Skip to main content

Σφίγγει ο κλοιός για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο

Από την έντυπη έκδοση

«Κυνηγούς» φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ετοιμάζεται να «ρίξει» στην αγορά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου δράσης που προωθεί με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου, αλλά και την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης για είσπραξη μέρους των οφειλών. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Αρχής Γιώργος Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι στόχος της ΑΑΔΕ είναι έως το τέλος Μαρτίου να έχει «κλείσει» το θέμα των επιστροφών φόρου προς τους φορολογούμενους, οι οποίες έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ επίσης έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νέο σύστημα σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, του «προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού».

«Παρακολούθηση» υπόχρεων από ελεγκτές

Ειδικότερα, ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε χθες την ίδρυση εξειδικευμένων Κέντρων Είσπραξης, σε πρώτη φάση στην Αθήνα και εν συνεχεία στη Θεσσαλονίκη, για την «παρακολούθηση» των υπόχρεων με χρέη στην εφορία από ελεγκτές που θα έχουν ως μοναδικό μέλημα την αναζήτηση τρόπων είσπραξης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αναζητούν τις προσφορότερες για τους φορολογούμενους λύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι φόροι που δεν πληρώθηκαν στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ανήλθαν σε 7,938 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 9,69 δισ. ευρώ. Έτσι, παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτινάχθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 στα 104,083 δισ. ευρώ, καθώς «φούσκωσαν» κατά 857 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ περίπου 17,8 δισ. ευρώ (το 17% των συνολικών οφειλών) έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα ίδια στοιχεία της ΑΑΔΕ οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο κατά 180,2 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 169,8 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από ΦΠΑ κατά 282,8 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα ΚΒΣ κατά 47,2 εκατ. ευρώ. Πορεία που έχει ως φυσικό επακόλουθο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχωρά σε περισσότερες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών για να βάλει στα ταμεία βεβαιωμένους φόρους που δεν πληρώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι από το μπαράζ των κατασχέσεων και των ρυθμίσεων που τρέχουν είχαν εισπραχθεί στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 περίπου 4,98 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, εκ των οποίων 2,73 δισ. ευρώ είναι από παλιές οφειλές και 2,25 δισ. ευρώ από φρέσκα χρέη. Ταυτόχρονα, τον περασμένο Νοέμβριο η ΑΑΔΕ προχώρησε σε 7.087 κατασχέσεις, ενώ συνολικά 1.162.736 οφειλέτες βρίσκονται πλέον υπό μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και ακόμη 674.190 βρίσκονται προ των πυλών. Είναι αξιοσημείωτο ότι το σύνολο των οφειλετών που έχουν ανοικτούς «λογαριασμούς» με την εφορία ανέρχεται σε 4.200.472 άτομα.

Επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα

Όσον αφορά το μέτωπο των εκκρεμών επιστροφών φόρου, ο κ. Πιτσιλής τόνισε σε ειδική διημερίδα ενημέρωσης και κατευθύνσεων προς εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους ότι περιορίστηκαν σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 200 εκατομμύρια ευρώ, για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχουν αποσταλεί ειδοποιήσεις είσπραξης στους φορολογούμενους, αλλά στόχος της ΑΑΔΕ είναι έως το τέλος Μαρτίου να έχει «κλείσει» το θέμα των επιστροφών φόρου προς τους φορολογούμενους.
Έως το τέλος Μαρτίου επίσης, υπογράμμισε ο κ. Πιτσιλής, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νέο σύστημα σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, του «προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού». Το νέο καθεστώς θα προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι με χρέη προς το Δημόσιο θα μπορούν σταδιακά να ανακτούν τον έλεγχο του λογαριασμού τους, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση την οποία τηρούν απαρέγκλιτα. Έτσι, για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλείται, θα αποδεσμεύεται ταυτόχρονα πολλαπλάσιο ποσό από τον λογαριασμό του οφειλέτη. Εξετάζεται, μάλιστα, το εν λόγω ποσό που θα αποδεσμεύεται από τον τραπεζικό λογαριασμό να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης που εξόφλησε προς την Εφορία ο υπόχρεος.

Εκτός, όμως, από τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό, η φορολογική διοίκηση εξετάζει όπως εντός του 2019 τεθεί σε εφαρμογή η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου, με κατάργηση των έως σήμερα γνωστών δηλώσεων. Ουσιαστικά ο στόχος θα είναι οι μεταβιβάσεις ακινήτων να γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, με την απαραίτητη βέβαια πιστοποίηση των συμβολαιογράφων.

Ο κ. Πιτσιλής, πάντως, για μια ακόμη φορά κάλεσε τον ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό να εντείνει τους ελέγχους, με κεντρικό στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων για τη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού.