Skip to main content

Γ. Χουλιαράκης: Κανένα πρόσθετο μέτρο στον Προϋπολογισμό – Στο 0,6 με 0,7% του ΑΕΠ το μέρισμα

Διαβεβαιώσεις ότι στον Προϋπολογισμό του 2018 δεν θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα, παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ ανέφερε πως το κοινωνικό μέρισμα, θα ανέρχεται σε 0,6 με 0,7% του ΑΕΠ.

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία εισήχθη προς επεξεργασία το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους, ανέφερε ότι η προσωπική του εκτίμηση είναι πως «ουσιαστικά, αλλά όχι τυπικά, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο». Όπως εξήγησε, «τα προαπαιτούμενα που απομένουν για τον χειμώνα και την ανοιξη του 2018 με την τελευταία αξιολόγηση τον Μάιο – Ιούνιο του 2018 είναι προαπαιτούμενα υλοποίησης ήδη νομοθετημένων δράσεων και είναι λίγα».

Είπε επίσης ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 είναι πλεόνασμα -με όρους προγράμματος- της τάξεως του 2,8% του ΑΕΠ και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένα μέρος του πλεονάσματος της τάξης του 0,6% με 0,7% του ΑΕΠ να κατευθυνθεί με κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια οικογενειακής κατάστασης για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πιο αδύναμων νοικοκυριών.

«Πρόκειται για ένα μέτρο one-off, που μας δίνει ως περιθώριο ο φετινός Προϋπολογισμός. Φέτος το υλοποιούμε. Αλλά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέτρο της μεγάλης προσπάθειας που έκανε η ελληνική οικονομία για να πετύχουμε τους στόχους και να βγει η χώρα από την κρίση» τόνισε και ανακοίνωσε ότι το υπόλοιπο της υπεραπόδοσης πάνω από τον στόχο θα μείνει στα δημόσια ταμεία ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου του Προϋπολογισμού του 2017.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως, αν ο μηχανισμός επιτήρησης είναι αντίστοιχος της Πορτογαλίας και της Κύπρου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά, «μπαίνουμε σε μια περίοδο οικοδόμησης ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος». Αυτό -εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης- θα επιτρέψει:

  1. να βγούμε με ασφάλεια στις αγορές χωρίς νέα προληπτική γραμμή στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μετά το καλοκαίρι του 2018 και
  2. σε περίπτωση που προκύψει ένας νέος κλονισμός στις διεθνείς χρηματαγορές, η Ελλάδα να είναι εξασφαλισμένη και να μπορεί να ανακυκλώσει το δημόσιο χρέος χωρίς ρίσκο.

Ο κ. Χουλιαράκης διευκρίνισε ότι το «μαξιλάρι» θα είναι της τάξεως των 12 με 15 δισ. ευρώ, 9 δισ. εκ των οποίων θα προκύψουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. «Ένα μαξιλάρι που μετά από ένα ή δύο χρόνια κανονικότητας έξω από το Πρόγραμμα οφείλουμε να μετατρέψουμε σε Ταμείο Σταθεροποίησης, δηλαδή σε ένα νέο δημοσιονομικό εργαλείο σταθεροποίησης για την επόμενη κρίση» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ