Skip to main content

Φορολογικές δηλώσεις: Αρχίζει η υποβολή – Τι αλλάζει για τους φορολογουμένους

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Θέμα ωρών αποτελεί πλέον η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αν και οι περισσότεροι φαίνεται ότι θα ασχοληθούν μετά το Πάσχα. Κύρια αιτία, η προαναγγελία από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής έως τα τέλη Ιουλίου.

Μοναδική εξαίρεση ίσως όσοι έχουν επιστροφή φόρου καθώς αποτελεί έναν λόγο να επισπεύσουν τη σχετική διαδικασία δεδομένου ότι πλέον τα χρήματα καταβάλλονται σε μικρό χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν άλλες οφειλές στην εφορία.

Μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, το 2024 αποτελεί ίσως τη χρονιά όπου η φορολογική δήλωση έχει προσυμπληρωμένα τα περισσότερα στοιχεία είτε αφορούν το έντυπο Ε1 είτε το Ε3.

Φορολογικές δηλώσεις: Πλήθος αλλαγών στο Ε3 – Τι να προσέξετε

Μία από τις βασικές αλλαγές φέτος είναι ότι περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα από μισθούς και συντάξεις, δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση, αλλά η ίδια την εφορία. Ωστόσο καλό θα ήταν να ελέγξουν τα στοιχεία που αναγράφονται προκειμένου να δουν αν υπάρχουν τυχόν λάθη.

Το νέο καθεστώς τεκμαρτού εισοδήματος

Επίσης, για πρώτη φορά σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους τίθεται σε εφαρμογή το νέο καθεστώς ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Θα χρειαστεί να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις από την αρχή συμπληρώνοντας και έντυπα Ε2, Ε3, κ.α. με τους αντίστοιχους κωδικούς.

Ειδικά στο έντυπο Ε3 έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί για τον υπολογισμό του εισοδήματος που αποκτήθηκε το 2023 όπως η ημερομηνία έναρξης εργασιών όπου προκύπτουν τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης, το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων της (στην περίπτωση που απασχολεί προσωπικό), το ύψος του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης όπως προκύπτει από τα στοιχεία των βιβλίων της που αναγράφονται κάθε χρόνο στα έντυπα της εφορίας. Επίσης οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν αν απαλλάσσονται από το νέο σύστημα φορολόγησης (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις), εάν δικαιούνται μείωση του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα, αν εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης ή αν επιθυμούν να πραγματοποιηθεί έλεγχος από την ΑΑΔΕ προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδα τους είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.

Φορολογικές δηλώσεις: 4 SOS που πρέπει να προσέξετε

Τι να προσέξουν οι επιτηδευματίες

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι επιτηδευματίες στα εξής σημεία:

  • η προσυμπλήρωση του Ε3 γίνεται για λόγους διευκόλυνσης και τα στοιχεία δεν είναι δεσμευτικά. Αυτό σημαίνει πως οι φορολογούμενοι μπορούν να τροποποιήσουν τα στοιχεία που αναγράφονται στους κωδικούς.
  • για τους νέους επαγγελματίες, που ασκούν το επάγγελμα έως τρία έτη δεν θα ισχύει κανένα ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος και θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία τους.
  • Ο φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει την εφαρμογή του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, με αίτημα τη φορολόγησή του με βάση τα λογιστικά αρχεία του, δηλαδή βάσει των «πραγματικών» κερδών του ή την αναγνώριση της ζημίας του. Σε αυτή την περίπτωση η φορολογική αρχή υποχρεούται εκ του νόμου να προβεί σε φορολογικό έλεγχο για να βεβαιώσει την ακρίβεια των βιβλίων και στοιχείων του φορολογουμένου.

Οι αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων περιλαμβάνουν και το τέλος επιτηδεύματος. Μαζί με το φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος το οποίο φέτος θα ανέρχεται σε:

  • 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα
  • 400- 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα των οποίων το εισόδημα προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο
  • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν έδρα σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με έως 200.000 κατοίκους.
  • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με έδρα σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που οι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος καθώς θα καταργηθεί για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα δηλωθούν του χρόνου.

Η πληρωμή του φόρου

Όσον αφορά την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, η καταβολή πραγματοποιείται σε 8 μηνιαίες δόσεις από τέλος Ιουλίου έως και τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα παραταθεί εντός του Ιουλίου, το πιο πιθανό είναι να δοθεί η δυνατότητα καταβολής δύο δόσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Με βάση το νέο Κώδικα, από φέτος οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κερδίσουν έκπτωση 3% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου ακόμα κι αν εξοφληθεί στα τέλη Αυγούστου.