Skip to main content

Γ. Καββαθάς στο NaftemporikiTV: Για 19 ημέρες επαρκεί το μηνιαίο εισόδημα για 9 στα 10 νοικοκυριά

Βαθαίνει η κρίση στα ελληνικά νοικοκυριά κυρίως λόγω της ακρίβειας

Συνέντευξη στην εκπομπή «In Business» της τηλεόρασης της Ναυτεμπορικής με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, παραχώρησε εμφανίστηκε ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ όπου ανέλυσε τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών για το έτος 2023.

«Η φετινή έρευνα μας δίνει στοιχεία ότι βαθαίνει η κρίση στα ελληνικά νοικοκυριά κυρίως λόγω της ακρίβειας. 6 στα 10 νοικοκυριά μπορούν να διαβιώσουν με τα εισοδήματά τους τις 19 πρώτες μέρες του μήνα» ανέφερε ο κ. Καββαθάς και επισήμανε ότι παρόμοια αποτελέσματα έδωσε και η περσινή έρευνα με τη μόνη διαφορά ότι από 5 στα 10 νοικοκυριά πέρσι, φέτος μιλάμε για 6 στα 10 νοικοκυριά μια αύξηση 10%.

Αποτέλεσμα που ακουμπά και στη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων σύμφωνα με την έρευνα. Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι και το γεγονός ότι το 51, 8% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν επαρκεί το εισόδημά του και αναγκάζεται να κάνει περικοπές στις δαπάνες του και μάλιστα σε βασικά είδη διατροφής για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα έξοδα του νοικοκυριού.

«Στις περικοπές έχουμε 1 στα 2 νοικοκυριά να δηλώνει ότι μεταφέρει απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για αργότερα γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει αυτές τις δαπάνες άμεσα και αυτό είναι κάτι που μας γυρνάει αρκετά χρόνια πίσω. Στις εποχές του 12-13 στο κέντρο της κρίσης και της ύφεσης που πάλι είχαμε τέτοια φαινόμενα».

Τέλος ο κ Καββαθάς αναφέρθηκε και στο εύρημα για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβεια που έχει πάρει η κυβέρνηση κατά πόσο είναι επαρκή και αποτελεσματικά. «το 80,6% των νοικοκυριών στη χώρα θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το θέμα της ακρίβειας. Και εδώ πρέπει να τονίσω και από την πλευρά μου ότι είναι σαφές ότι χρειάζεται ο ελεγκτικός μηχανισμός να ενισχυθεί και βεβαίως πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τί είμαι βέβαιος και το επισημάνει πολλές φορές και δημόσια, ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές σε τομείς της οικονομίας και θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, για να γίνει πράξη και αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία».