Skip to main content

Μέτρα στήριξης: 5 κλειδιά για το «καλάθι» Θεσσαλονίκης

«Βαρόμετρα» ο προϋπολογισμός, η εξέλιξη του πληθωρισμού, το ΑΕΠ, τα επιτόκια και η επενδυτική βαθμίδα

Πέντε ανακοινώσεις περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» της οικονομίας.

Η πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ θα γίνει φέτος υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Η εικόνα στην αγορά ενέργειας δεν θυμίζει σε τίποτα τον περσινό Σεπτέμβριο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αβεβαιότητα), το «μέτωπο» με τις τιμές των τροφίμων έχει διευρυνθεί, ενώ οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες βρίσκονται και πάλι μπροστά μας.

Έτσι, οι όποιες ανακοινώσεις γίνουν θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας, από τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και από την πορεία των τιμών.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η ομιλία του πρωθυπουργού να πραγματοποιηθεί ενώ η χώρα θα έχει ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα από οίκο αξιολόγησης αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που φυσικά θα καταλάβει κεντρική θέση.

Στην ατζέντα του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε και προγραμματίζεται να αναγνωστεί η ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κυριαρχούν τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο β’ τρίμηνο, αλλά και οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού.

Τις σχετικές ανακοινώσεις, αρχικά από τη Eurostat, η οποία θα δώσει τον εναρμονισμένο δείκτη ανά την Ευρώπη, και στη συνέχεια από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, περιμένουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες προκειμένου να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν αμετάβλητο το επιτόκιο στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ή όχι.

Η ετυμηγορία του DBRS

Την προηγούμενη της ομιλίας του πρωθυπουργού θα δημοσιευτεί και η έκθεση αξιολόγησης της DBRS, με τον συγκεκριμένο οίκο να εκφράζεται θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως φαίνεται από τα σημειώματα των τελευταίων ημερών, οπότε μένει να φανεί αν θα γίνει και ο πρώτος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ οίκος που θα επιστρέψει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Οι εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στα τρία βασικά μέτωπα (εκτέλεση προϋπολογισμού, πορεία οικονομίας και πληθωρισμό) διαμορφώνονται ως εξής:

  • Εκτέλεση προϋπολογισμού: Τα στοιχεία για την πορεία του 7μηνου ανακοινώθηκαν χθες.  Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 33,768 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Για να ανοίξει ο δρόμος για την ανακοίνωση στη ΔΕΘ και επιπλέον μέτρων (σ.σ.: τα βλέμματα έχουν πέσει στην παράταση του market pass και για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, αλλά και στην καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε ευπαθείς ομάδες, μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς) καθοριστικό στοιχείο είναι η πορεία των εσόδων του ΦΠΑ.
  • Ανάπτυξη: Ο στόχος είναι και στο β’ τρίμηνο της χρονιάς να καταγραφεί ένα ποσοστό ανάπτυξης της τάξεως του 2% και πάνω, ώστε να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,3% (και πάνω), στις οποίες έχει στηριχθεί και ο φετινός προϋπολογισμός. Στα «συν» του δευτέρου τριμήνου η διατήρηση των τιμών της ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στο ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών. Από την άλλη, καθοριστική θα είναι η πορεία των επενδύσεων και της κατανάλωσης.
    Το β’ τρίμηνο χαρακτηρίζεται από την προεκλογική περίοδο, η οποία διήρκεσε για περισσότερο από τη μισή περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Μένει να φανεί πώς έχει επιδράσει και αυτός ο παράγοντας στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και ειδικά στην πορεία της κατανάλωσης. Τα στοιχεία από τους τζίρους των εταιρειών έδειξαν μια στασιμότητα, η οποία μένει να φανεί αν έχει αποτυπωθεί και στην πορεία του ΑΕΠ. Υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας, που είναι η πορεία των αποθεμάτων. Έστω και «λογιστικά» το συγκεκριμένο μέγεθος μπορεί να επηρεάσει το ΑΕΠ σε μεγάλο βαθμό. Τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 6 Σεπτεμβρίου.
  • Πληθωρισμός: Τα στοιχεία του Ιουλίου προκάλεσαν ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα-, καθώς αντιστράφηκε η πτωτική τάση των προηγούμενων μηνών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πορεία των τιμών των τροφίμων. Αν παγιωθεί αυτή η αντιστροφή της τάσης και με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου (σ.σ.: υπάρχουν πολλές πιθανότητες καθώς τα τρόφιμα παρέμειναν πολύ ψηλά και τον Αύγουστο λόγω τουρισμού), τότε θα αυξηθούν οι πιέσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης, αλλά και οι πιθανότητες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Η Eurostat ανακοινώνει τα στοιχεία του εναρμονισμένου δείκτη στις 31/8, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιεύσει την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις 8 Σεπτεμβρίου.