Skip to main content

Νέο τεστ για τις τράπεζες

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Άλλο ένα mini stress test καλούνται να περάσουν οι τράπεζες της Ευρώπης μέσα στο 2018 -συγχρόνως με την άσκηση ακραίων καταστάσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες πλην των ελληνικών-, το οποίο ξεκίνησε χθες από την EBA.

Μολονότι είναι η 5η στη σειρά σχετική άσκηση διαφάνειας, θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι από τις πιο πλήρεις που έχουν διενεργηθεί, καθώς οι αρχές εμπλουτίζουν διαρκώς τις απαιτήσεις τους και ασκούν συστηματικό έλεγχο στα στοιχεία.

Σημειώνεται πως η άσκηση αυτή έρχεται να προστεθεί και στο επικείμενο SREP (Supervisory Review and Evaluation Process – Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης), το οποίο διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συνοψίζει όλα τα πορίσματα των εποπτών για ένα δεδομένο έτος, ενώ και αυτό παρέχει κατευθύνσεις ως προς τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η κάθε τράπεζα.

H Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διεξάγει από χθες την ετήσια πανευρωπαϊκή άσκηση διαφάνειας και ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία με 130 τράπεζες στην Ευρώπη, προκειμένου να της χορηγήσουν μία σειρά από στοιχεία για τις δραστηριότητές τους. Ανάμεσα στα 130 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συγκαταλέγονται ασφαλώς και οι 4 συστημικές τράπεζες της Ελλάδας.

Τα στοιχεία αυτά αποσκοπούν στην έγκυρη ενημέρωση των αρχών, αλλά και των επενδυτών, σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την «υγεία» των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μέσα από τα στοιχεία αυτά η EBA αποκτά ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση των κινδύνων και τον εντοπισμό των τρωτών σημείων του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αλλά και για την επιβολή της πειθαρχίας στην αγορά.

Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιούνιο του 2018, που καλούνται να δώσουν οι τράπεζες, καλύπτουν πληροφορίες για τα κεφάλαιά τους, τον δείκτη μόχλευσης των κεφαλαίων τους, την έκθεσή τους σε κίνδυνο, τα κέρδη και τις ζημιές, το ρίσκο της αγοράς, τον πιστωτικό κίνδυνο, τις τιτλοποιήσεις, τα ανοίγματά τους στον κρατικό δανεισμό (έκθεση σε ομόλογα των κρατών τους) και τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα. Οι επενδυτές αποκτούν έτσι ουσιαστικό τρόπο σύγκρισης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αυτά λειτουργούν και προσφέρουν υπηρεσίες.

Η πληροφόρηση που πρέπει να παράσχουν οι τράπεζες μπορεί κατά το μεγαλύτερό της μέρος να είναι ανάλογη με τις αντίστοιχες ασκήσεις της EBA κατά το παρελθόν, αν και η εισαγωγή των IFRS9 -των καινούργιων δηλαδή λογιστικών προτύπων- απαιτεί την αναθεώρηση ορισμένων μοντέλων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αποτελεσματικά η εικόνα τους.

Επιπρόσθετα, τα στοιχεία που ζητούνται για τα ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εθνικά ομόλογα θα εμπλουτιστούν με νέα στοιχεία και θα εναρμονιστούν με τους νέους εποπτικούς κανόνες αναφοράς.

Όπως είναι φανερό, η ΕΒΑ επιδιώκει με τον τρόπο αυτόν να καλύψει τα χρονικά κενά που δημιουργούνται από τα stress tests που έχουν προγενέστερους χρόνους αναφοράς, ώστε εάν υπάρξουν απαιτήσεις, κεφαλαιακές ή άλλες, για τις τράπεζες της Ευρώπης, αυτές να καθοριστούν εγκαίρως και επακριβώς.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους η EBA, μαζί με την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου (Risk Assessment Report), θα απελευθερώσει πάνω από 900.000 κόμβους στοιχείων για τις 130 σημαντικές ευρωπαϊκές τράπεζες στη γηραιά ήπειρο.

Η άσκηση παρέχει οικονομική πληροφόρηση σε χρονοσειρά εξαμήνου για την οικονομική κατάσταση των τραπεζών από το 2011 και μετά, με δεδομένο πως -όπως ήδη προαναφέρθηκε- είναι η 5η στη σειρά άσκηση διαφάνειας που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, το πλέγμα των ασκήσεων που διενεργούν οι ευρωπαϊκές αρχές δίνει μια συνεχή ροή πληροφοριών και στοιχείων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, απορροφώντας όμως και πολύ μεγάλο κομμάτι πόρων και ενεργειών για τη διεκπεραίωσή τους.

Γι’ αυτό και οι ευρωπαϊκές αρχές στις επιμέρους ασκήσεις-όπως αυτή- ζητούν τα περισσότερα στοιχεία όχι από τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά από την εποπτεία.