Skip to main content

Market Beat: Η αρνητική διάθεση διεθνώς παρέμεινε στην Αθήνα απέμεινε η απογοήτευση  

Του Κώστα Ιωαννίδη 

Από το πρωί της Δευτέρας οι εγχώριοι αναλυτές εκφράζανε τον προβληματισμό τους για την δυναμική στην αγορά. Η  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: Η αναβολή της αναβάθμισης της Ελληνικής Οικονομίας από τη Moody’s, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ως προς την αιτιολόγησή της, ενώ οι ροές κεφαλαίων λόγω των αναδιαρθρώσεων των δεικτών FTSE ήταν μάλλον χαμηλές». Η Merit Sec τόνιζε: Μας ‘προσπέρασε’ ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s και δεν επικαιροποίησε την αξιολόγηση της Χώρας, γεγονός με αρνητική επίπτωση στην διάθεση ανάληψης ρίσκου, που σίγουρα ενδυναμώνει το σενάριο της βραχύβιας ανοδικής αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη, στην παρούσα φάση. Καμία αλλαγή στην ακολουθούμενη στρατηγική μας.

Δεν θα μάθουμε ποτέ αν το σκαμπανέβασμα της περασμένης βδομάδας ήταν αποτέλεσμα σχεδίου ή αυθόρμητο. Αφού η επίδραση του διεθνούς κλίματος ήταν καταλυτική. Ούτε θα μπορέσουμε να μετρήσουμε τον αντίκτυπο της αναβολής, από την αυστηρή Moody’s, της έκδοσης έκθεσης για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Γιατί για να γίνει αυτό αποτελεσματικά, χρειαζόταν να μην αλλάξει η ατμόσφαιρα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Πράγμα αδύνατο.

Αρκετοί αναλυτές, χωρίς να θέλουν να εκφραστούν επίσημα, καθώς δεν είναι μετρήσιμες οι εκτιμήσεις τους, θεωρούν αρνητική τη διατήρηση της εκκρεμότητας σχετικά με την περικοπή των συντάξεων. Υποψιάζονται ότι οι ξένοι θεσμικοί δεν καλοβλέπουν τη διάθεση της κυβέρνησης για υπέρβαση όσων συμφωνήθηκαν πριν καν ελεγχθεί το σύνολο των επιχειρημάτων της για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με ανώτερο Αξιωματούχο της Ευρωζώνης: «Στο πλαίσιο της διαδικασίας της εξέτασης του προσχεδίου του Εθνικού προϋπολογισμού και πιθανότατα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, θα ληφθεί η απόφαση για το ζήτημα της περικοπής, ή μη των συντάξεων. Το Ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, ωστόσο, δεν αποκλείεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης». Αυτό όμως θα δώσει παράταση στον σκεπτικισμό των διαχειριστών κεφαλαίου που ξεσπάνε στον τραπεζικό κλάδο ο οποίος «απειλείται» επίσης από μια πιθανή άρση του capital control. Ταυτόχρονα αυτή τη βδομάδα τελειώνουν και οι ανακοινώσεις κερδοφορίας των εισηγμένων με τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου. Θα εκλείψουν συνεπώς σύντομα οι αφορμές για αγορές μετοχών του ΧΑ.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών χθες δεν σχετιζόταν μόνο με τις προοπτικές των μετοχών του ταμπλό ή της ελληνικής οικονομίας, αλλά με το χρόνο που θα έμεναν οι αγορές δέσμιες της ανανεωμένης ανησυχίας για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. Αυτό που έγινε σαφές από τα χθεσινά, είναι η αύξηση της σκληρότητας του επιπέδου των 698 -700 μονάδων, αφού για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, όταν ο ΓΔ το προσέγγιζε ή το περνούσε για μια μέρα, αποκτούσε κατόπιν καθοδική δυναμική, που δεν έσβηνε σε μια μέρα. Το σημαντικότερο όμως, για όσους υπολογίζουν στην στατιστική προϊστορία, ήταν το δεδομένο πως το ίδιο επίπεδο στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, αποτέλεσε στήριξη που «γέννησε» μια αντίδραση από τις 700 στις 740 μονάδες. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ   

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά από δημοσιεύματα ότι η Κίνα ακύρωσε τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,68% ή 182 μονάδων στις 26.562,05, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,35% στις 2.919,37 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,08% στις 7.993,25 μονάδες.

Στον δείκτη Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+2,3%), Exxon Mobil (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι της DowDuPont (-2,1%) και Home Depot (-2%).

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τις φήμες παραίτησης του υφυπουργού δικαιοσύνης Ροντ Ρόσενστειν. Μάλιστα, δημοσίευμα ανέφερε ότι η παραίτησή του είχε γίνει ήδη αποδεχτή από το Λευκό Οίκο. Ωστόσο αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον Ρόσενστειν την Πέμπτη. Σήμερα ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι θα δώσουν το “πράσινο φως” για την τρίτη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2018. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 3,08%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πιέσεις ασκήθηκαν στις αγορές του ευρώ από την εξέλιξη της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας. Ειδικότερα, οι αντιπροσωπείες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν κατάφεραν να συναντηθούν προκειμένου να διευθετήσουν τις εμπορικές διαφορές τους. Αντίθετα, από χθες, τέθηκαν σε ισχύ οι τελευταίοι δασμοί που επέβαλαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας – Ε.Ε. μετά την άτυπη διάσκεψη κορυφής στην Αυστρία όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών καθώς και για τα σύνορα Η.Β. με την Ιρλανδία.

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,56% στις 382,14 μονάδες. Ήταν η πρώτη καθοδική μετά από έξι κερδοφόρες συνεδριάσεις. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,42% στις 7.458,41 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,64% στις 12.350,82 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,33% στις 5.476,17 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε πτώση 0,81% στις 9.512,80 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε απώλειες 0,91% στις 21.339,87 μονάδες.

«Το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα εμφάνισε επιδείνωση τον Σεπτέμβριο, αλλά η πτώση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, σύμφωνα με την έρευνα του Ifo.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε ανοδικά 0,3% έναντι του δολαρίου στα 1,1778 δολάρια από 1,1749 την Παρασκευή.

ΧΑ

Με τα διεθνή σε συντονισμένη πτώση, ήρθε η απομάκρυνση από τις 700 μονάδες

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πτωτική τάση, με κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Μόνο στο πρώτο λεπτό κυριάρχησαν οι αγοραστές και έτσι στο πρώτο λεπτό σημειώθηκε το ανώτερο μέρας και από τότε ουσιαστικά ξεκίνησε σταθερή υπεροχή της προσφοράς. Αυτή πέρασε γρήγορα τον μέσο όρο σε επίπεδα κάτω από τις 690 μονάδες και η αναζήτηση πυθμένα τελείωσε στις 11:30 αφού ο ΓΔ σταμάτησε 11 μονάδες περίπου πάνω από το κατώτερο έτους. Ο ΓΔ στις 17:00 ήταν στις 689,73 μονάδες και τον έκλεισαν στις 689,99 με ανοδική ώθηση περίπου 0,25 μονάδες. Έκλεισε λίγο κάτω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσής του.

Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή πτωτική μεταβολή (+0,52%) ακριβώς στις 10:31 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 695,10 από 698,74 την Παρασκευή. Ενώ το ελάχιστο προσεγγίστηκε με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, αφού σημειώθηκε στις 11:30, όταν ο ΓΔ βρέθηκε στις 686,88 από 679,90 μονάδες την προηγούμενη.

Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε μέσα στη σύνοδο, με τον ΓΔ στο μεγαλύτερο διάστημα από τις 12:16 ως τις 17:00 με κίνηση από τις 689,00 μονάδες ως τις 692,00. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν την προσπάθεια για άνοδο στην αρχή και στο αρχικό διάστημα του πρώτου μέρους των συναλλαγών αποτραβήχτηκαν γρήγορα, έτσι παρέμεινε ο ΓΔ σε πτώση από το άνοιγμα. Ήταν συνεπώς ισχυροί οι θεσμικοί που πίεζαν επίμονα τις μετοχές των τραπεζών κύρια, αλλά και τις περισσότερες εκτός του τραπεζικού μπλοκ. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές αγοράς και υπήρξε οριακή βελτίωση στο πτωτικό αποτέλεσμα.

Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε αρνητικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 694,75 με προηγούμενο κλείσιμο στις 698,74 ήτοι με καθοδικό χάσμα 4,0 μονάδες. Μετά ακολούθησε περίοδος πτώσης που έφερε τιμές πάνω από το ελάχιστο της Παρασκευής για λίγα λεπτά. Ανάλογο ξεκίνημα συνέβη στις αγορές της ευρωζώνης, χωρίς εναλλαγές πρόσημου μεταβολής εμφανίστηκε πτώση όσο λειτουργούσε το ΧΑ και τελικά ο DAX και το Παρίσι έκλεισαν με μέτριες απώλειες. 

Τη σύνοδο σφράγισε το πολύ χαμηλότερο, από της προηγούμενης συνόδου, συναλλακτικό ενδιαφέρον που όμως αφορούσε κατά 0,253 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση ανέβηκε κατά 3 – 4  μονάδες βάσης και έμεινε κοντά στο 4,10%.

Ήταν σύνοδος χωρίς καίριες εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 686,99 ήταν 11,2 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από τη σύνοδο της 13/9 στις 675,77. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ξεκάθαρη πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών, καθώς οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό άνοιγμα και νευρική πλάγια καθοδική κίνηση κατόπιν. Έξω όπως και εδώ, υπολογίζανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 689,96 που ήταν 3,0 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 5,14 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με πολύ μικρότερο  (8,1 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 18,8 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 50,009 από 50,473 δις ευρώ. Έξη blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΜΟΗ +3,10%, ΕΛΠΕ +1,57%, ΕΥΔΑΠ +0,38%, ΒΙΟ +0,34%, ΟΤΕ +0,28%, ΓΡΙΒ +0,13%, και 19 μετοχές του 25άρη ήταν πτωτικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,68% από +3,42%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,85% από +3,40%, την ΕΤΕ στο -2,26% από +1,17%, ΕΥΡΩΒ -3,04% από +3,70% και την ΠΕΙΡ στο -6,70% από +6,74%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ελαφρώς χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,46% από +1,54%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 23) blue chip έναντι των καθοδικών (19 από 1) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,26% και έφθασε στις 689,96 από 698,74 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1809,14 από 1832,11 μονάδες με μεταβολή -1,25%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο κάτω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,107 από 104,435 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,253 από 18,906 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 29,380 από 82,707 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,572 από 1,674 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 31 από 64 των καθοδικών 59 από 32 και 30 από 30 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Η διατήρηση ουδέτερων προσδοκιών αποκαλύπτει «χαμηλή ορατότητα»

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη και κίνηση σε αρνητικό πεδίο αποκλειστικά. Η πορεία του ήταν η αντίστροφη της προηγούμενης μέρας κύρια γιατί η αναζήτηση μέγιστου τελείωσε στα πρώτα βήματα των συναλλαγών κυριολεκτικά. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1822,47 μονάδες με πτωτικό χάσμα 9,6 μονάδων. Το μέγιστο στις 1823,33 μονάδες ήταν η τιμή στις 10:31. Το ελάχιστο ήρθε στις 11:25 ήταν οι 1801,12  και οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον άφησαν στις 1808,18 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1809,14 αντιστοιχούσε σε μεταβολή -1,25%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 6,169 από 28,397 εκατ. ευρώ.

Για την σειρά Οκτωβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, που κυριαρχεί πλέον, άλλαξαν χέρια 764 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1830,00 μονάδες κατώτερο τις 1799,00 με τελευταίες πράξεις στις 1808,50 από 1831,00 μονάδες. Για τη σειρά λήξης Νοεμβρίου διακινήθηκαν 113 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1815,00 και κατώτερο τις 1800,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Οκτωβρίου ήταν 7540 από 7485 ΣΜΕ και της σειράς Νοεμβρίου 143 από 135 ΣΜΕ

Με το να δίδουν στα ΣΜΕ, στο τέλος των συναλλαγών, τιμές πάνω στην τιμή του 25άρη υπογραμμίζει την απουσία μια σχετικά καθαρής πρόβλεψης – προσδοκίας για τη δυναμική του υποκείμενου δείκτη σήμερα. Αυτό φαίνεται έμμεσα και από τη μικρή μεταβολή των ανοικτών θέσεων που σχηματίστηκαν την Παρασκευή στην εκπνοή των σειρών Σεπτεμβρίου.

Η «ανάγνωση» των συναλλαγών χρειάστηκε να γίνει με τη χρήση του φίλτρου που όριζε η εικόνα των χρηματιστηρίων παγκόσμια. Τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν καθοδική εικόνα, τουλάχιστον αναφορικά με χρηματιστηριακούς δείκτες αν και στην Ιαπωνία, Κίνα και Νότια Κορέα έκλεισαν για διακοπές. Όσα λειτούργησαν έπεσαν και τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street έδειχναν προς πτωτικό ξεκίνημα. Στο ΧΑ οι ρυθμοί συναλλαγών κατέβηκαν, ωστόσο η εικόνα της μεταβολής των κλαδικών δεικτών στο μέσο της συνόδου ειδοποιούσε, για γενικευμένη άσκηση πιέσεων μεγάλης σχετικά ισχύος. Με τον ΓΔ μετά τις 14:00 σε πτώση της τάξης του -1,25%, απώλειες πάνω από αυτές σημείωναν οι δείκτες στις Τράπεζες, Πρώτες Ύλες, Εμπόριο, Προσωπικά Οικιακά Είδη, Κατασκευές Υλικά, Κοινής Ωφέλειας και Χημικών. Στον αντίποδα με άνοδο υπήρχαν οι δείκτες των εταιριών Υγείας, Πετρελαίου Αερίου και Τηλεφωνίας. Ο δε τζίρος, μετά τον άνω των 100 εκατ. τζίρο της Παρασκευής, ξεπέρασε τα 12,5 εκατ. ευρώ χθες στις 14:10 με αξία πακέτων στα 253.000 ευρώ.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε χθες: Σε αδυναμία και δίχως να έχει το καθοριστικό “πάτημα” άνω των 1830 μονάδων βρίσκεται ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος προσπαθεί να κρατηθεί στην έλξη των 1800 μονάδων, προσμένοντας στην εύρεση “καυσίμων” για την ανοδική διαφυγή προς τις 1855 μονάδες με 1865. Στην περίπτωση όμως, που η διαγραμματική επαφή κατακερματιστεί, τότε θα πρέπει να αναμένουμε βίαιη καθοδική κίνηση προς το “μαξιλάρι” στήριξης των 1770, με 1755 μονάδων.

Ο καθοδικός “εφιάλτης” συνεχίζεται στις Τραπεζικές μετοχές, με τον Τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται για άλλη μια φορά, στις τελευταίες συνεδριάσεις, “αγκαλιά” με τη κρίσιμη περιοχή στήριξης των 563 με 550 μονάδων. Έτσι, ενώ η διατήρηση του δείκτη πέριξ του εν λόγω επιπέδου των 550 μονάδων θα καλλιεργήσει υπόνοια δημιουργίας διπλού βραχυχρόνιου πυθμένα, η καθοδική τμήση θα σπρώξει το, δείκτη προς το “σαθρό” σημείο στήριξης των 518 μονάδων. Αναπτέρωση της αγοραστικής ψυχολογίας, μόνο με την αρπαγή των 604 μονάδων.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Μέσα σε όλα τα άλλα, είχαμε και την απρόσμενη αναβολή της αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody’s, με την αιτιολογία ότι είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο για τον κίνδυνο να χάσει έδαφος, από τυχόν εφησυχασμούς και αδράνειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην τήρηση των δεσμεύσεων και την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων.

Ουσιαστικά το “καμπανάκι κτύπησε”, μιας και η Κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να ακυρώσει τα συμφωνημένα, σε σχέση με το θέμα της μείωσης των συντάξεων, με την Moody’s να προειδοποιεί Θεσμούς και Κυβέρνηση ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν σε αυτή την περίπτωση.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, μιας και έχουμε μπει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, με την Κυβέρνηση να έχει μπροστά της να παραδώσει το προϋπολογισμό, καθώς και να αντιδράσει σε τυχόν εξελίξεις με το Μακεδονικό.

Από την άλλη θα δούμε αν η πρόσφατη πίεση στις Τράπεζες ήταν περισσότερο ένα “παίγνιο”, από αυτά που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 3 χρόνια, ή υπάρχουν θέματα πέρα από τα γνωστά, που δεν έχουν βγει στην επιφάνεια.

Με βάση τα δεδομένα, το volatility πιθανότατα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Σίγουρα ο Τραπεζικός είναι ο δείκτης εκείνος που μπορεί να δώσει ρευστότητα σε τυχόν αντίδρασή του και χωρίς αυτόν το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων απλά τηρούν στάση αναμονής, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων με πολύ καλά οικονομικά στοιχεία.

Οι κλάδοι που δίνουμε βάρος για το επόμενο διάστημα είναι της Ενέργειας, του Τουρισμού και των Τροφίμων, αλλά όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει και ο κλάδος των Κατασκευών. Ο τελευταίος φαίνεται να μπαίνει στο στόχαστρο μετά από τις μετοχικές αλλαγές σε Ελλάκτωρα και Ιντρακάτ, αλλά και την σημαντική ΑΜΚ του Άβακα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα δεν θα πλήξουμε, παρόλα αυτά όσο η Αγορά είναι κάτω από τις 750 μονάδες σε εβδομάδα, δεν μπορούμε να την ορίσουμε ανοδική μεσοπρόθεσμα. Μία τυχόν κίνηση στην ζώνη του 732 – 745 θα βγάλει πιθανούς πωλητές και τα επίπεδα μπορούν να διασπαστούν μόνο με κάποιο σοβαρό νέο.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας βρέθηκαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σήμερα Τρίτη 25/9 από την επίδραση που είχε ο νέος γύρος δασμολογήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας όπως και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, σε υψηλά σχεδόν τεσσάρων χρόνων που διόγκωσαν τις ανησυχίες για τους κινδύνους που αφορούν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 0,2%. Ωστόσο, ο Nikkei της Ιαπωνίας προχώρησε και σημείωσε άνοδο περίπου 0,24%.

Ο δείκτης Shanghai Composite μειώθηκε κατά 0,68% και οι μετοχές της Αυστραλίας έχασαν 0,03%. Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ έμειναν κλειστές για διακοπές.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέους δασμούς στα αγαθά του άλλου τη Δευτέρα και καμία πλευρά δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση να συμβιβαστεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας μακράς μάχης που θα μπορούσε να μειώσει τις επενδύσεις και να διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο.

Το τεταμένο σκηνικό προστέθηκε στη γενική επιφύλαξη πριν από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve αυτήν την εβδομάδα και την αβεβαιότητα για το μέλλον του Αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα του ΟΗΕ Rod Rodenstein. Ο Ρόζενσταϊν επιβλέπει την ειδική έρευνα σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η Fed ξεκινά τη διήμερη συνεδρίαση επί της πολιτικής της αργότερα σήμερα.

Οι μετοχές των ΗΠΑ είχαν σημειώσει ισχυρά κέρδη την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα βρουν μια διέξοδο στο αδιέξοδο του εμπορίου. Στα νομίσματα, το ευρώ υποχώρησε 0,1% στα 1,1736 δολάρια.