Skip to main content

Ποιες ελαφρύνσεις διεκδικούν τη… μονιμότητα

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Σχέδιο για μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα σερβιριζόμενα ροφήματα και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, τις υπηρεσίες μεταφορών, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και άλλων θεαμάτων, προωθεί προς έγκριση από τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η κυβέρνηση θα επιδιώξει όπως ορισμένα από τα προσωρινά μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων που νομοθετήθηκαν ειδικά για την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού γίνουν μόνιμα όταν κλείσει η υγειονομική κρίση.

Και αυτό γιατί ακόμη και μετά την έξοδο από την πανδημία, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να ανακάμψει η αγορά από το πλήγμα που θα έχει συνολικά δεχτεί, με δεδομένο εξάλλου ότι πολλοί κλάδοι της οικονομίας θα χρειαστούν χρόνια να ανασάνουν και πάλι, και σίγουρα όχι πριν από το 2023 ακόμη και σήμερα να τελείωνε ο «εφιάλτης», όπως για παράδειγμα η εστίαση που έχει «γονατίσει».

Επιδότηση παγίων δαπανών

Παράλληλα, προχωρά άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, διευκρινίζοντας ότι σε πρώτη φάση αυτό θα συμπεριλάβει τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και θα αφορά τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ύψος της επιδότησης μπορεί να φθάνει μέχρι και τα 3.000.000 ευρώ ανά επιχείρηση ανάλογα με το μέγεθός της.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για να δοθεί η εν λόγω επιδότηση και φυσικά να είναι συμβατή με τους κανόνες της Ε.Ε., θα πρέπει να πληρούνται οι κατωτέρω προϋποθέσεις:

α. Η ενίσχυση χορηγείται το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2021 και καλύπτει μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 30ής Ιουνίου 2021, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μέρους της εν λόγω περιόδου («επιλέξιμη περίοδος»)

β. Η ενίσχυση χορηγείται βάσει καθεστώτος σε επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου υφίστανται μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

γ. Μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες είναι οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου οι οποίες δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη (δηλαδή έσοδα μείον μεταβλητές δαπάνες) κατά την ίδια περίοδο ούτε από άλλες πηγές, όπως ασφάλιση, προσωρινά μέτρα ενίσχυσης που καλύπτονται από την παρούσα ανακοίνωση ή στήριξη από άλλες πηγές.

Το πρόστιμο του 22%

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει σε όλο το φάσμα της οικονομίας η πανδημία, ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην ισχύσει η επιβολή προστίμου 22% σε όσους φορολογούμενους είχαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος το 2020 λόγω της πανδημίας και επειδή βρέθηκαν σε οικονομική δυσπραγία δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του ετησίου εισοδήματος που απέκτησαν το 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.