Skip to main content

Στα πρόθυρα πτώχευσης η Βενεζουέλα λόγω του υψηλού χρέους

Από την έντυπη έκδοση

Πρόσκληση σε πιστωτές απηύθυνε η «στεγνή» από ρευστό κυβέρνηση της Βενεζουέλας να συμμετέχουν σε συνάντηση σχετικά με την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στις 13 Νοεμβρίου στο Καράκας, από τη στιγμή που το Καράκας ανακοίνωσε τα σχέδιά του να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους του αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο δεσμεύθηκε να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, όμως διαμήνυσε ότι οι μελλοντικές πληρωμές θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν. Οι επενδυτές προσπαθούν να ερμηνεύουν αυτές τις δηλώσεις, δεδομένου ότι οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν αποσύρει από το τραπέζι διαπραγματεύσεων κάθε μορφή αναχρηματοδότησης. Για τον λόγο αυτό, πολλοί εξέλαβαν την παραπάνω ανακοίνωση ως την απαρχή για μία διαδικασία πτώχευσης -παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπόσχεται το αντίθετο- επειδή το χρέος έχει προκαλέσει ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής και σε φάρμακα.

Οι επενδυτές έχουν την αίσθηση ότι ο κ. Μαδούρο, που κέρδισε με μικρή πλειοψηφία τις εκλογές του 2013 μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, φαίνεται να ανοίγει την πόρτα για άμεση στάση πληρωμών μετά την έγκριση αποπληρωμής χρέους αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων. Η αντίληψη της αγοράς είναι ότι η Βενεζουέλα δεν πρόκειται να αποπληρώσει το παραπάνω χρέος, εάν αναμένεται να καταλήξει σε πτώχευση.  Εκτός από το υπό διαπραγμάτευση χρέος, η Βενεζουέλα οφείλει επιπλέον 26 δισ. δολάρια σε διάφορους πιστωτές και 24 δισ. δολάρια σε δάνεια για εμπορικές δραστηριότητες, σύμφωνα με την Torino Capital.

Συνολικά, το χρέος του κρατικού τομέα της Βενεζουέλας τοποθετείται αυτή τη στιγμή στα 152 δισ. δολάρια. «Μία αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται απίθανη έως μηδενική αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τις αμερικανικές κυρώσεις, τους χρονικούς περιορισμούς όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών και το γεγονός ότι η Βενεζουέλα δεν έχει αυτή τη στιγμή το τεχνικό υπόβαθρο για να διαπραγματευθεί» επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

ΔΝΤ και οίκοι

Το ΔΝΤ απηύθυνε προειδοποίηση προς τη Βενεζουέλα επειδή δεν κατάφερε να του παράσχει εγκαίρως τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία και της έδωσε προθεσμία έξι μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Aκόμη ένα πλήγμα έδωσε ο οίκος S&P, ο οποίος την Παρασκευή υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, λίγο μετά τον οίκο Fitch.