Skip to main content

To Brexit και η ανακωχή των 400 τρισ. δολ.

Καθώς η προθεσμία για το Brexit πλησιάζει και τα πολιτικά αδιέξοδα επιμένουν, οι ρυθμιστικές αρχές του χρηματοοικονομικού τομέα φροντίζουν να αποφύγουν τα χειρότερα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η ESMA της E.E.κατέληξαν σε μία συμφωνία, η οποία συνιστά ακόμη ένα βήμα προς τη δημιουργίας ενός διχτυού ασφαλείας στην μετά- Brexit εποχή για την αγορά παραγώγων, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 400 τρισ. δολάρια. Όπως σχολιάζει το Bloomberg προς το παρόν πρόκειται για μία «ανακωχή», η οποία αποτρέπει τις απότομες αναταράξεις στην αγορά, σε περίπτωση που η Βρετανία εξέλθει από την κοινότητα χωρίς συμφωνία. Δεν θα πρέπει βέβαια η ανακωχή να συγχέεται με μόνιμη «συνθήκη ειρήνης», αλλά είναι είναι μία σημαντική εξέλιξη. 

Σε κάθε περίπτωση αποφεύγεται η δρακόντεια λύση του να κοπούν εν μία νυκτί οι δεσμοί της Ευρωζώνης με το Σίτι του Λονδίνου, όπου σήμερα επεξεργάζονται τα περισσότερα swaps επιτοκίων σε ευρώ. Η ESΜΑ συμφώνησε να συνεχίσει να αναγνωρίζει τους βρετανικούς οίκους εκκαθάρισης και να συνεργάζεται με την Τράπεζα της Αγγλίας για να διατηρήσει την διασυνοριακή πρόσβαση. 

Η συμφωνία ακολουθεί τη δέσμευση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει προσωρινό καθεστώς «ισοδυναμίας» στους βρετανικούς οίκους εκκαθάρισης, δηλαδή αμοιβαία αναγνώριση των κανόνων στους οποίους υπάγονται. 

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, το χάος επιμένει. Βαθύτατα απαισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχει «ένα μέρος στην κόλαση» για όσους μεθόδευσαν την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς να έχουν σχέδιο για το πώς θα το κάνουν. Τόνισε δε πως στις Βρυξέλλες προετοιμάζονται «για ένα πιθανό φιάσκο».

Η Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε πως οι πολίτες αποφάσισαν και η κυβέρνηση εκτελεί την απόφασή τους.

Την ίδια ώρα οι αγορές ανησυχούν πως το βρετανικό ενεργητικό μένει χωρίς «backstop» και γυρίζουν την πλάτη σε μετοχές και στερλίνα. Εκτιμάται πως το βρτανικό νόμισμα θα υποτιμηθεί αισθητά σε περίπτωση no deal. Σε αντίθεση όμως με ό,τι συνέβη το 2016, δεν προβλέπεται αυτή τη φορά να κερδίσουν από την υποτίμηση οι μετοχές. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg