Του Κώστα Ιωαννίδη
Ήταν δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για τους ιδιώτες επενδυτές αναφορικά με το ποια αίτια προκαλούσαν την κάθοδο στην Αθήνα, τα εισαγόμενα ή τα εκπορευόμενα εκ του εσωτερικού, με βάση την εικόνα της αγοράς. Η εκτίμησή μας είναι, μετά το καθοδικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης όταν οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη αύξησαν την πτώση τους, πως στην Αθήνα δεν επηρεάστηκαν. Ο DAX πέρασε σε πτώση πάνω από -2%, ο CAC έχανε -1,7% και ο ΓΔ έκλεισε με πτώση -1,14%, όταν στο κατώτερο ημέρας έχανε -1,80%.
Την αγορά της Αθήνας έχουν «μπλοκάρει» πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες σε μια κίνηση αναζήτησης ισχύος, για να απομακρυνθούν οι τιμές από τα κατώτερα έτους. Αλλά αυτή η ισχύς, που σχετίζεται με τη διάθεση για ρίσκο σε ελληνικές αξίες, δεν προκύπτει και όποτε υπάρχει μια ανοδική αντίδραση έχει μικρή διάρκεια. Γιατί εκτός των προβλημάτων από το εσωτερικό, υπάρχουν διαρκώς διογκούμενα προβλήματα για τις μετοχές σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του ΓΔ χθες να αντιστοιχεί σε νέα χαμηλά τελευταίων 20 μηνών. Το αμέσως χαμηλότερο είναι το κλείσιμο στις 9 Φεβρουαρίου του 2017 στις 609 μονάδες περίπου.
Το ενδιαφέρον από τεχνικής άποψης ήταν πως χθες ο ΓΔ κουτούλησε τρεις φορές στο δεύτερο μέρος της συνόδου στη ζώνη γύρω από τις 623 μονάδες και την τελευταία υποχώρησε αποφασιστικά από αυτή. Συνεπώς οι ισχυροί διαχειριστές κεφαλαίου προκαλούν κάθε μέρα τη διάθεση των συναλλασσόμενων δημιουργώντας ανοδικά σκιρτήματα με την προσδοκία να τα κάνουν ανοδική τάση οι υπόλοιποι, αλλά δεν πείθονται οι περισσότεροι από τους ενεργούς διαχειριστές.
Το δε ελάχιστο της χθεσινής συνόδου στις 615,28 μονάδες, είναι το κοντινότερο στα χαμηλά έτους, που σημειώθηκαν στις 11 Οκτωβρίου και ήταν οι 610,51. Είναι πλέον πέντε οι συνεδριάσεις στη σειρά όπου το μέγιστο της μιας είναι κατώτερο από αυτό της προηγούμενης συνόδου με τέσσερις καθοδικές και μια ανοδική.
Από την περασμένη Παρασκευή ο Μάνος Χατζιδάκης σημείωνε: «Η Κυβερνητική κρίση λειτούργησε ως καταλύτης για την διακοπή της μικρής ανοδικής ανάσας που σημειώθηκε από τα χαμηλά της Αγοράς, ενώ το κλίμα φορτίστηκε από την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να μην προχωρήσει την συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Τιτάν να μεταφέρει έδρα και πρωτογενή διαπραγμάτευση εκτός Ελλάδας. Σε επίπεδο αναμονών οι Επενδυτές, παραμένουν εστιασμένοι στην Συνταγματική ψηφοφορία του Κοινοβουλίου της FYROM, καθώς και στον νέο Νόμο διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων, με την μορφή τιτλοποιήσεων που φαίνεται να έρχεται τον Δεκέμβριο».
«Η έλλειψη νέων και προγραμματισμένων γεγονότων, αναμένεται κρατήσει την συσχέτιση της Αγοράς με την διεθνή τάση, διατηρώντας, ενδεχομένως, την νευρικότητα στις διακυμάνσεις, δίνοντας τον πρώτο λόγο στους πωλητές και την προσέγγιση των προηγούμενων φετινών χαμηλών». Κατέληγε το σχόλιο και σήμερα στη μέση της βδομάδας θεωρούμε πως έχει επιβεβαιωθεί.
Αλλά όπως αναφέραμε στην αρχή του σχολίου δεν είναι μόνο τα γεγονότα στο εσωτερικό ή η απουσία τους που οδηγεί στην αδύναμη αντίδραση απέναντι σε πιέσεις που πηγάζουν από δεδομένα και γεγονότα στο εξωτερικό. Υπήρξε μια γενική φυγή από τις αξίες υψηλού κινδύνου παγκόσμια για γνωστά λίγο ως πολύ αίτια. Ωστόσο χθες το μάζεμα των αρχικά μεγάλων απωλειών στις αγορές της Wall Street έδωσε κάποια αυτοπεποίθηση στους επενδυτές των ασιατικών αγορών που διέκοψαν την συντονισμένη τους κάθοδο.
Η κατάσταση στον πλανήτη αποκτά χαρακτηριστικά χάους, που αρχίζει να τεντώνει τα νεύρα των επαγγελματιών στη διαχείριση κεφαλαίων. Η εικόνα στο πολιτικό σκηνικό της ευρωζώνης λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση επίσης, με τους Ιταλούς να γλυτώνουν την κλωτσιά από τους Οίκους αξιολόγησης. Δέχθηκαν μια μικρή «σφαλιάρα» με την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, αλλά η Κομισιόν επέστρεψε ως μη συμβατό στους Ιταλούς αρμοδίους αργότερα χθες το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Απώλειες εμφάνισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς τα αποτελέσματα των Caterpillar και 3M απογοήτευσαν τους επενδυτές. Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,50% στις 25.191 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε μείωση κατά 0,42% στις 7.437 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο σημείωσε απώλειες κατά 0,55% στις 2.740 μονάδες.
Ενδοσυνεδριακά, μάλιστα, η «βύθιση» του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έφθασε ακόμη και στο 2%, με το +6 στη μετοχή της McDonald’s να «σώζει» την κατάσταση και να οδηγεί σε σταθεροποίηση των απωλειών.
Ο δείκτης S&P 500 παρουσίασε απώλειες για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, με τις σωρευτικές απώλειες από τις αρχές του Οκτωβρίου να αγγίζουν το 5%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Caterpillar διολίσθησε κατά 7,6% εξαιτίας της αύξησης του κόστους κατασκευής, ως απόρροια των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα. Από την πλευρά της, η μετοχή της 3M υποχώρησε κατά 4,4% λόγω των αδύναμων οικονομικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο του 2018.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των McDonalds (+6,3%) και Verizon (+4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-7,5%) και 3M (-4,4%).
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,16%.
ΕΥΡΩΠΗ
Πτώση κατέγραψαν οι αγορές του ευρώ μετά την απόρριψη τουιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν και τις διπλωματικές εξελίξεις με τη Σαουδική Αραβία μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι μετά από διαβούλευση με τις ιταλικές αρχές, κατέληξε στην εκτίμηση ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 εμφανίζει σοβαρές αποκλίσεις από τις συστάσεις του Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου του 2018. Η Κομισιόν σημειώνει επίσης ότι το προσχέδιο δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ιταλίας στο πρόγραμμα σταθερότητας που παρουσίασε τον Απρίλιο του 2018.
«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτωντων Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι “ειδήμονες” που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε», έγραψε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ντι Μάιο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,58% στις 354 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,24% στις 6.955 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 2,17% στις 11.274 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 1,69% στις 4.967 μονάδες. Παράλληλα, στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 0,91% στις 8.726 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 0,86% στις 18.802 μονάδες.
ΧΑ
Με το ξεπούλημα στην Wall Street και διεθνώς προσεγγίζονται ξανά τα χαμηλά έτους
Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών κίνηση σε αρνητικό πεδίο αποκλειστικά, αλλά με κλείσιμο αρκετά ψηλότερα από το κατώτερο μέρας. Αυτό απείχε από την τιμή ανοίγματος στις 622,51 μονάδες, που αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 4,1 μονάδες. Το ελάχιστο ήρθε στις 12:24 και ήταν οι 615,28 από 625,81 μονάδες, αρκετά χαμηλότερα (10 μονάδες) από το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου. Οι αγοραστές μπόρεσαν να ορίσουν τρεις φορές μέγιστο μέρας στις 623,36 από 632,13 μονάδες τη Δευτέρα, στις 15:27 στις 15:55 και στις 16:05. Ακολούθησε νευρική κίνηση, με αποτέλεσμα την πτώση από τα υψηλά ημέρας με αποφασιστικό βήμα μετά τις 16:09. Στις 17:00 τον άφησαν στις 620,83 μονάδες, αλλά τον έκλεισαν στις 619,47 από 626,61 με πτωτική ώθηση 1,2 μονάδων, ορίζοντας κλείσιμο 4 μονάδες ψηλότερα από το κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (-0,52%) ακριβώς στις 16:04 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 623,4 μονάδες περίπου. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε δυο ώρες μετά το άνοιγμα και δεν προσεγγίστηκε ξανά ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές αλλά δεν ορίστηκε για υπολογίσιμο διάστημα. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο στην αρχή και έτσι ο ΓΔ εμφάνισε άνοδο ως τις 10:46 αλλά το μακρύτερο ανοδικό διάστημα ήταν από τις 12:24 ως τις 16:10. Ενώ η κίνησή του, με περιοδικά εμφανιζόμενα κύματα αγορών που τα διαδεχόντουσαν σημαντικά κύματα ρευστοποιήσεων, είχε μια σταθερά νευρική πορεία πριν και μετά την εγγραφή του μέγιστου μέρας. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης και υπήρξε, μετά τις 17:00, μικρή αύξηση στο πτωτικό αποτέλεσμα.
Τη σύνοδο σφράγισε το ουσιαστικά ψηλότερο από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον, που αφορούσε κατά 3,038 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών για ορισμένα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε σχετική συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και μικρό εύρος διακύμανσης της απόδοσής τους. Αφού η απόδοση βουτώντας κατά 1 μονάδα βάσης κρατήθηκε πάλι πάνω από το 4,30%, αν και μέσα στη μέρα πέρασε ως το 4,31%.
Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 615,28 μονάδες ήταν 4,8 μονάδες ψηλότερα από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από σύνοδο της 11/10 στις 610,51. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με καθαρά πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έγινε ισχυρότερη σε επίπεδο μεταβολών, όταν οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν νευρικό πτωτικό άνοιγμα και έντονα πτωτική κίνηση μετά. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 619,47 μονάδες που ήταν 4,2 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 3,25 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Ήταν μια σύνοδος με ελαφρά μεγαλύτερο (7,45 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 6,30 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν καθοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 45,856 από 46,431 δις ευρώ. Πέντε blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΔΕΗ +3,61% από -4,28%, ΑΛΦΑ +0,88% από +1,87%, ΑΔΜΗΕ +0,77% από -1,38%, ΤΙΤΚ +0,41% από -2,31%, και ΜΠΕΛΑ +0,32% από 0,00%, ενώ 18 μετοχές του 25άρη ήταν πτωτικές.
Μέτρησαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,61% από +1,79%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,88% από +1,87%, την ΕΤΕ στο 0,00% από -2,03%, ΕΥΡΩΒ -2,75% από +5,99% και την ΠΕΙΡ στο -2,99% από -0,63%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή -1,12% από -1,13%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 13) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 11) και δύο ΕΤΕ και ΑΡΑΙΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,14% και έφθασε στις 619,47 από 626,61 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1633,43 από 1656,30 μονάδες με μεταβολή -1,38%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο αρκετά πάνω από το κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,986 από 57,822 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,038 από 34,625 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 23,055 από 21,363 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,934 από 0,872 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 24 από 39 των καθοδικών 62 από 50 και 33 από 30 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Ψύχραιμα αντιμετωπίζεται η διαρκής επιβεβαίωση των short στοιχημάτων
Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν καθοδική δυναμική στον 25άρη που τον κράτησε σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1644,57 μονάδες, με καθοδικό χάσμα 11,7 μονάδων. Το ελάχιστο μέρας στις 1626,15 μονάδες εμφανίστηκε στις 12:25. Στις 16:04 ήρθε το μέγιστο στις 1647,51. Οι θεσμικοί στις 17:00 τον άφησαν στις 1639,00, αλλά το κλείσιμο ορίστηκε στις 1633,43 μονάδες με μεταβολή -1,38%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 10,443 από 7,791 εκατ. ευρώ.
Για την σειρά Νοεμβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 2104 συμβόλαια με ανώτερο τις 1645,25 μονάδες, κατώτερο τις 1624,00 και τελευταίες πράξεις στις 1631,50 από 1655,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 126 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 1643,50 κατώτερο τις 1623,00, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1639,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 5038 από 5585 ΣΜΕ και της σειράς Δεκεμβρίου 115 από 74.
Στα options του 25άρη οι τιμές εξάσκησης στα calls ξεκινάνε από τις 1625 μονάδες και φθάνουν στις 1700 ενώ στα δικαιώματα πώλησης ξεκινάνε από τις 1600 και φθάνουν στις 1650. Όσο για τον τραπεζικό δείκτη που χθες έπιασε τις 464 μονάδες ως χαμηλό (463,95) μέσα στο μήνα χτύπησε τις 457 στις 3 Οκτώβρη, τις 458,3 στις 11/10, και τις 462 στις 19/10. Συσσώρευση συνεπώς σημαίνει παραμονή γύρω από τις 460 μονάδες ενώ οι αγοραίοι θεωρούν πως χωρίς ξεπέρασμα των 547 μονάδων κάθε ξεθάρρεμα θα έχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει πόνο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοραίας συναίνεσης ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, σημαντική και κρίσιμη τεχνικά δείχνει η στήριξη στις 603 – 580 μονάδες. Αν επιστρέψουν οι αγοραστές, οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 643, 641 και 662 μονάδες. Την ουσιαστική αλλαγή της τάσης θα σηματοδοτήσει η υπέρβαση των 710 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 678 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η δοκιμασία της στήριξης στις 1534 μονάδες. Σε περίπτωση έκπληξης από πλευράς αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στις 1675 – 1680, 1698 και 1758 μονάδες.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Με την προσθήκη ολοένα και περισσότερων επιβαρυντικών δεδομένων στην επενδυτική ατμόσφαιρα, εξελίσσεται το περιβάλλον στο οποίο κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η Ρώμη κατέθεσε τον ελλειμματικό προϋπολογισμό της, αγνοώντας τις συστάσεις των Βρυξελλών, με τη Moody’s να υποβαθμίζει την πιστοληπτική της ικανότητα. Αφήνοντας ωστόσο την εκτίμηση για “σταθερή προοπτική”, που επέτρεψε μια βραχυχρόνια έκλαμψη στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων, εξέλιξη που ευεργέτησε και τα Ελληνικά. Όμως, η αβεβαιότητα για τις προοπτικές του Ιταλικού χρέους παραμένει, με την πιθανότητα επιδείνωσής του να αυξάνεται, επηρεάζοντας και τα του Ελληνικού, καθώς οι Αγορές θεωρούν ότι οι δύο Χώρες διάγουν παράλληλους βίους στον τομέα αυτόν, όπως προκύπτει από την συμπόρευση των αποδόσεων των 10ετων ομολόγων τους.
Στα καθ’ ημάς, η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων, επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις στη Χώρα μας, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τον ακριβή χρόνο των Εθνικών εκλογών και εδραιώνοντας την πεποίθηση της Επενδυτικής Κοινότητας ότι αν και de jure δεν έχει οριστεί ο χρόνος τους, η προεκλογική περίοδος έχει de facto ξεκινήσει.
Επιπλέον, η αναγγελία της δημόσιας πρότασης για τον Τιτάνα και τη Nexans ΑΛΚΑΤ +2,50%,με την προοπτική της διπλής διαπραγμάτευσης για την πρώτη και της διαγραφής για τη δεύτερη, ήταν άλλη μια εξέλιξη – πλήγμα για το βάθος των επενδυτικών επιλογών του Ελληνικού Χρηματιστήριου.
Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε από τη διαπίστωση ότι τις τελευταίες δεκαετίες 21 εταιρείες που μεταβιβάστηκαν σε Ξένους οδηγήθηκαν σε αποχώρηση από το Χ.Α. (ανάμεσά του ο Ηρακλής, ο Παπαστράτος, ο Ρόκκας, η Interamerican, η Hellas-Can, o Kωτσόβολος, η ΔΕΛΤΑ κ.α.), ενώ αναμένεται η έξοδος και άλλων πέντε (Νηρέα, Σελόντα, Περσέα, Μινωικών Γραμμών και Υγεία), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εταιρείες που οδηγήθηκαν εκτός Χρηματιστηρίου από τους Έλληνες Μεγαλομετόχους τους !
Οι προαναφερόμενες εξελίξεις, διεθνείς και εγχώριες, επιτείνουν την αβεβαιότητα για τις προοπτικές του Ελληνικού Χρηματιστήριου, εντείνοντας τη ρηχότητά του, όπως προκύπτει από τη συναλλακτική απαξίωση που θυμίζει, πλέον, Καλοκαιρινούς μήνες.
Ευλόγως, είτε λόγω των αυξημένων επιτοκίων, είτε λόγω των λοιπών παθογενειών, συμπεριλαμβανομένης και της συντήρησης κλίματος χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης λόγω της υπόθεσης Folli-Follie, η διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων εξαντλείται σε κινήσεις με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
Επιβαρύνεται έτσι η τεχνική εικόνα με το Γενικό Δείκτη να κινείται στα χαμηλά του έτους και τα επίπεδα στήριξης των 600 μονάδων να είναι η πιθανολογούμενη σύντομη δοκιμασία του, στο επόμενο διάστημα.
Στο διεθνές περιβάλλον, κλιμακώνεται καθημερινά η αίσθηση ότι η δοκιμασία της συνοχής του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος σύντομα θα τεσταριστεί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης Ρώμης – Βρυξελλών για τον Ιταλικό προϋπολογισμό, της μετάθεσης των αποφάσεων για το “Brexit” στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου, αλλά και των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Γερμανία που συνιστούν πλήγμα για το Κυβερνητικό Σχήμα της κας Μέρκελ. Επιπλέον, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για τις προθέσεις του.
Έτσι, παρά τα δημοσιευόμενα θετικά αποτελέσματα των εταιρειών για το 3ο τρίμηνο, ακόμη και οι δείκτες της Wall Street κινούνται πλέον πτωτικά, καθώς η αισιοδοξία έχει εκτοπιστεί και τη θέση της καταλαμβάνει η στάση αποφυγής επενδυτικών κινδύνων από τους Διαχειριστές.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν αρχικά χαμηλότερα την Τετάρτη, από τις ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ ενώ οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, βάρυναν το επενδυτικό φρόνημα, ενώ το αργό πετρέλαιο πλησίαζε σε χαμηλά επίπεδα δύο μηνών μετά την δήλωση από τη Σαουδική Αραβία πως θα ενισχύσει την προσφορά. Αργότερα η ατμόσφαιρα βελτιώθηκε.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,2%, επεκτείνοντας τη πτώση περισσότερο από 2% στην προηγούμενη σύνοδο. Στο τέλος έπεφτε οριακά
Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,3% αλλά στις 9:20 κέρδιζε +0,14%, ενώ ο Shanghai Composite Index υποχώρησε -0,6% στο πρώτο μέρος και κέρδιζε +0,50% προς το τέλος των συναλλαγών.
Ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,25% και αργότερα οι απώλειες διευρύνθηκαν στο -0,52%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε 0,35% στο πρώτο μέρος, αλλά τελικά εμφάνισε κέρδη +0,37%.
«Το ευρύτερο κλίμα της αγοράς παραμένει εύθραυστο, αλλά όπως δείχνει η ανθεκτικότητα της Wall Street στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, το επενδυτικό φρόνημα δεν έχει καταρρεύσει εντελώς. Μπορεί να δούμε περισσότερα περιστατικά« μίνι πανικού» μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές των Η.Π.Α., αλλά η οικονομία των Η.Π.Α. είναι σε καλή κατάσταση και μάλλον θα αποτρέψει την αποδυνάμωση του συναισθήματος». Σημείωσαν αναλυτές στο Τόκιο.
Το ευρώ σταθεροποιήθηκε στα 1,1463 δολάρια μετά την άνοδο κατά 0,05% την προηγούμενη ημέρα. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου ήταν στο 3,158%.