Skip to main content

Κ. Κεσεντές (BrainReGain): Όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό, προτιμούν να εργαστούν σε πολυθενικές

Συνέντευξη στην εκπομπή «In Business» της τηλεόρασης της Ναυτεμπορικής, με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, παραχώρησε ο Κων/νος Κεσεντές , πρόεδρος της Πρωτοβουλίας BrainReGain. Ο κ. Κεσεντές ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι οι Έλληνες που βρίσκονται και εργάζονται στο εξωτερικό, είναι «ένα αρκετά δυναμικό κοινό. Πρόκειται για  περίπου μισό εκατομμύριο, αλλά αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι τα δημογραφικά στοιχεία».

«Σε έρευνα που έχουμε κάνει, χωρίς όμως να την έχουμε ολοκληρώσει ακόμη, προκύπτει ότι το 70% αυτών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και από αυτό το 70% το 20% έχουν διδακτορικό και μεταδιδακτορικό, άρα καταλαβαίνεται ότι είναι υψηλού επιπέδου. Επίσης το 60% έχουν οικογένειες στο εξωτερικό. Άρα αυτό παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για το επίκαιρο θέμα του δημογραφικού. Το ευχάριστο από αυτή την πρόσφατη έρευνα είναι ένα 25% που δηλώνει ότι η επιθυμία της επιστροφής τα τελευταία 2 χρόνια αυξήθηκε σε σχέση με το παρελθόν. Γενικότερα, έχουμε ένα 50% που δηλώνει πως αν βρεθούν οι  κατάλληλες συνθήκες είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν. Άρα υπάρχει προοπτική για να μπορέσουμε να βρούμε αυτούς που χάσαμε την περίοδο της κρίσης», τόνισε ο κ. Κεσεντές.

Στην ερώτηση ποιες είναι αυτές οι κατάλληλες συνθήκες απάντησε ότι «η αγάπη για την πατρίδα και ο νόστος είναι θετικά πράγματα αλλά απαιτούνται να υπάρχουν θέσεις εργασίας που να ανταποκρίνονται στα προσόντα τους και προφανώς να είναι κάποιου επιπέδου αμοιβής που θα τους εξασφαλίσουν ένα επίπεδο διαβίωσης αντίστοιχο με αυτό που έχουν σήμερα.»

«Άρα όλα εξαρτώνται από το αναπτυξιακό επίπεδο στη χώρα και το κατά πόσο δημιουργούνται θέσεις εργασίας, επεσήμανε. Και σήμερα είμαστε σε αυτή τη φάση. Σας θυμίζω ότι σχεδόν σε όλους τους κλάδους υπάρχει πρόβλημα έλλειψης υψηλά καταρτισμένων στελεχών. Θέσεις εργασίας υπάρχουν,  και σε ένα μερίδιο της αγοράς  το επίπεδο αμοιβών είναι ικανοποιητικό. Δεν είναι στο επίπεδο των αμοιβών που υπάρχουν στην Ευρώπη αλλά είναι κάτι που πρέπει να το συγκρίνουμε και με το κόστος διαβίωσης.

Επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο από την έρευνα είναι ότι οι άνθρωποι που θέλουν να επιστρέψουν στην πλειοψηφία τους λένε ότι θέλουν να εργαστούν στην επιστροφή τους σε μεγάλη πολυεθνική, ή να φτιάξουν δική τους επιχείρηση, ή να δουλέψουν στο δημόσιο, νοσοκομεία, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ΔΕΚΟ» σημείωσε ο κ. Κεσεντές.

Ως «μεγάλο παράπονο των ανθρώπων που επιστρέφουν» ανέφερε τις  καθυστερήσεις  εξαιτίας της έλλειψης πληροφόρησης, της γραφειοκρατίας και της διαδικασίας αναζήτησης στέγης. Επισήμανε δε, ότι «το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και της αξιοκρατίας μέσα στον εργασιακό χώρο είναι από τα υψηλότερα αναδεικνυόμενα εμπόδια για την επιστροφή και για αυτό το λόγο θέλουν και επιλέγουν πολυεθνικά περιβάλλοντα, γιατί εκεί υπάρχουν δομημένες διαδικασίες και η εταιρική διακυβέρνηση είναι μέσα στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών».