Skip to main content

Ήπια πτωτικά και σήμερα το Χ.Α.

Ήπια πτωτικά κινήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις συναλλαγές του όμως να εξακολουθούν να κινούνται στον ίδιο άτονο ρυθμό της εβδομάδας, χωρίς να δίνονται σήματα διαμόρφωσης της τάσεις από τις μετοχές σηματωρούς της αγοράς. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,32% στις 676,13 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 677,41 μονάδες και η χαμηλότερη στις 672,15. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 17,90% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 20,00 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,49 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,08% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,01%. 

Η σημερινή συνεδρίαση δεν έκρυβε «εκπλήξεις» για τους επενδυτές, με τις συναλλαγές να κινούνται για ακόμη μία ημέρα σε χαμηλά επίπεδα, ενώ και τα πρόσημα δεν μεταβλήθηκαν ιδιαίτερα από την αρχική τους κίνηση. 

Η αγορά παρακολουθεί τις κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία δείχνει να βρίσκει σιγά σιγά τους ρυθμούς της, στοχεύοντας στη θεσμοθέτηση νέων αναπτυξιακών εργαλείων και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιτυχή ολοκλήρωση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία. Άλλωστε, αυτά θα είναι μερικά από τα αντικείμενα στη σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής. 

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ακόμη βρισκόμαστε σε μία περίοδο που η χαμηλή ορατότητα για την οικονομία και τις τράπεζες δεν αφήνει περιθώρια για υψηλές προσδοκίες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι μεν εταιρείες εξαγωγικού προσανατολισμού επηρεάζονται από τη συντήρηση σκηνικού επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ “τα κρατικόχαρτα” συνεχίζουν να καθορίζονται από την κυβερνητική αδράνεια. 

Το μεγάλο γεγονός που αναμένει η αγορά είναι, επίσης, και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών και του πορίσματος πορίσματος από την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού AQR, τα οποία και θα προσδιορίζουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, εξέλιξη που θα κλείσει έναν μεγάλο κύκλο επενδυτικής αβεβαιότητας.

Μπορεί όμως, η κεφαλαιαγορά να βρίσκεται σε μια φθοροποιό στάση αναμονής από την αρχή της εβδομάδας, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και για τα warrants των τραπεζών, τα οποία από τις 12 Οκτωβρίου, όταν και βρέθηκαν στα ιστορικά χαμηλά τους έχουν καταγράψει εντυπωσιακές αποδόσεις. Ειδικότερα, από τα 0,0040 ευρώ το warrant της Πειραιώς, έκλεισε σήμερα στα 0,0080 ευρώ, δηλαδή κατά 100% υψηλότερα. Της Alpha Bank από τα 0,0060 ευρώ (στις 12/10) έκλεισε σήμερα στα 0,0140 ευρώ και στο +167,6%. Τέλος, από τα 0,0130 ευρώ το warrant της Εθνικής, στα 0,0260 ευρώ σήμερα και στο +100%.

Στο ταμπλό τώρα, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Grivalia Properties (+3,66%), της Coca Cola HBC (+2,96%), της Τιτάν (+1,82%), της Ελλάκτωρ (+1,17%) ,της ΕΥΔΑΠ (+0,53%) και της ΜΕΤΚΑ (+0,37%).

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-13,04%), της Πειραιώς (-9,09%), της Alpha Bank (-3,64%), της Viohalco (-3,00%), του ΟΠΑΠ (-2,27%), των ΕΛΠΕ (-1,89%), της Folli Follie (-1,81%) και της Εθνικής (-1,79%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-4,22%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+5,48%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 40 κινήθηκαν ανοδικά, 54 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.