Skip to main content

Μοσκοβισί: Εύχομαι η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα

«Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, διανύουμε την τελευταία ευθεία», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, κατά την ομιλία ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών στη Βουλή, στέλνοντας «μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης» στη χώρα μας.

«Η ευχή μου είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα, δηλαδή να είναι μια κυρίαρχη χώρα με όλα τα δικαιώματα και όλα τα καθήκοντα», είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί, δεν πρέπει να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα».

«Δεν πρέπει μα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα. Και μετά από αυτό το μνημόνιο, τίποτα δεν πρέπει να μοιάζει με τα προηγούμενα. Η επιθυμία μου είναι η χώρα σας να γίνει ένα κράτος-μέλος όπως τα άλλα, να γίνει ένα κράτος με οικονομία ευήμερη που θα αναπτύσσεται και θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης για τον πληθυσμό που υπέφερε πολύ, κυρίως για τους νέους, προκειμένου οι Έλληνες να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ζήσουν στην Ελλάδα, να ζήσουν σε μια ισχυρή και ελκυστική χώρα», είπε.

Επεσήμανε ακόμη πως «όταν διανύσει κανείς το 70% έως 80% του δρόμου, πρέπει όλοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» υπογραμμίζοντας ότι και οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σημείωσε επιπλέον ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ένα μήνυμα ελπίδας «για να γυρίσουμε οριστικά σελίδα» και εμπιστοσύνης «στη δύναμη της Ελλάδας, στις ικανότητες της να επιτύχει».

Στρατηγική ανάπτυξης

Αναφερόμενος στη μετά μνημονίου εποχή, είπε πως τις προσεχείς εβδομάδες «πρέπει να δημιουργηθεί μια στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τα δημόσια οικονομικά, αλλά που θα σχεδιαστεί για τους Έλληνες από τους Έλληνες, όχι από τους εταίρους, αλλά από τους Έλληνες για τους Έλληνες».

Για το χρέος

Επισήμανε στη συνέχεια την ανάγκη «οι υπουργοί Οικονομικών και οι θεσμοί να είναι ικανοί να θεσπίσουν ένα πακέτο μέτρων, ώστε να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους». Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και οι γαλλικές Αρχές έκαναν μια ενδιαφέρουσα πρόταση, δηλαδή, να συνδεθεί η οικονομική επίδοση της χώρας, η επίδοση σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα. «Αν αυτά τα στοιχεία ολοκληρωθούν με επιτυχία τότε μαζί θα μπορέσουμε να δούμε το μέλλον εμπιστοσύνη. Εύχομαι η χώρα σας να γυρίσει αυτή τη σελίδα, να τη γυρίσουμε μαζί αυτή τη σελίδα, και αυτή η ιστορική στιγμή να σηματοδοτηθεί με επιτυχία» είπε.

Χρήσιμη, αλλά περίπλοκη η συμμετοχή του ΔΝΤ 

Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι εν όψει των ευρωεκλογών είναι σημαντικό να στηριχθούν αποφάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, μιας ένωσης αλληλέγγυας, δημοκρατικής και κυρίαρχης. Στην κατεύθυνση αυτή η Ευρώπη πρέπει να έχει εφεξής τα δικά της εργαλεία για αντιμετώπιση κρίσεων, είπε.

Επικαλέστηκε μάλιστα την περίπτωση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέροντας ότι «η παρουσία του ήταν και χρήσιμη, αλλά ήταν και περίπολοκη». Και ναι μεν το ΔΝΤ πρέπει να είναι παρόν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του προγράμματος, αλλά πρέπει από εδώ και πέρα η Ευρωζώνη να είναι πιο αυτόνομη στο μέλλον και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πιθανή απουσία του ΔΝΤ σε μελλοντικά προγράμματα βοήθειας, τόνισε.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που θα ελέγχεται από το Ε.Κ. και από τους πολίτες της Ευρώπης. «Η νομισματική μας ένωση θα πρέπει να είναι πιο αλληλέγγυα» επανέλαβε υπογραμμίζοντας ότι «η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι πλήρης, αν δεν γίνει αποδεκτή από τους πολίτες».

«Η Ευρωζώνη δεν ικανοποιεί τους πολίτες. Είναι πολλές οι ανισότητες» παραδέχθηκε, συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις σε μία κλειστή ομήγυρη.

Πηγή: ΑΜΠΕ