·        Πτώση 3% για το αργό που παρέμεινε σε επίπεδα  κοντά στα 77 δολάρια το βαρέλι μετά από ένα άθλιο ξεκίνημα της χρονιάς, καθώς η επιδείνωση της προοπτικής της ζήτησης ήρθε στο προσκήνιο, ενισχυμένη από τις προβλέψεις για ύφεση στις ΗΠΑ, από τον ηπιότερο χειμερινό καιρό και τις μάχες της Κίνας με τον Covid-19. Ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων στην Κίνα από την ταχεία χαλάρωση των περιορισμών του ιού κατακλύζει τα νοσοκομεία και υπάρχουν προειδοποιήσεις για βαρύτερο απολογισμό για το Σεληνιακό Νέο Έτος.

·        Ράλι στα ομόλογα. Η Federal Reserve πρόκειται να ρίξει περισσότερο φως μέσα από τα πρακτικά της τελευταίας συνόδου της τον Δεκέμβριο σχετικά με το γιατί ανησυχεί ότι ο ισχυρός πληθωρισμός μπορεί να διατηρηθεί καθώς η οικονομία των ΗΠΑ κινείται στο νέο έτος.

·        Στο τέλος της συνεδρίασης της FOMC στις 13-14 Δεκεμβρίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δημοσίευσαν νέες προβλέψεις που έδειχναν ότι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα τελείωνε το 2023 υψηλότερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως. Αυτό οδήγησε σε υποστήριξη των προβλέψεων ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από το 5% το 2023.

·        Άλμα 1% για το δολάριο έναντι του ευρώ.

Στην Αθήνα

“Αν και το διεθνές περιβάλλον λειτουργεί επιβαρυντικά για τη Χώρα μας και επιπλέον η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις συνιστά καθημερινότητα, και η προεκλογική περίοδος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ένα τρίτο συνεχόμενο έτος αξιοσημείωτης επίδοσης για το Ελληνικό ΑΕΠ”. Ήταν το μήνυμα από τον Δημήτρη Τζάνα Σύμβουλου Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Στην πρώτη ώρα ο τζίρος έπιασε τα 10 εκατ. ευρώ, με 2 εκατ. αξία πακέτων και ο ΓΔ, αφού με τη συμπλήρωση τριών τετάρτων διαπραγμάτευσης χτύπησε στις 943,63 μονάδες, είχε καθίσει στις 942!  Την άνοδο στήριξαν κύρια τα κέρδη των μετοχών του 25άρη. Ξεχώρισαν οι ΔΕΗ +2,62% ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,99% ΟΛΠ +1,50%. Ενώ από τις Τραπεζικές μετοχές η ώθηση ήταν υπολογίσιμη.  Ακόμα όμως υπήρχε απόσταση από την ώρα της προσέγγισης των 661 μονάδων. Το ορόσημο για τη στήλη που σημαίνει εγκατάσταση μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

Τα τέσσερα με πέντε καθοδικά blue chip  ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΤΕΝΕΡΓ ΟΤΟΕΛ ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ είχαν απώλειες από -0,06% ως -0,72% στις 11:48, εκπέμποντας το μήνυμα πως κάποιοι θεσμικοί ήθελαν να ρευστοποιήσουν χωρίς ωστόσο να καίγονται να ξεφορτωθούν τις μετοχές. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στην πρώτη σύνοδο της αγοράς στο 2023, αφού από τις 11:00 ως τις 16:16 η πορεία του μέσου όρου είχε σταθερή κλίση και κανένα πισωγύρισμα, έστω και για μερικά λεπτά. Στα χρηματιστήρια του ευρώ οι μεταβολές στις 14:30 ήταν της τάξης του +0,5% ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 κέρδιζε 1,04%,  ενώ στην Αθήνα με τον τζίρο στα 24,5 εκατ. ευρώ ο ΓΔ (στις 943 μονάδες) ήταν δίπλα στο ανώτερο, ως τότε, ημέρας.

Το αξιοπρεπές βήμα της αγοράς προκάλεσαν τα κέρδη των 20 ανοδικών blue chip και το φρένο ασκούσαν οι απώλειες των ΚΟΥΕΣ ΟΤΟΕΛ ΕΥΔΑΠ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΕΕ υπήρχε συνεπώς μια εντυπωσιακή σταθερότητα στις επιλογές των θεσμικών στην ανάληψη και στη φυγή από το ρίσκο.

Από το πρωί χθες ήταν σχεδόν αναπόφευκτο οι αρμόδιοι από ΟΟΣΑ και ΔΝΤ προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να επέλθει ύφεση σε μεγάλο μέρος του Πλανήτη, καθώς στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες, στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ε.Ε. σημειώνεται εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας, με το +2,7% για το ΑΕΠ της Παγκόσμιας Οικονομίας να εκτιμάται σαν ένα μάλλον αισιόδοξο σενάριο.

Οι αγοραίοι στην Ευρώπη ωστόσο δεν συμμερίζονται την απαισιοδοξία που εκπέμπεται τόσο από τους Διεθνείς Οργανισμούς, όσο και από τους Επενδυτικούς Οίκους. Έτσι, οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα του 2023. Εδώ με σαφή ανοδική κίνηση μετά τις 15:15 είχαμε εγγραφή ανώτερου μέρας στις 16:49 στις 944,4 μονάδες. Για να καταλήξει ο μέσος όρος στο κλείσιμο στις 943,8 μονάδες με τζίρο 50,6 εκατ. ευρώ. Τα πτωτικά blue chip έγιναν επτά καθώς με απώλειες έκλεισαν όσε μετοχές εμφάνισαν απώλειες μέσα στη μέρα αλλά κανένα δεν έχασε πάνω από –1%.

Από τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, οι προβλέψεις:

“Μπορεί το 2023 να είναι μία εκλογική χρονιά και ο φόβος για μία παρατεταμένη ακυβερνησία να επηρεάζει τους συμμετέχοντες, παρόλα αυτά μην ξεχνάμε πως μετά το πρώτο τρίμηνο, πιθανό να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ή κάποια κεφάλαια να θελήσουν να τοποθετηθούν όσο θα πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα. Μόνο και μόνο επειδή το 2022 έπαιξε την τέλεια άμυνα σε τόσο δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον, μας δείχνει ότι η νέα χρονιά μπορεί επιτέλους να μας αλλάξει το τριψήφιο επίπεδο που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια.

Μην ξεχνάμε πως μετά το πρώτο τρίμηνο, πιθανότητα να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ή κάποια κεφάλαια να θελήσουν να τοποθετηθούν όσο θα πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα. Οι περισσότεροι ακούν την επενδυτική βαθμίδα, χωρίς να έχουν καταλάβει πόσα κεφάλαια θα εισρεύσουν παθητικά στην Ελληνική ρηχή Χρηματαγορά. Αυτός είναι και ο πιο σοβαρός λόγος της πολύ καλή εικόνας της χρονιάς που έκλεισε.

Θα λέγαμε ότι το 2023 θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα 3 κλάδους.

Ο Τραπεζικός είναι ο πρώτος που φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει μία καινούργια πορεία, μετά από χρόνια, χωρίς το βάρος των “κόκκινων” δανείων αλλά και μεγαλύτερη άνεση να δανείσει την Αγορά.

Ο Κατασκευαστικός, που πλέον έχει ετοιμαστεί με νέα κεφάλαια για την επόμενη μέρα και τα μεγάλα έργα που γίνονται. Να θυμίσουμε ότι 2 Εταιρείες του κλάδου, Ιντρακάτ και Ελλάκτωρ άλλαξαν χέρια με νέες αυξήσεις κεφαλαίου και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ περιμένει να βρεθεί με ρευστότητα, από την πώληση της συμμετοχής της στην Θυγατρική ΤΕΝΕΡΓ.

Τέλος ο κλάδος της Πληροφορικής μπορεί να έκανε ένα τεράστιο ράλι τα τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά η διόρθωση του 2022 δίνει την ευκαιρία σε επενδυτές να πάρουν θέση, πριν την επόμενη μεγάλη ανοδική πορεία. Αν κάποιος σκεφτεί ότι τα έργα που θα δημοπρατηθούν για τον κλάδο είναι αρκετών δισ. και δεν θα μπορέσουν καν να απορροφηθούν από τις υφιστάμενες Εταιρείες στο σύνολό τους, θα καταλάβουμε πόσο πολύ μπορούν να αλλάξουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

ΗΠΑ

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση του 2023. Ο Dow Jones έπεσε οριακά  -0,03% στις 33.136 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε -0,76% χαμηλότερα στις 10.386 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες -0,4% στις 3.824 μονάδες.  Γκρεμίστηκε κατά 12,2% η Tesla, με απώλειες 3,7% η Apple.

Σε υψηλό έξι μηνών βρέθηκε ο χρυσός. Ένδειξη πως πολλοί θεωρούν βεβαία την ύφεση.

Πτώση 3% για το αργό που παρέμεινε σήμερα σε επίπεδα  κοντά στα 77 δολάρια το βαρέλι μετά από ένα άθλιο ξεκίνημα της χρονιάς, καθώς η επιδείνωση της προοπτικής της ζήτησης ήρθε στο προσκήνιο, ενισχυμένη από τις προβλέψεις για ύφεση στις ΗΠΑ, από τον ηπιότερο χειμερινό καιρό και τις μάχες της Κίνας με τον Covid-19. Ράλι στα ομόλογα. Η Federal Reserve πρόκειται να ρίξει περισσότερο φως μέσα από τα πρακτικά της τελευταίας συνόδου της τον Δεκέμβριο σχετικά με το γιατί ανησυχεί ότι ο ισχυρός πληθωρισμός μπορεί να διατηρηθεί καθώς η οικονομία των ΗΠΑ κινείται

Από το πεδίο των μακροοικονομικών, ο δείκτης PMI της S&P βούτηξε στις 46,2 μονάδες τον Δεκέμβριο από 47,7 μονάδες τον Νοέμβριο. Είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2020 και μία από τις μεγαλύτερες από το 2009.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς βούτηξε κατά 15 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 3,73%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο πραγματοποίησε άλμα 1% έναντι του ευρώ, ενώ σημείωσε ισχυρά κέρδη και έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας.

ΕΥΡΩΠΗ

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στην Κίνα και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,2%, με σχεδόν όλους τους τομείς να είναι σε θετικό έδαφος.  Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 2,4%, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινήθηκε 1,4% υψηλότερα, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,8% και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,4%.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 11,3% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τρίτη.

Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,2%.

ΧΑ

Με μοιρασμένα κέρδη ανά κλάδο  άνοδος +0,82% και προσέγγιση ισχυρότατων αντιστάσεων

Η δυναμική στην Αθήνα δεν ήταν ανεξάρτητη αφού και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ  λειτούργησαν υπέρ ανόδου. Με βελτιωμένο  το συναλλακτικό  ενδιαφέρον συνολικά στη μέρα και αναζήτηση πυθμένα στο πρώτο ημίωρο, εμφανίστηκε μια φορά το υψηλό στις 944,36 μονάδες. Για όσους υπολογίζουν την στατιστική εικόνα αυτό ήταν αρκετά κοντά στις 951 μονάδες το υψηλό του 2022 πριν την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Λόγω  του αρχικού ανοδικού χάσματος  στις αγορές του ευρώ με άγνοια για τη δυναμική στις αγορές των ΗΠΑ οι θεσμικοί δεν επηρεάστηκαν από τη νευρικότητα των ευρωπαϊκών αγορών και αποφάσισαν να διαμορφώσουν τη δυναμική της εγχώριας αγοράς μετά το πρώτο ημίωρο σε ανοδική. Οι κύριοι δείκτες της Wall Street άνοιξαν με κέρδη αλλά συνέχισαν πτωτικά μετά από το πρώτο ημίωρο.  Η πτωτική νευρικότητα κυριάρχησε στις  ΗΠΑ, δεν πέρασε  στην Ευρώπη. Στην Αθήνα το κατώτερο ημέρας ήρθε στις 10:48 και ήταν οι 936,8 μονάδες.

Οι επενδυτές στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας  και του χρόνου, με αρκετά υψηλότερο  τζίρο και αξία  πακέτων 6 εκατ. ευρώ, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 943,36 (+0,77%) μονάδες. Μετά, στις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο και υπήρξε θετική παρέμβαση κατά την εξέλιξή τους για τον ορισμό τιμής κλεισίματος, οι θεσμικοί ανέβασαν ελαφρώς τις αποτιμήσεις. Οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 943,82 από 936,15 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,82% ή 7,67 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 2/1/23.

Εμφανίστηκαν 18 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 44,9 εκατ. ευρώ) που χαρακτηρίστηκαν από υπεροχή της ζήτησης για αυτά ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 5 με κέρδη από +2% ως +4,04% ήτοι ΔΕΗ +4,04% ΜΟΗ +3,02%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,93% ΣΑΡ +2,28% και ΟΠΑΠ +2,20% ακολούθησε   ο ΟΛΠ +1,87% και  ΕΛΠΕ +1,72%. Από τις 7 πτωτικές απώλειες πάνω από -0,5% είχαν ΒΙΟ -0,97% ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,72%, και ΚΟΥΕΣ -0,62%.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,652 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 5,996 εκατ. ευρώ και τα 2,187 αφορούσαν την ΠΕΙΡ, τα 1,730 εκατ. την ΜΟΗ, ενώ για την ΟΤΟΕΛ είχαν αξία 0,718 εκατ., για την ΑΛΦΑ 0,416 εκατ., για την ΕΥΡΩΒ 0,414 εκατ., για τον ΟΤΕ 0,387 εκατ. ευρώ, για την ΣΑΡ 132.943 ευρώ κα για την ΦΡΛΚ 19.143 ευρώ.

Η πορεία

Η αγορά κινήθηκε από την έναρξη ως τις 10:48 με πτωτική  δυναμική που δημιουργήθηκε από την απουσία ζήτησης για αρκετά δεικτοβαρή blue chip και τις Τράπεζες αρχικά. Αυτή έφερε την εγγραφή κατώτερου μέρας στις 936,79 (+0,07%) από τις 10:48. Η τιμή των 939,43 (+0,35%) του μέσου όρου ήταν η τιμή στο άνοιγμα. Σταθερά ανοδικά μεταξύ των 941 και 944,4 μονάδων  κινήθηκε από τις 11:50 ως τις 16:49 η υπεροχή της προσφοράς στο τελευταίο τέταρτο δεν μείωσε αισθητά τον ΓΔ που απλά κρατήθηκε πάνω  από τις 943 μονάδες.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 62 μετοχές και 45 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,614 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,616% την προηγούμενη έγινε 4,603% έχοντας φθάσει στο 4,699% ενδοσυνεδριακά.

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,00% στις 2288,20 από 2265,54 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 22,66 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της 2/1/23, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή +0,18%.

Τεχνική  ανάλυση παράγωγα

Διατήρηση των ευοίωνων προσδοκιών

Διατηρήθηκε η απόσταση ανάμεσα στην τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Ιανουαρίου και του υποκείμενου δείκτη στις 5 μονάδες.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και του έτους, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη αποκλειστικά  σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2259,81 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 9,88  μονάδων. Η εγγραφή του υψηλού ημέρας στις 16:49  έφερε τις 2289,18 μονάδες (+1,04%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:47  και ήταν οι 2268,06  μονάδες (+0,11%). Τον έκλεισαν τελικά 22,66 μονάδες ψηλότερα από την προηγούμενη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 8,224 εκατ. ευρώ.

Ο Δημήτρης Τζάνας Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησε:

Αν και το διεθνές περιβάλλον λειτουργεί επιβαρυντικά για τη χώρα μας και επιπλέον η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνιστά καθημερινότητα, η προεκλογική περίοδος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ένα τρίτο συνεχόμενο έτος αξιοσημείωτης επίδοσης για το ελληνικό ΑΕΠ. Αυτό θα συμβεί:  Πρώτον, αν οι επενδύσεις πετύχουν το στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό (+15,5%) φτάνοντας σε ύψος που θα είναι όσο περίπου ανήλθαν οι περσινές ύψους $14,3 δις. παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών (!).Δεύτερον, αν επαναληφθεί μια ακόμη καλή τουριστική χρονιά και τρίτον αν συνεχιστεί η βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων των ελληνικών επιχειρήσεων. Αν  τα μεγέθη των  εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίσουν τη βελτίωσή τους το 2023 όπως αναμένεται,  με τις τράπεζες σε θέση οδηγού, το ίδιο θα συμβεί και με πολλές εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που ελέω της ρηχότητας του ελληνικού χρηματιστήριου τιμολογούνται χαμηλά,  αναγκάζοντας πέντε ακόμη εταιρείες- διαμάντια να αποχωρήσουν  το 2022! Το βέβαιο είναι ότι το 2023 θα είναι μια ακόμη συναρπαστική χρονιά για τις αγορές με  το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω των παθογενειών του να  έχει και  τις προϋποθέσεις να ξεχωρίσει !

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 637 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2287,00 μονάδες κατώτερο τις 2271,00  με τελευταίες πράξεις στις 2280,25  και τιμή κλεισίματος στις 2283,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 4648 από 4540. Επίσης άλλαξαν χέρια 154  ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο στις 2282,50 μονάδες κατώτερο τις 2260,25  με τελευταίες πράξεις στις 2260,25 και τιμή κλεισίματος 2280,00 από 2259,75 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 201 από 175.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν βελτιωμένη. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 και 2350 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Φεβρουαρίου έφερε όγκο 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου  ο όγκος ήταν 54 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 και 2200 μονάδες..  Για την επόμενη και δεύτερη  σειρά του 2023 διακινήθηκαν 4 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Δευτέρας  έκλεισε στις 650,26 μονάδες με μεταβολή +1,51%. Χθες Τρίτη 3/1/23 κινήθηκε  μεταξύ των 653,78 μονάδων (+0,54%), με τιμή ανοίγματος τις 657,31 (+1,08%)  και ανώτερο τις 659,06 μονάδες  έκλεισε στις 654,84 μονάδες με μεταβολή +0,70%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε   στα 13,496 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής ΑΛΦΑ +0,34% απασχόλησε 3,901 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,74% απασχόλησε 2,363  εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +0,80% απασχόλησε 2,776 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +0,93% απασχόλησε 1,439 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 25 συμβόλαια με ανώτατο στις 659,75 και κατώτερο στις 659,75 και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 650,25  μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν  67 από 45.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν δραματικά αλλά δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 5689 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,03 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 142870   ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1343 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 3,79  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 16113 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 1243 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,08  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 15485.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2890  ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,46 ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 52201 ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1241  ΣΜΕ της ΔΕΗ για σειρά Μαρτίου  και τα 687  ΣΜΕ της ΜΙΓ για την τρέχουσα σειρά.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 15.000 συμβόλαια για ΑΛΦΑ και στα 1000 για ΜΠΕΛΑ.

Σήμερα

ΟΙ ασιατικές αγορές  εμφανίζουν ανοδική εικόνα με εξαίρεση την Ιαπωνική και την Ινδική  ενώ ξεκίνησαν με άνοδο γενικευμένη

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με απώλειες  -1,45%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή 1,63%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ανέβαινε κατά +1,69%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε κέρδιζε  +2,31%.

Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης κέρδιζε 0,09%