Skip to main content

Κομισιόν: Προθεσμία έως τη Δευτέρα στην Ιταλία να απαντήσει- τι ακριβώς αναφέρει η επιστολή

Για «άνευ προηγουμένου απόκλιση» από τις συστάσεις των Βρυξελλών, αλλά και «σοβαρή μη συμμόρφωση με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας» εγκαλεί την Ρώμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Της δίνει διορία έως την Δευτέρα να απαντήσει, προκειμένου να λάβει υπόψη τα επιχειρήματά της πριν από την οριστική απόφασή της. Οι ιταλικές αγορές βρίσκονται σε πλήρη αναταραχή, με το spread των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών να σκαρφαλώνει σε υψηλά 5,5 ετών και τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται εκ νέου σφυροκόπημα. 

Στην επιστολή που υπογράφει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και φέρει ημερομηνία 18/10,  επισημαίνεται ότι τα όσα προβλέπονται στον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019 προκαλούν «πηγή σοβαρής ανησυχίας». 

Ο Ντομπρόβσκις θυμίζει ότι οι συστάσειςγια τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ιταλίας εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου και υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο των υπουργικών Οικονομικών στις 13 Ιουλίου, με τη σύμφωνη γνώμη της ιταλικής πλευράς.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ονομαστική αύξηση των καθαρών πρωτογενών δημοσίων δαπανών κατά 2,7%, η οποία υπερβαίνει τη σύσταση για μάξιμουμ αύξηση 0,1%. Όσο για την διαρθρωτική επιδείνωση ανέρχεται στο 0,8% του ΑΕΠ, έναντι αρχικού στόχου για διαρθρωτική βελτίωση 0,6% του ΑΕΠ στις συστάσεις της 13ης Ιουλίου. 

«Τόσο το γεγονός ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός προβλέπει δημοσιονομική επέκταση κοντά στο 1% του ΑΕΠ, την ώρα που το Συμβούλιο προτείνει δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και η έκταση της απόκλισης (με την ψαλίδα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ) είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο Ντομπρόβσκις.  

Επιπλέον με το ιταλικό δημόσιο χρέος να ανέρχεται κοντά στο 130% του ΑΕΠ, η προκαταρκτική μας εκτίμηση είναι ότι τα ιταλικά σχέδια δεν συνάδουν με τους στόχους για μείωση του χρέους κοντά στο 60%, αναφέρει. Αν και η Ιταλία δεν είχε συμμορφωθεί και στο παρελθόν με το όριο του χρέους, τηρούσε εν πολλοίς τους υπόλοιπους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, επισημαίνει.

Δεν παραλείπει επίσης να αναφέρει ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις, στις οποίες στηρίζεται ο προϋπολογισμός, δεν υιοθετούνται από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τον ανεξάρτητο θεσμό παρακολούθησης των δημοσιονομικών της Ιταλίας. «Εκ πρώτης όψεως αυτό φαίνεται να μην σέβεται την ρητή πρόβλεψη του Κανονισμού 473/2013 (Άρθρο 4(4)), βάσει της οποίας οι μακροοικονομικές προβλέψεις πρέπει να έχουν την έγκριση ανεξάρτητου σώματος» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. 

«Η Κομισιόν εξακολουθεί να επιδιώκει εποικοδομητικό διάλογο με την Ιταλία έως ότου καταλήξει σε οριστική αποτίμηση. Θα ήταν καλοδεχούμενες οι θέσεις σας έως τη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018, ώστε να τις λάβουμε υπόψη πριν την επίσημη Γνώμη για τον προϋπολογισμό» καταλήγει η επιστολή. 

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εάν η Ρώμη επιμείνει στη θέση της και αρνηθεί να βάλει νερό στο κρασί της υπάρχει το σενάριο ακόμη και για ποινές σε βάρος της Ιταλίας εκ μέρους της Ιταλίας. Πάντως, μια αντίστοιχη εξέλιξη δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και σίγουρα θα απαιτούσε χρονοβόρες διαδικασίες.

Εκτιμάται δε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα αναγκαστεί -πολύ νωρίτερα- να επιδιώξει συμβιβασμό, υπό την πίεση των αγορών, όπου και βρίσκονται πλέον στραμμένα τα βλέμματα της Ευρωζώνης. Σήμερα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά έως και το 3,81%. 

naftemporiki.gr