Skip to main content

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% το 2023 – Σημαντική μείωση του χρέους στο 161,9%

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το 2023 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,9% του ΑΕΠ, πιο συγκεκριμένα στο 1,86% ή 4,09 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές πλεόνασμα 1,15% του ΑΕΠ

Επιβεβαιώθηκαν οι αισιόδοξες προβλέψεις που έκαναν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, αρκετά υψηλότερο του στόχου που έχει τεθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και επικυρώθηκαν από τη Eurostat, το 2023 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,9% του ΑΕΠ, πιο συγκεκριμένα στο 1,86% ή 4,09 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές πλεόνασμα 1,15% του ΑΕΠ με βάση τον προϋπολογισμό του 2024.

Το χρέος

Παράλληλα, η Ελλάδα μπορεί να παραμένει η χώρα με το υψηλότερο χρέος, ωστόσο καταγράφει τη ταχύτερη μείωση κατά 10,8% μέσα σε ένα χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, από το χρέος από 172,7% του ΑΕΠ το 2022, υποχώρησε στο 161,9% του ΑΕΠ το 2023. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2023 το δημόσιο χρέος μειώθηκε στα 356,69 δισ. ευρώ έναντι 356,79 δισ. το 2022.

Ελληνική οικονομία: Τι θα δείξει ο λογαριασμός για το πρωτογενές πλεόνασμα

Τα καλύτερα στοιχεία δεν σημαίνει ότι ανοίγουν το δρόμο για νέα μέτρα στήριξης καθώς με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες (επικυρώνονται αύριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) αν μία χώρα έχει καλύτερες επιδόσεις από τις προβλέψεις θα «κρατούνται» ως «μαξιλάρι». Άλλωστε τα περιθώρια στήριξης καθορίζονται από τον νέο κανόνα πρωτογενών δαπανών.

Μάλιστα, εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των υπόλοιπων κρατών-μελών με την Κομισιόν προκειμένου να προσδιοριστεί το όριο των πρωτογενών δαπανών. Με βάση αυτό θα καθοριστούν και τα περιθώρια που θα έχει κυβέρνηση για το μείγμα πολιτικής που θα ακολουθήσει αλλά και στην κατάρτιση του νέου 4ετούς Σχεδίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής που θα κατατεθεί στις αρχές του Φθινοπώρου στις Βρυξέλλες.

4 οφέλη από την υπέρβαση του στόχου

«Το θετικό αυτό αποτέλεσμα αποδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα σταδιακά οφέλη από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Είναι ενδεικτικό ότι τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2024, τα 397 εκατ. ευρώ εκ των 647 εκατ. ευρώ που ήταν η υπέρβαση των στόχων, προήλθαν από την καταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων» επισημαίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι η υπέρβαση του στόχου αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα έχει αντανάκλαση σε 4 πεδία:

  • Πρώτον, στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους. Με βάση το ανωτέρω αποτέλεσμα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε από 172,7% το 2022 σε 161,9% το 2023.
  • Δεύτερον, στη δημιουργία μιας καλύτερης αφετηρίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2024, παρά τις διεθνείς αναταράξεις και την επιβράδυνση των διεθνών και ευρωπαϊκών ρυθμών ανάπτυξης.
  • Τρίτον, στη δημιουργία περισσότερων περιθωρίων ευελιξίας αναφορικά με τον 4ετή δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας λόγω της συγκράτησης του χρέους.
  • Τέταρτον, το αποτέλεσμα αυτό στέλνει ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία ισχυροποιείται και αναπτύσσεται πέραν των στόχων, παρά τις δυσκολίες και τα έκτακτα γεγονότα που αντιμετώπισε η χώρα (φυσικές καταστροφές, διεθνείς κρίσεις, διπλές εθνικές εκλογές κ.λπ.) κατά το προηγούμενο έτος.

Μέχρι το τέλος του μήνα, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει στην κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως απορρέει από τους παλαιούς δημοσιονομικούς κανόνες. Ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος και του χρόνου είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ. Τα έσοδα που υποστηρίζουν την επίτευξη του στόχου για το 2024 είναι κυρίως τα έσοδα από ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, το φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές και αποκρατικοποιήσεις.