Skip to main content

Χ.Α.: Με ξεπούλημα μετοχών διεθνώς η πτώση μεγαλώνει διασκελισμό

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί, μετά το άνοιγμα στις 829,13 μονάδες με πτωτικό χάσμα (-1,49%) για τον γενικό δείκτη, επέβαλλαν, αμέσως νευρική πτωτική κίνηση που τον οδήγησε γρήγορα στις 10:33 στο χαμηλό πρώτου μέρους στο επίπεδο των 824,99 μονάδων (-1,96%) από 843,30 την Πέμπτη. Η αντίδραση στις αρχικές πιέσεις φάνηκε πιθανή στα επόμενα λεπτά και έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση για ψηλότερες τιμές μετά το αδιαφιλονίκητο(;) ελάχιστο μέρας.  Ο ΓΔ στις 11:04 αν και δεν πέρασε σε θετικό πεδίο έγραψε μέγιστο στις 835,04 από 856,19 μονάδες με μεταβολή -0,75%.  Μετά από την εγγραφή του υψηλού οι εντολές που εισήχθησαν στο σύστημα της αγοράς έδωσαν καλούς ρυθμούς συναλλαγών και  πτωτική δυναμική μετά το μέγιστο πρώτου μέρους έδειξε πως μάλλον θα είναι τελικό μέγιστο.

Η τάση δεν καθορίζεται μόνο από τη στάση των θεσμικών για τις τραπεζικές μετοχές που ισορροπούν στο μέσο της διαπραγμάτευσης κοντά  στο -2,2% ενώ απώλειες έστω και οριακές έχουν 24 blue chip. Έχουμε επικράτηση των αγοραστών, στη διαμόρφωση της τιμής των περισσότερων μετοχών, που ορίζουν τιμές χαμηλότερα για να απορροφήσουν μέρος από την υπερβάλλουσα προσφορά για 19 τουλάχιστον μετοχές του 25άρη που χάνουν από -1% ως -6,5%. Αυτοί ώθησαν τις τιμές του μέσου όρου κατά 2,2% χαμηλότερα ενώ οι μεταβολές των τραπεζικών blue chip ήταν ισοδύναμες και έδωσαν στον γενικό δείκτη ικανό μέρος από την πτώση από τις γενικευμένες πιέσεις που ενισχύθηκαν πολύ σήμερα μετά τις 14:30 υπογραμμίζοντας πως ξεχάστηκε η επιτυχής έκδοση για το 7ετές ελληνικό ομόλογο.

Μετά τις 10:51 που ο δείκτης των Τραπεζών έγραψε μέγιστο στις 932,25 μονάδες, άρχισε κάθοδος των τιμών που σταμάτησε στις 920 μονάδες, με μεταβολή (-2,30%) και εγκαταστάθηκε πλάγια δυναμική  ως τις 14:28 με αποτέλεσμα να απλωθεί η τάση φυγής σε μεγάλο μέρος από το ταμπλό. Αυτής η εξέλιξη ολοκληρώθηκε με τη συμπλήρωση 4 ωρών συναλλαγών και μετά ξεκίνησε η αναζήτηση νέου πυθμένα που ίσως να είναι ακόμα προς αναζήτηση αλλά όχι εξαιτίας των τραπεζών μόνο. Η πορεία των τιμών του μέσου όρου έγινε μόνιμα στο αρνητικό πεδίο και στο μέσο των συναλλαγών αποσιάζει η διάθεση για να  αναιρέσει η αγορά μέρος από την πρόσφατη πτώση.                                                                                                    

Η κάμψη στην εισαγωγή των εντολών αγοράς σήμερα, έφερε ενδοσυνεδριακά πτώση 13 μονάδων από το μέγιστο της συνόδου και δεν είναι βέβαιο πως σταμάτησε η αναζήτηση χαμηλότερων τιμών. Γεγονός που δεν επιτρέπει την αναγνώριση τουλάχιστον του πυθμένα της συνόδου των 820 μονάδων. Οι ομοιότητες σε σχέση με προηγούμενες συνεδριάσεις, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία μέσω ενός δυνατού τζίρου, ενώ είναι σχετικά μεγάλη η αξία προσυμφωνημένων συναλλαγών ( ο τζίρος τους πέρασε πάνω από 8,952 εκατ. ευρώ).

Η προσπάθεια να κρατηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 835 μονάδες αποφασιστικά, υπήρξε σαφής όπως και η εξάτμιση τις ισχύος της. Οι εξελίξεις διεθνώς ήταν αρνητικές καθώς σήμερα οι επενδυτές περιμένουν την Νέα Υόρκη για καθοδήγηση και οι μεταβολές στα futures είναι πτωτικές ενώ αρχικά ήταν ανοδικές, και η εικόνα δεν βελτιώνεται. Εδώ, με την πάροδο του χρόνου η κίνηση διατηρείται πτωτική και μάλιστα με διάθεση για επιστροφή πιο κοντά στις 810 μονάδες. Σε απόλυτο συντονισμό με ότι συμβαίνει  στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη που οι διαθέσεις για σχηματισμό θέσεων είναι απούσες.  

Το ελάχιστο πρώτου μέρους ήταν 121 μονάδες πάνω από την τιμή των πρόσφατων χαμηλών στις 700 μονάδες. Έχουμε εμφάνιση της διάθεσης για ρευστοποίηση θέσεων σε πολλά blue chip. Μετά τις 14:30 η ανοδική διατήρηση του επιπέδου των 835 μονάδων μοιάζει ανέφικτος στόχος, αν και πιθανότατα η πτωτική τάση να επικρατήσει στο δεύτερο μέρος.

Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν αρνητικές  μεταβολές μετά από ένα νευρικό ξεκίνημα. Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον DAX -1,80% CAC -1,62% και FTSE 100 -0,74%. Τα futures του Dow και του S&P500 έχουν μεγάλη σημασία σήμερα και είναι στο -0,14% για τον Dow και στο +0,04% για τον S&P500.

Η μεταβολή για το μέσο όρο στις 14:55 είναι -2,08% βρίσκεται στις 823,95 από 845,46 μονάδες την Πέμπτη, και για τον 26άρη είναι στο -2,06% με τον FTSEM στο -2,48%. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 29 από 48 και των πτωτικών 76 από 50 με αμετάβλητες 18 από 22. Ο τζίρος έπιασε τα 45,282 από 34,525 εκατ. ευρώ ψηλότερα σχετικά με την προηγούμενη και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές έχουν αξία 8,953 από 7,643 εκατ. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το αρνητικό πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας ενώ θα είναι σημαντική η τάση των αγορών των ΗΠΑ, μετά από ένα δίωρο, λόγω της μεταβαλλόμενης τάσης στα παράγωγά τους.