Skip to main content

Market Beat: Αναζητούν παντού την τάση για το φινάλε εβδομάδας εκπνοής στα παράγωγα

Η δυναμική χθες στην Αθήνα αντιστοιχούσε σε καταστάσεις κατά τις οποίες ο ένας θεσμικός κοιτάζει τις κινήσεις του άλλου και παρασύρεται σε πωλήσεις, χωρίς να τις σκέφτεται. Γιατί κυριεύεται από τον φόβο να μην μείνει με τον μουτζούρη στο χέρι.

Τα διεθνή

·        Οι μετοχές των μικροτσίπ πιέστηκαν επίμονα  σήμερα  Πέμπτη 17/11, οδηγώντας τους περισσότερους  μετοχικούς ασιατικούς δείκτες χαμηλότερα, μετά από αρνητικά μηνύματα από τη Micron Technology στη διάρκεια της νύχτας για υπερβολικά αποθέματα και υποτονική ζήτηση.

·        Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq υποχώρησε 1,5% ενώ ο S&P 500 έχασε 0,8%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του  S&P 500 έδειξαν μικρή ανάπαυλα, καθώς διαπραγματεύονται σταθερά.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

·        Οι αγορές χρήματος δίνουν επί του παρόντος 93% πιθανότητες ότι η Fed θα ψαλιδίσει την αύξηση των επιτοκίων στη μισή μονάδα στις 14 Δεκεμβρίου, με μόλις 7% πιθανότητα για άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης. Ωστόσο, οι traders εξακολουθούν να βλέπουν το τερματικό επιτόκιο κοντά στο 5% μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, από το τρέχον επιτόκιο του 3,75-4%.

·        Το δολάριο ΗΠΑ ανέκαμψε μετά από τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι η Federal Reserve ήταν απίθανο να χαλαρώσει στη μάχη με τον πληθωρισμό.

·        Αυτό τροφοδότησε ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, με την καμπύλη απόδοσης των ομολόγων των ΗΠΑ να παραμένει βαθιά ανεστραμμένη στις συναλλαγές του Τόκιο και να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές είναι προετοιμασμένοι για ύφεση.

Η Αθήνα

Η δυναμική χθες αντιστοιχούσε σε καταστάσεις κατά τις οποίες ο ένας θεσμικός κοιτάζει τις κινήσεις του άλλου και παρασύρεται σε πωλήσεις, χωρίς να τις σκέφτεται. Γιατί κυριεύεται από τον φόβο να μην μείνει με τον μουτζούρη στο χέρι.

Από τις προσδοκίες και τα στοιχήματα των traders για κίνηση προς τις 950 μονάδες η χθεσινή συνεδρίαση προκάλεσε τη ριζική ανατροπή και το ζητούμενο πλέον είναι το βάθος των ισχυρών θεσμικών χαρτοφυλακίων που οδήγησαν την κάθοδο, ώστε να υπολογιστεί  ανά μετοχή ο πιθανός πυθμένας. Οι πιέσεις δυνάμωσαν μετά τις 14:00 και η αναζήτηση του κατώτερου ημέρας ήταν  ως τις 16:50 με τιμή 883,3 μονάδες. Πάλι οι κινήσεις στις δημοπρασίες με τζίρο πάνω από τα 27 εκατ. ανέβασαν αποτιμήσεις και δείκτες. Η δε αξία πακέτων πέρασε τα 20 εκατ. και ήταν από στοχευόμενες κινήσεις  όπως συμβαίνει τελευταία.

Επίσης αυτής της καθόδου τα δώρα απόλαυσαν οι  traders των παραγώγων και οι κινήσεις στο stock repo υπογραμμίζουν την παρουσία κυνηγών κέρδους από κάθε πηγή αρκεί να έρχονται γρήγορα.

Πιέσεις ασκήθηκαν με το καλημέρα στα χρηματιστήρια του ευρώ. Επηρέασαν αποφασιστικά τις επιλογές των θεσμικών στην Αθηναϊκή αγορά που άνοιξε μετά από 30 λεπτά. Η κατακόρυφη πτώση από το άνοιγμα, που ήταν κοντά στο κλείσιμο της Τρίτης στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, έδωσε αφορμή για αντίστοιχη πορεία στην Αθήνα. Και μάλιστα με όγκους που δεν διέφεραν αισθητά από αυτούς που έδωσαν την υπέρβαση των 900 μονάδων.  Με τις αγορές διεθνώς να ηρεμούν, διατηρώντας μέτριες απώλειες,  ο ΓΔ φάνηκε πως θεωρήθηκε αρκετό να περάσει οριακά κάτω  από τις 895 μονάδες (-1,00%) στις 11:11 και να αντιδράσει ελαφρά μετά. Έτσι με τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης  ο ΓΔ ήταν στις 897,25 μονάδες (-0,73%) και ο τζίρος ξεπέρασε τα 10,5 εκατ. ευρώ με πακέτα κοντά στο 1,5 εκατ. για ΟΤΕ ΟΠΑΠ και ΒΙΟΣΚ. Τα σύννεφα δεν έλεγαν να φύγουν και οι ανοδικές μετοχές στο ταμπλό ήταν 20 με τις καθοδικές 50. Ήταν η μέρα που η μετακύληση θέσεων στα παράγωγα λόγω εκπνοής θα γινόταν με μικρότερο κόστος.

Αυτό που έγινε στην εξέλιξη των συναλλαγών ήταν μια διαρκής αναζήτηση πυθμένα για τις μετοχικές αξίες που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς. Από τις 890 μονάδες στις 14:00, οι πιέσεις ως τις 16:50 τον είχαν οδηγήσει στις 883,3 . Οδηγοί στην πτώση  δεν υπήρξαν κατά την εκτίμησή μας. Δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε κάτω από ποιες εκτιμήσεις και από ποιες συνεννοήσεις μια ομάδα θεσμικών ξεφόρτωνε, λες και δεν υπάρχει αύριο για την Αθηναϊκή αγορά. Αυτό όμως που μας θύμισε Μακάρι να υπάρχει σε αυτή την ερμηνεία ποσοστό αληθείας. Κάτι που θα φανεί σύντομα.

Το μέγεθος των απωλειών και η γενίκευση των πιέσεων έχει προκαλέσει έκπληξη στους ιδιώτες επενδυτές και όχι μόνο. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι εκτιμήσεις για τις αγορές και την Αθηναϊκή που είχαν προκύψει από το βράδυ της προηγούμενης  είχαν κατά νου την πυρηνική απειλή μετά τους πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία. Προέβλεπαν φυγή από το ρίσκο ενώ το πρωί ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωνε πως οι ρουκέτες ήταν ρωσικής προέλευσης αλλά από την τροχιά τους αποκαλύφθηκε πως εκτοξεύτηκαν από την αεράμυνα της Ουκρανίας. Παρά ταύτα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αγνόησαν την ευχάριστη αυτή εξέλιξη.

Σαφέστερη στις εκτιμήσεις το πρωί η Eurobank Eq.: “Περιμένουμε πως το πρόσφατο θετικό momentum της Αγοράς θα διακοπεί, λόγω της αύξησης των γεωπολιτικών ανησυχιών, από τον πύραυλο που χτύπησε την Πολωνία”.

Από την Leon Depolas Sec. ειδοποίησαν: “Το συμβάν στην Πολωνία, δημιούργησε ανησυχία για κλιμάκωση του πολέμου. Προς το παρόν, δεν έχουμε κάτι ξεκάθαρο επί του θέματος, κάτι που ενδέχεται να διερευνηθεί τις επόμενες ώρες. Στο δια ταύτα, ο ΓΔΧΑ βρίσκεται στα ίδια επίπεδα για 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις, με στήριξη και από την απόδοση του Ελληνικού 10ετους ομολόγου, που έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 μηνών. Ήτοι, μια διόρθωση τιμών είναι φυσιολογική και ενδεχομένως να δώσει το ‘πάτημα’ για μια ανοδική προσπάθεια προς την περιοχή των 950 μονάδων ΓΔΧΑ, με την προϋπόθεση ότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει υποστηρικτικό”.

ΗΠΑ

Απώλειες στη Wall Street. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,11% ή 36 μονάδες στις 33.556, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,82% στις 3.959 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,54% στις 11.183 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των McDonalds (+2,2%) και UnitedHealth (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce (-4,9%) και Intel (+4,2%). Στο μακροοικονομικό μέτωπο, περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο.

Απότομη πτώση σημείωσε η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, καθώς οι κατασκευαστές είναι αντιμέτωποι με την αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών και την πτώση της ζήτησης λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Μεικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 3,69% ενώ το 2ετές σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,36%.

Ευρώπη

Πτώση στις ευρωαγορές μετά τις γεωπολιτικές ανησυχίες που προκάλεσε ο πύραυλος που έπληξε το πολωνικό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αργότερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η έκρηξη στο πολωνικό έδαφος προκλήθηκε από την ουκρανική αεράμυνα.

Η  ΕΚΤ προειδοποίησε για “αυξανόμενους κινδύνους επί της σταθερότητας για όλους, από τις Τράπεζες μέχρι τις Κυβερνήσεις και τα Νοικοκυριά, καθώς οι οικονομικές προοπτικές ‘σκοτεινιάζουν’ και οι αξιωματούχοι μάχονται έναντι σε πληθωρισμό – ρεκόρ”.

Σε υψηλό 41 ετών εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο, σκαρφαλώνοντας στο 11,1%. Το αποτέλεσμα είναι υψηλότερο από τις προσδοκίες καθώς οι τιμές των τροφίμων, των μεταφορών και της ενέργειας συνέχισαν να πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,98% στις 430,2 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,25% στις 7.351,2 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1% στις 14.234 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,52% στις 6.607,2  μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Με τάση φυγής των θεσμικών από όλα τα blue chip χάθηκαν και οι 890 μονάδες

Παρακολουθώντας με υπερβολή την κάθοδο  των ευρωπαϊκών, η γενικευμένη ρευστοποίηση θέσεων  οδήγησε  αγορά κοντά στις 887 με απώλειες -1,86%

Οι επενδυτές στη τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, με αξιόλογο τζίρο και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 884,65 μονάδες (-2,13%). Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν  τον τζίρο κατά 27,5 εκατ. ευρώ και ανέβασαν επιλεκτικά τις αποτιμήσεις, οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 887,09 από 903,87 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -1,86% ή 16,78 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.

Δεν εμφανίστηκαν μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 88,5 εκατ. ευρώ) που εμφάνισαν υπεροχή της ζήτησης. Στον αντίποδα πτωτικά  έκλεισαν 25 και με πτώση άνω του -3% εντοπίσαμε την ΠΕΙΡ -4,90%, και ακολούθησαν ΔΕΗ -3,90% ΣΑΡ -3,21%, ΕΥΡΩΒ -3,03% και ΛΑΜΔΑ -2,84%, χωρίς μεταβολή καμία από τις μετοχές του 25άρη.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 95,033 από 75,356 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 20,9 εκατ. ευρώ και αφορούσαν την ΕΥΔΑΠ 14,200 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 3,800 εκατ. ευρώ, την ΜΟΗ 1,066  εκατ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ 638.597 ευρώ, τον ΟΤΕ 556.983 ευρώ, την ΒΙΟΣΚ 257.400 ευρώ, την ΕΝΤΕΡ  158.400 ευρώ και την ΚΡΙ 87.000 ευρώ.

Στατιστικά

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 20 από 50 και 83 από 44 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 15 από 25. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,390 64,469 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,238% την προηγούμενη έγινε 4,234% έχοντας φθάσει στο 4,300% ενδοσυνεδριακά.

Ο FTSE25 έκλεισε -2,00% χαμηλότερα στις 2150,32 από 2194,25 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 43,93 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης 15/11, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -1,47%.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

H πτώση -2% εκτίναξε τα short στοιχήματα

Εκεί που αποτυπώνονται τα στοιχήματα για τη βραχυπρόθεσμη τάση του δείκτη που συσσωρεύονται τα κεφάλαια των ξένων θεσμικών είναι τώρα η σειρά Δεκεμβρίου που θα γίνει νέα κυρίαρχη σειρά από την Παρασκευή μετά τις 14:00. Η απόσταση του υποκείμενου δείκτη από το κλείσιμο της σειράς Δεκεμβρίου είναι πλέον 15,5 μονάδες. Στη τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα στις 2188,83 μονάδες αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 5,42 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 43,93 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:52 και ήταν οι 2140,01 μονάδες (-2,47%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 2188,83 μονάδες (-0,25%). Το κλείσιμο στις 2150,32 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,00% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 29,598 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 2841 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 2181,50 και κατώτερο στις 2140,50 με τελευταίες πράξεις στις 2150,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2143,75 από 2196,50 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2019 από 3860 στη σειρά αυτή. Διακινήθηκαν και 2143 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο στις 2177,25 μονάδες κατώτερο τις 2130,75 και τιμή κλεισίματος στις 2134,75 από 2191,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2555 από 1148. Επίσης διακινήθηκαν 83 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 83 από 41.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν υποτονική. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 180 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά ήταν περιορισμένο σε 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε ένα συμβόλαιο για τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη και τελευταία του 2022, το ενδιαφέρον μηδενίστηκε.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Τρίτης 15/11 έκλεισε στις 644,57 μονάδες με μεταβολή -0,28%. Χθες Τετάρτη 16/11 κινούμενος μεταξύ των 623,94 μονάδων (-3,20%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 641,63 μονάδες (-0,46%), και ανώτερο τις 641,63 (-0,46%), έκλεισε στις 628,60 μονάδες με μεταβολή -2,48%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 27,046 από 28,328 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -2,08% απασχόλησε 4,900 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -1,04% απασχόλησε 9,313 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ -4,90% απασχόλησε 4,628 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -3,03% απασχόλησε 4,404 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια   συμβόλαια και ορίστηκε  τιμή κλεισίματος τις 623,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 36.

Στο σχόλιο του  τεχνικού αναλυτή της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ Νικόλαα Πετράκη υπάρχει η γνώση της δυναμικής της Τετάρτης 16/11 του -2%, μια ακόμα μέρα  με τζίρο υψηλό που τον ενισχύουν μεγάλα σε αξία πακέτα.

“Τα καλύτερα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ συνεχίζουν να τονώνουν τις Αγορές, με το ράλι των τελευταίων εβδομάδων να καταγράφει σημαντικές αποδόσεις. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ευρωζώνη δεν έχει εμφανίσει ακόμα αποκλιμάκωση στις τιμές, με την επερχόμενη ανακοίνωση του CPI να αναμένεται 10,7% YoY.

“Το “πάρτι” των αγοραστών ήρθε να χαλάσει η χθεσινή είδηση, με το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία να αποδίδεται σε ατύχημα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί υπενθύμιση του “ξεχασμένου” πολέμου και των κινδύνων που επιφυλάσσει, βάζοντας προς ώρας φρένο στην ανοδική κίνηση.

Στις παρυφές της αντίστασης των 900 μονάδων σταμάτησε ο Γενικός Δείκτης, με μια συναλλακτική αναβάθμιση να είναι αναγκαία για την πειστική υπέρβασή της. Οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, δυσκολεύοντας έτσι το έργο των αγοραστών, έτι περεταίρω.

Πιθανή υπέρβαση των 900 μονάδων θα άνοιγε τον δρόμο για τις 937 μονάδες και το πτωτικό “gap” της 27ης Απριλίου, ενώ μια υποχώρηση θα δοκίμαζε τις 875 και την κύρια στήριξη στις 855 μονάδες”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι δεν ανέβηκαν ενώ άλλαξαν υπολογίσιμα επιλεκτικά οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 15345 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,949 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 119.042 από 122.711. Διακινήθηκαν 100 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 218 ΣΜΕ.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1206 με τιμή κλεισίματος στα 3,74 ευρώ και έγιναν 19.787 από 19.461 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν 110 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έμειναν 110 ΣΜΕ.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 1221 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,04 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.558 από 14.698.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 7477 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,35 ευρώ και έγιναν 39.146 από 39.025 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2591 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 340 ΣΜΕ του ΟΤΕ για τη κυρίαρχη σειρά ως το Δεκέμβρη.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε στα 100.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 17653 για ΤΕΝΕΡΓ, τα 10.000 για ΟΤΕ, τα 6.000 για ΕΤΕ και τα 518 για ΤΙΤC.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο αναλυτής της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ Νικόλας Πετράκης

Τα καλύτερα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ συνεχίζουν να τονώνουν τις Αγορές, με το ράλι των τελευταίων εβδομάδων να καταγράφει σημαντικές αποδόσεις. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ευρωζώνη δεν έχει εμφανίσει ακόμα αποκλιμάκωση στις τιμές, με την επερχόμενη ανακοίνωση του CPI να αναμένεται 10,7% YoY.

“Το “πάρτι” των αγοραστών ήρθε να χαλάσει η χθεσινή είδηση, με το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία να αποδίδεται σε ατύχημα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί υπενθύμιση του “ξεχασμένου” πολέμου και των κινδύνων που επιφυλάσσει, βάζοντας προς ώρας φρένο στην ανοδική κίνηση.

Στις παρυφές της αντίστασης των 900 μονάδων σταμάτησε ο Γενικός Δείκτης, με μια συναλλακτική αναβάθμιση να είναι αναγκαία για την πειστική υπέρβασή της. Οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, δυσκολεύοντας έτσι το έργο των αγοραστών, έτι περεταίρω.

Πιθανή υπέρβαση των 900 μονάδων θα άνοιγε τον δρόμο για τις 937 μονάδες και το πτωτικό “gap” της 27ης Απριλίου, ενώ μια υποχώρηση θα δοκίμαζε τις 875 και την κύρια στήριξη στις 855 μονάδες.

Σήμερα

Οι μετοχές των μικροτσίπ πιέστηκαν επίμονα  σήμερα  Πέμπτη 17/11, οδηγώντας τους περισσότερους  μετοχικούς ασιατικούς δείκτες χαμηλότερα, μετά από αρνητικά μηνύματα από τη Micron Technology στη διάρκεια της νύχτας για υπερβολικά αποθέματα και υποτονική ζήτηση. .

Στις 8:15 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με απώλειες -0,35%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,09%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -1,12%
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή -2,08%.
  • Αλλά ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε -0,64%
  • Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή -1,22% και ήταν στις 493,46 μονάδες.