Skip to main content

Ομόλογα: Με φρέσκο ρεκόρ περιμένουν τον S&P

Πού θα σταματήσει τελικά το επιτόκιο του ελληνικού 10ετους ομολόγου; Κανείς δεν μπορεί να πει, αφού σε καθημερινή σχεδόν βάση καταγράφει νέο ιστορικό ναδίρ. Mάλιστα το ράλι συνολικά των ελληνικών τίτλων θα μπορούσε να λάβει νέα ορμή, χάρη στις προσδοκίες για μία θετική ετυμηγορία απόψε από τον S&P. 

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε έως και το 1,21%, με μερίδα αναλυτών να εκτιμά ότι είναι πλέον εφικτό να σπάσει προς τα κάτω και το φράγμα του 1,2%. Η απόδοση κινείται πλέον 300 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν πριν από ένα χρόνο. Χθες κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις για τα ελληνικά ομόλογα ο Μάριο Ντράγκι σχολίασε πως πρόκειται αναμφίβολα για επιτυχία. 

Η εξέλιξη οφείλεται εν μέρει στους φόβους για νέα παγκόσμια ύφεση, που στρέφουν μαζικά τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι δυνατή, εάν η αγορά αμφισβητούσε τις προοπτικές της Ελλάδας. 

Συνιστά υπό αυτές τις συνθήκες μία ψήφο εμπιστοσύνης στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για φοροεαλαφρύνσεις και προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και ένδειξη προσδοκίας για καλύτερες αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Με βάση τη σημερινή αξιολόγηση από τον S&P απέχουμε ακόμη τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, όπως και με εκείνη του Moody’s. Πιο επιεικής ο Fitch μας βαθμολογεί τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. 

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων χαρίζουν μία μοναδική ευκαιρία στην Αθήνα να επιδιώξει περιορισμό της εξάρτησης από τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και τη στροφή σε εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας.

Η άκρως ευνοϊκή στάση της αγοράς κρατικού χρέους απέναντι στην Ελλάδα των ασφαλών, αλλά ελκυστικής απόδοσης τίτλων,  προσφέρει επίσης ένα ισχυρό χαρτί στη διαπραγμάτευση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, στην οποία ο πρωθυπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η έκβαση θα είναι θετική. Και τούτο γιατί βελτιώνει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους σε συνδυασμό και με την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

naftemporiki.gr