Skip to main content

H Wall Street αποκτά μεγαλύτερη παρουσία στη Σαγκάη

Της Ζωρζέτ Ζολώτα 
[email protected]

Παρά το μεγάλο ρήγμα που έχει ανοιχτεί στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι ισχυρές τράπεζες της Wall Street εισχωρούν δυναμικά στις αγορές κεφαλαίου της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου. Σκοπός τους είναι να κατοχυρώσουν την παρουσία τους σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά, καθώς το Πεκίνο υλοποιεί σταδιακά μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Όπως παρατηρεί ο Πάτρικ Τζένκινς, αρθρογράφος των Financial Times, αν και το 2020 ήταν το έτος που κλιμακώθηκαν οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, θυμίζοντας τη μεγάλη αποξένωση των ΗΠΑ με τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του ΄80, αποτέλεσε επίσης το έτος που το Πεκίνο άνοιξε τις πύλες του στη Wall Street μετά από την χρηματοοικονομική απελευθέρωση που συντελείται σταδιακά εδώ και μια 20ετία. Οι JPMorgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν προχωρήσει ήδη σε ενέργειες για να επεκτείνουν την επιρροή τους στη Σαγκάη, το χρηματοοικονομικό κέντρο της Κίνας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Αύξηση των ροών στις κινεζικές αγορές

Το Πεκίνο ξεκίνησε βαθμιαία το άνοιγμα της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Πρώτα ελήφθησαν πρωτοβουλίες που επιτρέπουν την αύξηση των ροών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Στις αρχές Οκτωβρίου, η εταιρεία χρηματιστηριακών δεικτών FTSE Russel ανακοίνωσε πως σε έναν χρόνο θα συμπεριλάβει κινεζικά χρεόγραφα στον δείκτη World Government Bond Index. Με την ενσωμάτωση των κινεζικών ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν οι ροές κεφαλαίων κατά 100 δις δολάρια στον συγκεκριμένο δείκτη της FTSE Russell. Επιπροσθέτως πηγές του πρακτορείου Reuters αποκάλυψαν σήμερα πως η Κίνα θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη συμμετοχή ξένων επενδυτών σε δημοπρασία ομολόγων 6 δις δολαρίων. Περισσότερες πληροφορίες για την έκδοση αναμένεται να δοθούν αύριο στη δημοσιότητα.

Προς το παρόν η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κινεζική αγορά δημοσίου χρέους περιορίζεται στο 3%, δηλαδή κατέχουν κρατικά ομόλογα της τάξεως των 410,69 δις δολαρίων από τα 16 τρις δολάρια που έχουν εκδοθεί συνολικά. Όμως, το Πεκίνο έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές σταθερού εισοδήματος για να επεκτείνει την πρόσβαση σε διεθνείς επενδυτές, μια πρωτοβουλία που είχε επιδοκιμάσει η FTSE Russell όταν είχε ανακοινώσει την απόφαση της για την ένταξη των κινεζικών ομολόγων στον World Government Bond Index.

Ξένες τράπεζες αποκτούν αυτόνομη παρουσία στην Κίνα

Όμως ανοίγματα έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται και ως προς την φυσική παρουσία ξένων τραπεζών, επενδυτικών εταιρειών και ασφαλιστικών εταιρειών στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, το Πεκίνο είχε επισπεύσει μεταρρυθμίσεις που επέτρεπαν τη συμμετοχή ξένων εταιρειών σε κοινοπραξίες με εγχώριους παίκτες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Πρόσφατα αποφασίστηκε πως δεν χρειάζεται πια να συμμετέχει μια ξένη εταιρεία σε κοινοπραξία με κινεζική για να αναπτύξει δραστηριότητα στον χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις τράπεζες της Wall Street καθώς ανοίγεται ένα ελεύθερο πεδίο δράσης στην Κίνα. Οι σχέσεις δε που αναπτύσσονται είναι αμοιβαίες καθώς εξυπηρετούν συμφέροντα ένθεν κακείθεν. Οι κινεζικές εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μπορούν να πάρουν μια γεύση του τρόπου που λειτουργούν οι ώριμες αγορές με την παρουσία μεγαλύτερων και παλαιότερων ανταγωνιστών από τη Δύση.

H JPMorgan βρίσκεται στα σκαριά για να ολοκληρώσει την εξ ολοκλήρου εξαγορά της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων China International Fund Management (CIFM). Τέλη Αυγούστου προσέφερε ένα δις δολάρια για να αποκτήσει το υπόλοιπο 49% του μετοχικού κεφαλαίου της CIFM. Το υπερδιπλάσιο τίμημα που κατέβαλε για την ολοκλήρωση της συναλλαγής επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της αμερικανικής τράπεζας να έχει παρουσία στον κινεζικό χρηματοοικονομικό κλάδο. «Είναι, δίχως αμφιβολία, μια ακριβή εξαγορά», είχε δηλώσει ο Πήτερ Αλεξάντερ, της Z-Ben Advisors.

Η Morgan Stanley απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο σε κοινοπραξία, με την αύξηση του μεριδίου της από το 49% στο 51%, στοχεύοντας μελλοντικά στον ολοκληρωτικό έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα η Goldman Sachs είναι η πρώτη επενδυτική τράπεζα από το εξωτερικό που θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα στην Κίνα καθώς θα εξαγοράσει το υπόλοιπο μερίδιο που κατέχει ο συνέταιρος στον εγχώριο κλάδο.

Αναλυτές που μίλησαν στους Financial Times θεωρούν πως με αυτό το άνοιγμα στην Wall Street το Πεκίνο δίνει περισσότερες επιλογές στην μεσαία τάξη της χώρας για να αποταμιεύσει τα εισοδήματά της. Στόχος της Κίνας είναι να αναπτύξει μια αγορά ασφαλειών και συντάξεων που να μην επικεντρώνεται μόνον στο χρηματιστήριο.