Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Η επίσημη έγκριση της Κομισιόν για το σχέδιο «Ηρακλής», το APS (Asset Protection Scheme) που θα φιλοξενήσει τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών, αναμένεται σήμερα, εκτός απροόπτου. Το πρώτο επίσημο «ΟΚ» αναμένεται να πει η DG Comp, ενώ θα ακολουθήσει και το επίσημο «ΟΚ» του project από το κολέγιο των επιτρόπων. Στο APS που θα διαμορφωθεί για τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν δάνεια ύψους 30 έως 35 δισ. ευρώ τα οποία και θα τιτλοποιηθούν.
Σήμερα, λοιπόν, αναμένεται να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όσες δηλαδή μπορούν να γνωστοποιηθούν σε τούτη τη φάση. Το σχέδιο θα είναι όσο πιο φιλικό γίνεται προς τις τράπεζες, αφού δεν αναμένεται να υπάρξει εμπροσθοβαρής πληρωμή των εγγυήσεων, αλλά κανονική πληρωμή στο διάστημα που θα προβλέπουν τα συμβόλαια τιτλοποίησης σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις.
Το κόστος των εγγυήσεων, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, θα είναι κάτω και από τις 180 μονάδες βάσης. Το κόστος αυτό θεωρείται φθηνό για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, η οποία δεν διαθέτει επενδυτική διαβάθμιση.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο λαμβάνει χώρα, αφού η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το investment grade και παρ’ όλα αυτά οι τίτλοι θα εκδοθούν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου «ΒΒ», προκειμένου να είναι αρκούντως εμπορεύσιμοι. Αυτό ακριβώς διαφοροποιεί το πρόγραμμα «Ηρακλής» από το ιταλικό APS, αφού η Ιταλία, σε αντίθεση με τη χώρα μας, διέθετε την επενδυτική διαβάθμιση.
Τραπεζικοί παράγοντες εκφράζουν αισιοδοξία για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και μάλιστα επισήμαιναν πως έχουν ζητήσει την προσέγγιση Non Sequential Waterfall, η οποία ίσχυσε και στην Ιταλία. Στόχος αυτής της τεχνικής προσέγγισης είναι να πληρώνεται κάτι στο Μezzanine ομόλογο, ώστε να εμφανίζεται λιγότερο επιβαρυμένο το Senior και το τελικό αποτύπωμα στον ισολογισμό των τραπεζών να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, κάνοντας συμφέρουσα την τιτλοποίηση.
Ασχέτως πάντως των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίστηκαν για το συγκεκριμένο project, από την πλευρά του υπουργείου δόθηκε μια γιγάντια μάχη με τον χρόνο η οποία δείχνει να κερδίζεται.
Άλλωστε τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ως πρώτο μέλημα θέτουν να χτίσουν τα μεγέθη τους μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου τα stress tests των τραπεζών το 2020 να μη βρουν αδύναμες τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Όλοι άλλωστε παραδέχονται πως το σημαντικότερο για τις ελληνικές τράπεζες είναι να μη χρειαστούν νέα κεφάλαια για να επιλύσουν τον γόρδιο δεσμό των «κόκκινων» δανείων.
Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες υπολογίζουν στην παρούσα φάση κάθε τι που θα μπορούσε να τους δημιουργήσει μελλοντικές ανάγκες κεφαλαίων.