Skip to main content

Διευρύνονται τα κέρδη στο Χ.Α.

Εν μέσω πολλών ανοιχτών μετώπων το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να βρίσκει σήμερα μια «χαραμάδα» θετικών προσδοκιών, χωρίς όμως να καταφέρνει να ξεπεράσει τη νευρικότητα που προκαλεί η χαμηλή ορατότητα.

Ειδικότερα, στις 14:11, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,93% στις 682,39 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 15,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 1,28% στις 203,44 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 3,58% στις 210,91 μονάδες.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ψήφιση πολυνομοσχεδίου, μεταρρύθμιση ασφαλιστικού και διαχείριση του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, είναι μόνο λίγα από τα μέτωπα που επηρεάζουν την εγχώρια αγορά, καθώς η έκβασή τους θα κρίνει το μέλλον της οικονομίας, αλλά και του τραπεζικού κλάδου.

Παρ’ όλα όμως τα παραπάνω, η αγορά δείχνει σήμερα τη διάθεσή της να κρατήσει τα επίπεδα πέριξ των 680 μονάδων, αυτή τη φορά με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος σήμερα λαμβάνει ώθηση από τις ενέργειες της Πειραιώς (δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή ομολόγων) που στοχεύουν στην κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Άλλωστε, ο τραπεζικός κλάδος απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των «δρώντων» κεφαλαίων στο Χ.Α., με την Alpha Bank σήμερα να ενισχύεται κατά 6,60%, την Πειραιώς να βρίσκεται στο +7,14% και τη Eurobank στο +10%. Αδύναμη, στο -0,36% παραμένει η Εθνική, η οποία είναι επικεντρωμένη στη δικιά της προσπάθεια για την πώληση ποσοστού στην τουρκική θυγατρική της, τη Finansbank.

Στο μεταξύ σήμερα ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές στην Ολομέλεια της Βουλής, το οποίο και θα αποτελέσει το πρώτο κρας τεστ για τη νέα κυβέρνηση. Η συζήτηση θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

Εκτός του τραπεζικού κλάδου, σημαντικές είναι σήμερα οι παρουσίςε του ΟΠΑΠ (+3,17%), της Aegean (+2,69%) και της ΔΕΗ (+2,60%), ενώ άνω του 1% είναι και τα κέρδη σε Motor Oil, ΕΕΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ υποχωρεί κατά 2,28%, η Grivalia είναι στο -2%, ενώ άνω του 1% είναι και οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα.