Πτωτικά εκκινεί στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,32% στις 620,61 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 1,38% στις 1.656,87 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,09 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 13 ενισχύονται, 30 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται έντονα πτωτικά κατά 3,44% στις 569,39 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 3,07%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 3,23%, η Eurobank κατά 3,07%, η Alpha Bank κατά 3,30% και η Attica Bank κατά 2,50%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Grivalia Properties διολισθαίνει άνω του 2,50%, ενώ στο 2% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Viohalco και Ελληνικά Πετρέλαια. Παράλληλα, η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 1,52%, του ΟΠΑΠ κατά 1,20% και του Τιτάνα κατά 1,50%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρή αποκλιμάκωση, κινούμενες ωστόσο, άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 2 μονάδες βάσης στο 7,541% ενώ του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 8,580%.
Oι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, όπου θα εξεταστούν οι προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δίχως ωστόσο, να αναμένονται αποφάσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, κλιμακώνονται οι προσπάθειες σύγκλισης μεταξύ Αθήνας και θεσμών, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
«Όλα δείχνουν, πως είμαστε αρκετά κοντά στο να βρεθεί η φόρμουλα για έναν επώδυνο συμβιβασμό, γεγονός που αντιμετωπίστηκε από την Ελληνική Αγορά με συγκρατημένη αισιοδοξία. Σε αυτό βοήθησαν σημαντικά και οι εκθέσεις των Διεθνών Οίκων που θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά, όμως δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει την ‘διακεκαυμένη’ ζώνη των 633 – 636 μονάδων, που η υπέρβασή της αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης που παραμένει πτωτική. Οι 610 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς για την πορεία του Δείκτη» υποστηρίζει σε ανάλυσή της, η Merit.
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Μάνθος, αναλυτής της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ, τονίζει τα εξής: «Η διαγραμματική πτωτική διαφυγή με καθοδικό χάσμα από το σημείο των 635 μονάδων ‘άναψε’ για το Γενικό Δείκτη τα “φώτα πορείας” προς το πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης των 609 με 597 μονάδων. Περιοχή, όπου διασταυρώνονται αρκετές γραμμές στήριξης από το Σεπτέμβριο του 2016. Μια πιθανή καθοδική διάλυση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, των 597 μονάδων, δε θα είναι καλό νέο για το στρατόπεδο των “Bulls”, καθώς θα ανοίξει εκ νέου το “θάλαμο” των 570 μονάδων, απομακρύνοντας ακόμα πιο πολύ το θετικό σενάριο ανοδικής ανάτασης προς τις 700 μονάδες».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. αναφέρει τα εξής: «Έχοντας κατά νου ότι ήδη μπαίνουμε στον τρίτο μήνα των καθυστερήσεων – ο αρχικός στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ήταν οι αρχές Δεκεμβρίου – η έως τώρα πορεία δεν διαφέρει και πολύ από όλα όσα έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν. Οι “δραματικοί τόνοι” που είθισται να δίνονται σε ανάλογες περιπτώσεις, τα πισωγυρίσματα και οι καθυστερήσεις αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της κάθε αξιολόγησης.
»Επομένως η Αγορά δεν βιώνει κάτι καινούργιο, για αυτό και η υποχώρηση της στο “άκουσμα” των διαφωνιών κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, είναι κάθε φορά πιο μετριοπαθής. Θα μπορούσε δε να υποτεθεί ότι το “ποτήρι” των προσδοκιών είναι μοιρασμένο, ακόμα και τώρα που θεωρητικά όλα είναι στον αέρα και δεν υπάρχει συμφωνία επανεκκίνησης της αξιολόγησης».
naftemporiki.gr