Skip to main content

Πώς βλέπουν οι οίκοι τον «Ηρακλή»

Θετικής υποδοχής έχει τύχει μέχρι στιγμής το ελληνικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, που έλαβε το πράσινο φως από την Κομισιόν. Εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και θα βελτιώσει την εικόνα των τραπεζών στις αγορές. 

Οικονομικά βιώσιμο θεωρεί το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων η HSBC. Σε ανάλυσή της παρουσιάζει το πώς γίνεται μία τυπική τιτλοποίηση και σε τι διαφέρει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, που έλαβε το πράσινο φως της Κομισιόν, και εκτιμά πως πρόκειται για ένα σχήμα, που μπορεί να εξασφαλίσει θετική υποδοχή και να βελτιώσει τις εκτιμήσεις της αγοράς για τις προοπτικές επίτευξης των στόχων των ελληνικών τραπεζών. 

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, βάσει μίας απλής τιτλποίησης περιμένουμε οι τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και να χάσουν κέρδη. Στην περίπτωση του «Ηρακλή» με βάση τα δεδομένα, που έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, θα είχαμε αισθητή μείωση του κόκκινου χαρτοφυλακίου και αύξηση της κερδοφορίας, αλλα πλήγμα στον κεφαλαιακό δείκτη. 

Συγκεκριμένα υπολογίζουν ότι οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις θα μειωθούν κατά 36%, ενώ οι στόχοι θα επιτευχθούν 1,5 χρόνο νωρίτερα σε σχέση με το βασικό σενάριο. Τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 15%, με τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 6,1% έναντι βασικού σεναρίου για 3,8% το 2020. Ωστόσο θα χαθούν  230 μονάδες βάσης από τον κεφαλαιακό δείκτη CET1, κάτι που θα κάνει  τηις τράπεζες ακριβότερες κατά 29% σε όρους τιμής προς λογιστική αξίας. 

Με βάση τα παραπάνω εκτιμά ότι η σύγκριτης κόστους- οφέλος είναι πιο ευνοϊκή από αυτήν μίας τυπικής τιτλοποίησης. 

Απο την πλευρά της η JPMorgan χαρακτηρίζει το σχέδιο ως θετικό βήμα, αν και επισημαίνει ότι η επιτυχία του θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το βαθμό συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών.

Οι ειδικοί της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας προσδιορίζουν τρεις παράγοντες- κλειδιά: 

1) Το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες ώστε να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση 

2) το όφελος για την κεφαλαιακή βάση από τους senior τίτλους και 

3) τις τιμές με τις οποίες θα μεταφερθούν τα δάνεια, όπως και τους ευρύτερους κινδύνους εκτέλεσης του σχεδίου

Το μεγαλύτερο όφελος σύμφωνα με τους αναλυτές της για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η κεφαλαιακή ανακούφιση. 

Εν τω μεταξύ ο οίκος αξιολόγησης Fitch αξιολογεί το σχέδιο ως πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive) για τις ελληνικές τράπεζες και περιμένει την πλήρη εφαρμογή του μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο οίκος σχολιάζει επίσης ότι φαίνεται να υπάρχει αρκετή επενδυτική «όρεξη» δεδομένης και της πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φέτος, ενώ προσθέτει ότι τη ζήτηση θα στηρίξει και η βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

 naftemporiki.gr