Skip to main content

Κρυπτονομίσματα: Πώς «κάηκαν» 1,4 τρισ. δολάρια από τις αρχές του έτους

Αιμορραγία δίχως τέλος στην αγορά κρυπτονομισμάτων, που βιώνει μία μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης και βλέπει τους μικροεπενδυτές, αλλά και τα μεγάλα κεφάλαια να αναζητούν καταφύγιο σε επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου. Το Bitcoin σήμερα κατρακυλά σε νέα χαμηλά δύο ετών, με τα άλλα μεγάλα ψηφιακά νομίσματα να ακολουθούν στον κατήφορο.

Το 2022 αποδεικνύεται ένα εξαιρετικά σκληρό έτος για την αγορά των cryptos που έχει χάσει περισσότερα από 1,4 τρισ. δολάρια από την αξία της από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το CNBC. Το Bitcoin που πριν από έναν χρόνο έσπαγε το φράγμα των 68.000 δολαρίων, βλέπει σήμερα την τιμή του στα 15.480 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Νοεμβρίου του 2020, σύμφωνα με δεδομένα της CoinDesk. Το Ether καταγράφει πτώση σχεδόν 2% στα 1.109 δολάρια, ενώ πριν από έναν χρόνο κυμαινόταν πάνω από τα 4.800 δολάρια.

Η αρχή της αιμορραγίας ήρθε με την κατάρρευση του stablecoin ΤerraUSD και του συνδεόμενου κρυπτονομίσματος, Luna. Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έφεραν νέες πιέσεις, αφού οι επενδυτές δεν πείστηκαν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ο νέος χρυσός, που μπορεί να λειτουργήσει ως καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας και εκρηκτικού πληθωρισμού. Αντίθετα, αντιμετωπίζοντάς τα ως επένδυση υψηλού ρίσκου, περιόρισαν την έκθεση σε αυτά. Το μεγάλο σφυροκόπημα ήρθε πάντως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά τον ξαφνικό θάνατο του FTX, τρίτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Η FTX έχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο πιστωτές. Χρωστάει δε περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στους 50 κορυφαίους ανασφάλιστους πιστωτές της. Σήμερα οι εκπρόσωποί της κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους στο πτωχευτικό δικαστήριο, προκειμένου να εξηγήσουν πώς έφτασε η εταιρεία στην κατάρρευση και τι σκοπεύει να κάνει για να διασφαλίσει τα χρήματα των πελατών της. Η εταιρεία έχει υπαχθεί στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα για προστασία από τους πιστωτές και θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης. Βρίσκεται δε σε αντιπαράθεση με τις τοπικές αρχές στις Μπαχάμες – έδρα της FTX – οι οποίες μεταβίβασαν ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού σε ένα ειδικό «πορτοφόλι».

Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση της FTX οι ειδικοί προειδοποιούν πως η ηρεμία δεν θα επιστρέψει σύντομα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Και τούτο γιατί η υπόθεση ανέδειξε τα προβλήματα που προκύπτουν σε έναν κλάδο, όταν απουσιάζει εντελώς η ρύθμιση και η εποπτεία. Ο ίδιος ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried, έχει επίσης πολλές απαντήσεις να δώσει για τις πρακτικές του και κυρίως για τη μεταφορά χρημάτων των πελατών του FTX στην επενδυτική του εταιρεία Alameda Research. Μέχρι στιγμής έχει απλώς επιχειρήσει να επιρρίψει την ευθύνη στην τέως διευθύνουσα σύμβουλο της Alameda,