Skip to main content

Market Beat: Την πορεία καθορίζουν, η τάση στα διεθνή και οι στηρίξεις του Δείκτη των Τραπεζών

Η διεύρυνση του πλήθους των διαδοχικών πτωτικών συνεδριάσεων σε τέσσερις και το κλείσιμο κάτω από τις 625 μονάδες υπογράμμισε την ανησυχία των θεσμικών επενδυτών για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών φέτος. Η πανδημία που φαίνεται να αναζωπυρώνεται στην Ευρώπη και στη χώρα μπορεί να προκαλέσει αναθεώρηση των προβλέψεων προς το χειρότερο. Αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται από το κλίμα στις αγορές των ΗΠΑ. Ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Richard Clarida, δήλωσε την Τετάρτη ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε «βαθιά τρύπα» εξ αιτίας της ανεργίας και της αδύναμης ζήτησης, και ζήτησε περισσότερη δημοσιονομική ώθηση, σημειώνοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «δεν πρόκειται καν να αρχίσουν να σκέφτονται» για την αύξηση των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει το 2%. Στο ίδιο κλίμα και η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Loretta Mester.

Έτσι σήμερα οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν πτωτικά σήμερα Πέμπτη 24/9, μετά από μια πτώση στην Wall Street την προηγούμενη νύχτα, καθώς μια σειρά προειδοποιήσεων από αξιωματούχους της Fed ενίσχυσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για την ανθεκτικότητα της οικονομικής ανάκαμψης. Επίσης από τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο δείκτης PMI υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 50,1 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο, οριακά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο προκαταρκτικός PMI υπηρεσιών «βούτηξε» στις 47,6 μονάδες αυτόν τον μήνα από 50,5 τον Αύγουστο, σημαντικά χαμηλότερα από την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη, που ήταν οι 50,5 μονάδες.

Οι θετικές προσδοκίες που διαμόρφωναν το φρόνημα των επενδυτών στις διεθνείς αγορές για δεύτερη μέρα στη σειρά χθες, ήταν ανύπαρκτες για τους θεσμικούς στην Αθήνα. Είχε περάσει το ΧΑ πάλι σε ένα δικό του σύμπαν, με τους ισχυρούς παράγοντες να υπολογίζουν την επιβάρυνση που θα προκαλέσει η πανδημία, στους ισολογισμούς των Τραπεζών.

Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που ο ΓΔ, όταν βουλιάζουν τα ξένα χρηματιστήρια, ακολουθεί. Με το επενδυτικό κοινό να διαλαλεί μέσα από το ταμπλό “συμφωνώ και επαυξάνω”. Ενώ στις μέρες που εκτινάσσονται οι δείκτες παγκοσμίως, εδώ υπάρχει μια άτονη άνοδος ή ακόμα και πτώση. Χθες, στο μέτριο rebound των ασιατικών χρηματαγορών και στο μέτριο των ευρωπαϊκών, η Αθήνα αποκρίθηκε με μάχες, για να μη χαθεί το επίπεδο των 625 μονάδων.

Μετά τις 14:30 έγινε σαφές πως το επίπεδο των 625 είχε χαθεί και ζητούμενο γινόταν ο ορισμός πυθμένα, για να συμπληρωθεί το αποτέλεσμα της καθόδου από την Παρασκευή που ήταν το χθεσινό κατώτερο μέρας στις 619,22 μονάδες. Τιμή που αφήνει στον ΓΔ το “δικαίωμα” να φρενάρει στις 612. Η στήριξη μετά από εκεί απαιτεί προσέγγιση της ζώνης μεταξύ των 585 ως 595 μονάδων. Οι εγχώριοι παράγοντες ψύχραιμα καταγράφουν τον κατακερματισμό των προσδοκιών για προσέγγιση των 680 μονάδων και θεωρούν δεδομένη την επιστροφή στη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων μηνών μεταξύ 610 και 665 μονάδων.

Το ξεπέταγμα των τιμών, από τη μείωση του country risk, χτυπήθηκε από την επιστροφή της ανησυχίας για πιθανή επαναφορά των “λουκέτων” για να διακοπεί η εξάπλωση της λοίμωξης. Ωστόσο η κυκλικότητα στις μετοχές του 25άρη με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά σύνοδο, υπογραμμίζει την τάση για κούρεμα των κεφαλαιοποιήσεων σε όλα τα blue chip και την επίδραση των εκτιμήσεων της JP Morgan στο σύνολο των θεσμικών του ΧΑ. Το χειρότερο είναι, ότι οι συναλλαγές στη Wall Street μετά τα πρώτα 30 λεπτά σφραγίστηκαν από τάση φυγής από το ρίσκο, υποχρεώνοντας σε εξάτμιση της ανοδικής ορμής τω ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Σήμερα, αν λειτουργήσει η στατιστική προϊστορία, η “ανεξαρτησία” της Αθηναϊκής αγοράς  είναι μάλλον απαραίτητη.     

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μετά από το ανοδικό σκίρτημα της Τρίτης, η Wall Street εμφάνισε πτώση που επανέφερε στις τιμές  την καθοδική ορμή του Σεπτεμβρίου. Ο Dow Jones υποχώρησε -1,92% ή 525 μονάδες στις 26.763,13, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -2,37% στις 3.236,92 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,73% στις 10.664,31 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, θετικές εντυπώσεις άφησαν τα αποτελέσματα της Nike. Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+8%) και Johnson & Johnson (+0,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce (-4,7%) και Chevron (-4,5%).

«Μεσοπρόθεσμα, οι μετοχές θα κινηθούν ανοδικά λόγω του εμβολίου για τον κορωνοϊό, του τέλους της εκλογικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ, της παροχής ενός νέου δημοσιονομικού πακέτου στήριξης και της παγκόσμιας νομισματικής χαλάρωσης που συνεχίζουν να ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες. Ωστόσο ο δρόμος προς την ομαλότητα θα είναι δύσκολος εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούν η πανδημία, το αμερικανικό πολιτικό περιβάλλον και η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας». Προέβλεψε ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management, Mark Haefele.

Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες στις ΗΠΑ κάνουν μία τελευταία προσπάθεια με στόχο να πείσουν το Κογκρέσο να τους χορηγήσει ένα νέο οικονομικό πακέτο 25 δισ. δολαρίων προκειμένου χιλιάδες εργαζόμενοί τους να μην τεθούν σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών από την 1η Οκτωβρίου.

Το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% σε σχέση με το ευρώ και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,67%. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε +0,3% ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 2,1%. 

ΕΥΡΩΠΗ

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο δείκτης PMI υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 50,1 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο, οριακά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, και σημαντικά χαμηλότερα των 51,7 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο προκαταρκτικός PMI υπηρεσιών «βούτηξε» στις 47,6 μονάδες αυτόν τον μήνα από 50,5 τον Αύγουστο, σημαντικά χαμηλότερα από την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη, που ήταν οι 50,5 μονάδες.

Πολύ καλύτερα τα δεδομένα της μεταποίησης, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει σε υψηλό διετίας, στις 53,7 μονάδες από 51,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, έναντι των 51,9 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. Επιπλέον, ελαφρώς βελτιωμένη εμφανίζεται η διάθεση των Γερμανών καταναλωτών καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK.

Τα παραπάνω έφεραν κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε αυτά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,55% στις 359,53 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,2% στις 5.899,26 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,39% στις 12.642,97 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,62% στις 4.802,26 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1685 από 1,1709 την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Η καθοδική αλυσίδα συνεχίστηκε (-0,37%) με διατήρηση πιέσεων στις Τράπεζες επιλεκτικά

Η  τρίτη σύνοδο της εβδομάδας ήταν και τέταρτη στη σειρά πτωτική. Μετά από άνοιγμα στις 627,48 με ανοδικό  χάσμα  (2,86 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (624,62), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί στο πρώτο μέρος σε αρνητικό πεδίο ελάχιστα και από τις 14:50 ως τις 17:20 μόνιμα σε αρνητικό. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας ήταν  μικρής διάρκειας, αφού σημειώθηκε στις 10:39 στις 631,70 από 635,87 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του κατώτερου μέρας άρχισε μετά τις 10:42 που εγκατέλειψε ο ΓΔ τις 631,51 μονάδες και τελείωσε στις 16:21. Ήταν οι 619,22 από 624,60 μονάδες την Τρίτη, ενώ στις 17:00, τον άφησαν στις 621,98 μονάδες. Στη σύνοδο αυτή δεν πορεύτηκε πάλι πλάγια, είχε λιγοστές εναλλαγές πρόσημου με την τιμή του ΓΔ επί ώρες να αναζητά πυθμένα με ορισμό τοπικών χαμηλών ανά δίωρο. Στο πρώτο ορίστηκε στις 626 μονάδες στο επόμενο ήταν οι 624 και στις 16:10 ήταν οι 620 μονάδες.  

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ παράλληλα διέκοψε  την νευρική καθοδική κίνηση των τιμών στην τελευταία ώρα, καθώς ο ΓΔ είχε περάσει χαμηλότερα από τις 620 μονάδες από τις 16:20 χωρίς όμως να βρεθεί κάτω από τις 619 μονάδες. Προηγούμενα δεν επικράτησε η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που ήταν ήπια καθοδική. Διακρίναμε μεταβλητότητα στις πιέσεις για τις Τραπεζικές μετοχές, και οι επενδυτές άφησαν τελικά το δείκτη τους ψηλότερα από τις 301 από 301,5 μονάδες την προηγούμενη.

Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, κινήθηκαν στο πρώτο μέρος με διάθεση να συντονιστούν γρήγορα, με το ανοδικό κλίμα διεθνώς, φοβούμενοι μια έντονη εκδήλωση φυγής από το ρίσκο σε τραπεζικές μετοχές. Με το διεθνές κλίμα ανοδικό πριν την Wall Street, η προσφορά στην Αθήνα κατάφερε αν και με δυσκολία να υπερισχύσει.

Οι δείκτες στην Ευρώπη ξεκίνησαν από θετικό πεδίο με νευρική δυναμική, δεν άλλαξαν πρόσημα μεταβολής και εμφάνισαν αξιοσημείωτα κέρδη της τάξης του +1%. Όσο πλησίαζε η έναρξη στη Νέα Υόρκη οι εντολές που ενίσχυαν την όποια ζήτηση αδυνάτιζαν και εμφάνισαν ψαλίδισμα στην άνοδο με τις μεταβολές στο +0,8%.

Εδώ, η εξέλιξη των συναλλαγών έφερε τελικά κλείσιμο μέρας με πτωτική μεταβολή (-0,37%), σε πλήρη ασυμφωνία με την εικόνα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη DAX +0,79% στις 18:00. Συνεπώς, είχαμε ανοδική αλλά και επιφυλακτική στάση διεθνώς. Στην Αθήνα είχαμε ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με πτώση  της τάξης του -0,4%, μεγάλωσε σταδιακά στο δεύτερο μέρος, με μέτριους ρυθμούς συναλλαγών για να καταλήξει μέσω των δημοπρασιών στο -0,37%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:13 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 3,12 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε πρώτο ρόλο στη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 300,5 μονάδες, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 621,98 μονάδες. Οι δημοπρασίες ώθησαν ανοδικά τους βασικούς δείκτες και τον ΔΤΡ. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 17 από τα blue  chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 43,718 από 43,814 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους τα blue chip, ΕΕΕ +2,03%, ΕΛΠΕ +1,68%, ΣΑΡ +1,53%, ΑΡΑΙΓ +1,35%, ΜΥΤΙΛ +0,74%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου ώθησαν  ΟΤΕ -2,54%, ΕΥΔΑΠ-2,17%, ΤΕΝΕΡΓ -1,96%, ΛΑΜΔΑ -1,40%, ΜΟΗ -1,35%, ΦΡΛΚ -1,27% και ΑΔΜΗΕ -1,12%.

Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά χαμηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον με πακέτα αξίας 6,137 από 6,775 εκατ. ευρώ που αφορούσαν τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Η δε εμφάνιση απωλειών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,030% από 1,050% την προηγούμενη.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,05%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,34% από 0,00%, την ΕΤΕ στο +1,85% από -0,41%, ΕΥΡΩΒ στο -0,58% από -1,10% και την ΠΕΙΡ στο +1,76% από -1,73%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή -0,45% από -0,70%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 6) έναντι των καθοδικών (17 από 18) και ένα την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,37% οδηγήθηκε στις 622,34 από 624,62 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1484,05 από 1490,21 με πτώση -0,41%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,895 από 46,805 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,137 από 6,775 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 30 από 33, των καθοδικών 59 από 58 και οι αμετάβλητες ήταν 15 από 23.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Τα στοιχήματα δείχνουν επιφύλαξη καθώς προσεγγίζονται στηρίξεις για τον FTSE25

Στην  τρίτη σύνοδο της εβδομάδας με νέες κυρίαρχες σειρές αυτές του Οκτωβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 7,99 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 6,16 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:40 και ήταν οι 1508,09 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1476,25 μονάδες, εμφανίστηκε στις 15:54. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1483,60 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1484,05 από 1490,21 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,41% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα παρέμεινε στα 8,374 από 8,077 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 1200 συμβόλαια με ανώτερο τις 1508,00 μονάδες, κατώτερο τις 1474,00 και τελευταίες πράξεις στις 1480,00 από 1491,00 μονάδες με αποτέλεσμα οι ανοικτές θέσεις να ανέλθουν στις 3830. Άλλαξαν επίσης χέρια 8 μόνο ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο τις 1495,00 μονάδες κατώτερο τις 1480,00 και τελευταίες πράξεις στις 1480,00 από 1506,00 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 250 ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό. Στα calls του 25άρη λήξης Οκτωβρίου, διακινήθηκαν 17 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1500 ως τις 1575 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 80 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1475 ως τις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 30 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1450 μονάδες τις 1500 και τις 1550 μονάδες. Για την επόμενη λήξης Νοεμβρίου ανήλθε σε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1550 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά διατηρήθηκαν στα επίπεδα της προηγούμενης, καθώς αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 22.080 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 8.000 για ΙΝΤΚΑ, στα 1.900 για ΜΠΕΛΑ, στα 940 για ΕΥΔΑΠ, στα 261 για ΕΧΑΕ και 100 για ΕΕΕ. 

Με ψυχραιμία αντιδρούν οι θεσμικοί στην έκδηλη αδυναμία της αγοράς να αντιδράσει ανοδικά, παρά τις σημαντικές απώλειες που πρόσφατα σημειώθηκαν, ακόμα και τις μέρες που τα διεθνή ανεβαίνουν. Οι θεσμικοί στο ΧΑ ασχολούνται με τις εξελίξεις που αφορούν στο διπλωματικό πεδίο σχετικά με την ένταση στο Αιγαίο και ανησυχούν από το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown. “Οι επιβαρύνσεις από τις επισφάλειες θα παραμείνουν αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, αντανακλώντας τόσο την επίπτωση της πανδημίας του COVID-19, όσο και τη μη οργανική διάθεση χαρτοφυλακίων NPLs”, εκτιμά η DBRS Morningstar. Άποψη που δικαιολογεί τις εναλλαγές στο πρόσημο που εμφάνισε για άλλη μια μέρα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών

Η Merit Sec. σχολιάζοντας αποτελέσματα και φήμες σημείωσε: “Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ύφεση φέτος και εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 5,8%, με το δυσμενές σενάριο να παραμένει στο -9,4%. Αδύναμα τα αποτελέσματα εξαμήνου της Lamda Development, όπως αναμενόταν. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 21% σε ετήσια βάση, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κατά 87%, λόγω των ζημιών από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων (€-11,3 εκατ.) και οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν σε €5,7 εκατ., από κέρδη €37,2 εκατ. πέρυσι. Οι ελεύθερες ταμειακές εκροές διαμορφώθηκαν σε €40,8 εκατ. Το καθαρό ταμείο ανήλθε σε €12,4 εκατ., μειωμένο κατά €172,6 εκατ. από την αρχή του χρόνου. Η καθαρή αξία ενεργητικού προ αναβαλλόμενων φόρων (Net Asset Value) διαμορφώθηκε σε €1.150,2 εκατ., ή €6,51/μετοχή). Η Λάμψα διέψευσε την ύπαρξη οποιαδήποτε διαπραγμάτευσης, ή συμφωνίας για την πώληση του Ξενοδοχείου ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ προς Αλλοδαπούς Επενδυτές, αντί συγκεκριμένου τιμήματος”.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Ο ΓΔ έδειξε αδυναμία παραμονής πάνω από τις 650 μονάδες και διάσπασης την 665 μονάδων που επιβεβαιώθηκαν ως αντίσταση. Το αποτέλεσμα ήταν να επανέλθει εντός του γνώριμου trading range μεταξύ 615 – 665 μονάδων. Το trading range είναι δεδομένο όπως και η κύρια πτωτική τάση. Όσο ο ΓΔ παραμένει κάτω από τις 640 μονάδες, θεωρούμε και τη βραχυχρόνια τάση πτωτική με στήριξη στις 615 μονάδες. Ο ΔΤΡ απέτυχε για άλλη μια φορά να διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ-60 και κινείται κάτω από αυτόν τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Αναμένουμε για άλλη μια φορά τη συμπεριφορά του ΔΤΡ στις 300 μονάδες, που έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές ως στήριξη. Το εύρος της βραχυχρόνιας συσσώρευσης παραμένει μεταξύ 300 – 345 μονάδων”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Άτυχη στάθηκε για ακόμη μια φορά η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς το ανοδικό breakout του Γενικού Δείκτη, μετά την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ανακόπηκε βίαια. Το γύρισμα των Ξένων Αγορών, μετά τους νέους φόβους για εξάπλωση του Covid-19 και νέων lockdown ανά την Υφήλιο, ήταν υπεραρκετό για να “προσγειώσει” τον Γενικό Δείκτη εντός του εύρους συσσώρευσης των τελευταίων μηνών (614 – 670 μονάδες).

Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη η απώλεια των 624 μονάδων του Γενικού Δείκτη, όπου και βρίσκονταν τα χαμηλά των τελευταίων εβδομάδων. Επόμενο “ανάχωμα” της Αγοράς εντοπίζεται στην περιοχή των 614 μονάδων, όπου και έχουν διαμορφωθεί τα τοπικά χαμηλά τετραμήνου, με την κύρια στήριξη να παραμένει η ζώνη των 600 – 585 μονάδων. Οι 640 μονάδες έχουν ισχυροποιηθεί ως αντίσταση, καθώς εκεί εντοπίζεται ισχυρό confluence τασικών μέσων όρων, άλλα και η μέση του “κεριού” της ισχυρής πτώσης της Δευτέρας.

“Βαρίδι” για την Αγορά παραμένουν οι Ελληνικές Τράπεζες, όπου πιθανή απώλεια της στήριξης των 300 – 294 μονάδων, θα έχει σαν αποτέλεσμα την κρούση με τα ιστορικά χαμηλά και τον διπλό πάτο των 265 μονάδων. Η τάση θα συνεχίσει έντονα πτωτική, όσο ο κλαδικός δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 325 μονάδων. Η απώλεια των 294 μονάδων δύναται να επιταχύνει την πτωτική κίνηση έτι περαιτέρω.

Στο προσκήνιο για άλλη μια φορά η υγειονομική κρίση, την οποία αγνοούσαν επιδεικτικά οι Αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Τα σενάρια για νέα Lockdown, απόρροια της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου, θα απασχολήσουν τις Αγορές τις επόμενες συνεδριάσεις. Όσον αφορά το Χ.Α., η υγειονομική κατάσταση της Χώρας με επίκεντρο την Πρωτεύουσα και οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, έρχονται να συμπληρώσουν το διεθνές κλίμα ως κρίσιμους παράγοντες επηρεασμού της πορείας της Χρηματιστηριακής Αγοράς”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν πτωτικά σήμερα Πέμπτη 24/9 μετά από μια πτώση στην Wall Street την προηγούμενη νύχτα, καθώς μια σειρά προειδοποιήσεων από αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για την ανθεκτικότητα της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Richard Clarida, δήλωσε την Τετάρτη ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε «βαθιά τρύπα» εξ αιτίας της ανεργίας και της αδύναμης ζήτησης, και ζήτησε περισσότερη δημοσιονομική ώθηση, σημειώνοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «δεν πρόκειται καν να αρχίσουν να σκέφτονται» για την αύξηση των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει το 2%. Στο ίδιο κλίμα και η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Loretta Mester.

Οι μετοχές των ΗΠΑ μειώθηκαν την Τετάρτη μετά από στοιχεία που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο, με τα κέρδη στα εργοστάσια να αντισταθμίζονται περισσότερο από μια υποχώρηση στον τομέα των υπηρεσιών.

Επιπλέον, ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από κοροναϊό στην Ευρώπη απειλεί την οικονομική ανάκαμψη σε αυτήν την περιοχή ωθώντας τις μετοχές χαμηλότερα και ενισχύοντας το δολάριο υπό την ιδιότητα του ασφαλούς καταφυγίου.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  υποχώρησε -1,35% στην πρωινή διαπραγμάτευση λόγω μεγάλων απωλειών σε ολόκληρη την περιοχή. Στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -1,76%.

Ο δείκτης για τα κινέζικα blue-chips CSI300 μειώθηκε αρχικά -1,09%, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -1,57%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αρχικά υποχώρησε -1,72%, αλλά στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -1,98%. Ο KOSPI της Σεούλ βυθίστηκε -1,73% και στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -2,45%. Οι μετοχές της Αυστραλίας  ήταν -1,18% χαμηλότερα αλλά στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο –0,80%. Στην Ιαπωνία ο Nikkei μειώθηκε στο πρώτο μέρος της συνόδου -0,74%, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -1,11%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε από τα υψηλά των δύο μηνών που άγγιξε την Τετάρτη. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ήταν χαμηλότερα. Το ευρώ σημείωσε άνοδο και αγοράζει 1,1664 δολάρια.