Skip to main content

Το 70% των ομολόγων της Ευρωζώνης με απόδοση υπό το μηδέν

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Η στροφή των επενδυτών στο καταφύγιο των ομολόγων συνεχίζεται, έστω και με μικρά διαλείμματα, καθώς τα μακροοικονομικά δεδομένα πιστοποιούν την αυξανόμενη απειλή της ύφεσης, οι εμπορικές διαμάχες διευρύνονται αντί να περιορίζονται και οι κεντρικές τράπεζες βγάζουν κάθε είδους όπλο από τη φαρέτρα. 

Η τάση αυτή σπρώχνει ολοένα και χαμηλότερα το κόστος δανεισμού των χωρών. Για πολλές από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, η άντληση κεφαλαίων από την αγορά δεν είναι απλά «δωρεάν», αλλά πληρώνεται από τους επενδυτές, καθώς τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων τους κινούνται σταθερά υπό το μηδέν. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb από τα κρατικά ομόλογα Ευρωζώνης αξίας 8,18 τρισ. ευρώ, το 68,8% ή τίτλοι αξιάς 5,63 τρισ. ευρώ φέρουν αρνητικό επιτόκιο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2016, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τέτοιου είδους στοιχεία. 

Οι αρνητικές αποδόσεις όμως δεν είναι προνόμιο αποκλειστικά των κρατικών τίτλων. Εταιρείες με ισχυρή πιστοληπτική αξιολόγηση βλέπουν επίσης τα επιτόκια των δικών τους ομολόγων να βυθίζονται υπό το μηδέν. Εκ των εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης αξίας 3,4 τρισ. ευρώ, το 34% ή ομόλογα αξίας 1,17 τρισ. ευρώ είχαν αρνητική απόδοση στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Tradeweb. Σε αυτή την περίπτωση πάντως το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο του Αυγούστου, όταν είχε ανέβει στο 49,5%. 

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν ωφεληθεί τα μέγιστα από την αυξημένη όρεξη των επενδυτών για χρέος. Το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς είναι σταθερά γύρω από το 1,35% το τελευταίο διάστημα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας η χώρα μας άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ με επιτόκιο χαμηλότερο του 0,1%. 

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να περιορίσει την εξάρτηση από τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμων εντόκων και να στραφεί σε χρέος μακρύτερης διάρκειας, εκμεταλλευόμενο τις ευνοϊκές συνθήκες. 

Πριν από λίγες ημέρες το πρακτορείο Reuters μετέδιδε επικαλουμένο κυβερνητικό αξιωματούχο ότι η Αθήνα εξετάζει την έκδοση ενός νέου ομολόγου μέσα στο έτος, για να αξιοποιήσει το απροσδόκητα χαμηλό κόστος δανεισμού που της χαρίζει η αγορά.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είναι στο 1,36% αμετάβλητη σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού υποχωρεί 2,2 μονάδες βάσης στο -0,57%. Καταγράφει πτώση για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα. Στο 0,86% μειωμένη κατά τέσσερις μονάδες βάσης και η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς.  

naftemporiki.gr