Skip to main content

ΕΕ: Υιοθετήθηκε η οδηγία για τους εργαζόμενους της gig οικονομίας

Βασικό περιεχόμενο, η θέσπιση τεκμηρίου υπέρ της εξαρτημένης εργασίας

Οι νέοι νόμοι που αποσκοπούν στη βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ΕΕ που εργάζονται στην gig οικονομία και έχουν συνάψει συμβόλαια με εταιρείες όπως η Uber κέρδισαν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών.

Η νομοθεσία είχε μπλοκαριστεί από μια ομάδα χωρών τον περασμένο μήνα, όταν η Γαλλία δήλωσε ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει το κείμενο που βρισκόταν στο τραπέζι και η Γερμανία απείχε. Η Εσθονία και η Ελλάδα απείχαν προηγουμένως, αλλά τώρα ψήφισαν υπέρ.

Αλλά τη Δευτέρα, ένα συμβιβαστικό κείμενο που προωθήθηκε από το Βέλγιο πέρασε το νόμο από τη γραμμή, δίνοντάς του μια τελευταία ευκαιρία να περάσει πριν από τη λήξη των νομοθετικών διαδικασιών λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών.

Η βελγική προεδρία ανακοίνωσε την πρόοδο κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής των υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας στις Βρυξέλλες.

Η οδηγία θα καταστήσει τη χρήση αλγορίθμων στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων πιο διαφανή, διασφαλίζοντας ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολουθούνται από εξειδικευμένο προσωπικό και ότι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν τις αυτοματοποιημένες αποφάσεις. Θα βοηθήσει επίσης στον σωστό προσδιορισμό του εργασιακού καθεστώτος των ατόμων που εργάζονται για πλατφόρμες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα εργασιακά δικαιώματα που δικαιούνται.

«Αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για τους εργαζόμενους στην gig economy», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Νικολά Σμιτ, υπεύθυνος για τον φάκελο. Η οδηγία πρέπει τώρα να επικυρωθεί επίσημα από το Συμβούλιο και την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – κάτι που δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα. Οι χώρες θα έχουν στη συνέχεια δύο χρόνια για να ενσωματώσουν τη νομοθεσία στα εθνικά τους συστήματα.

«Καλύτερες συνθήκες εργασίας για όσους παραδίδουν το γεύμα σας στο σπίτι. Οι υπουργοί μόλις ενέκριναν το συμβιβαστικό κείμενο σχετικά με την οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες», ανέφερε σε ένα tweet.

Οι Βρυξέλλες έχουν εκτιμήσει προηγουμένως ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 5,5 από τα 28 εκατομμύρια εργαζόμενους που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Κ. Αρβανίτης: Στόχος η τελική υπερψήφιση της Οδηγίας από το Ευρωκοινοβούλιο

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης δήλωσε: «Χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια δημόσιας πίεσης από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, και πάντως χάρη στην επιμονή και τον αγώνα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Εσθονία και η Ελλάδα μετέβαλαν την ψήφο τους (από αποχή, σε θετική).

Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τον αγώνα για την τελική υπερψήφιση της Οδηγίας από το Ευρωκοινοβούλιο στην Ολομέλεια του Απριλίου και την υιοθέτηση και άμεση εφαρμογή της από όλα τα Κράτη Μέλη της Ένωσης. Για την Ελλάδα αυτό σηματοδοτεί την τροποποίηση του νόμου Χατζηδάκη, με τον οποίο θεσπίστηκε τεκμήριο μη εξαρτημένης εργασίας μεταξύ ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών.

Σήμερα κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη για τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων Ελλήνων και Ευρωπαίων που εργάζονται στο αχανές και – έως τώρα – αρρύθμιστο περιβάλλον της πλατφόρμας».

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε σχετικά

ΕΕ: Κρίσιμη ημέρα για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε πλατφόρμες