Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός σχολιάζοντας στη «Ν» την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού.
Ο κ. Ρέτσος συνιστά «να αποφεύγουμε τους εύκολους πανηγυρισμούς» και προειδοποιεί ότι «το ελληνικό τουριστικό προϊόν εμφανίζει δομικές αδυναμίες και βασικές ελλείψεις στις υποδομές, που καθιστούν αμφισβητήσιμη την περαιτέρω ανάπτυξή του».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Βασιλικός επισημαίνει ότι «τώρα που είμαστε πάνω στο κύμα θα πρέπει να φροντίσουμε να κρατήσουμε τη δυναμική μας και να ρίξουμε το βάρος στην ποιότητα, που σημαίνει κυρίως υποδομές που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου».
Οι δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού μιλούν στη «Ν» αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, που δείχνουν άνοδο των αφίξεων και εισπράξεων για το επτάμηνο του 2018. Ειδικότερα, τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 8,232 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 14,6% και διαμορφώθηκε στα 14,995 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 13,082 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
«Λίγο πριν από το τέλος της σεζόν, μπορούμε με ασφάλεια να μιλήσουμε για μια θετική τουριστική χρονιά, με ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία» σημειώνει στη «Ν» ο κ. Ρέτσος και προσθέτει: «Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπτυσσόμαστε σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου οι συνθήκες, γεωπολιτικές και όχι μόνο, διαρκώς αλλάζουν.Το ελληνικό τουριστικό προϊόν υπερφορολογείται, κάποιοι προορισμοί παρουσιάζουν σημάδια κορεσμού, ενώ παράλληλα η απουσία σαφούς πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού εξακολουθεί και προκαλεί αβεβαιότητα για νέες επενδύσεις».
Ο κ. Ρέτσος υπογραμμίζει, όμως, ότι «για να διασφαλίσουμε συνθήκες σταθερής, μακροχρόνιας και βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να αποφύγουμε τους εύκολους πανηγυρισμούς και τον εφησυχασμό». Όπως τονίζει «τώρα απαιτείται συγκροτημένο εθνικό σχέδιο για την ενίσχυση της τουριστικής ανταγωνιστικότητας στη χώρα, πολλαπλές συνέργειες και τολμηρές πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στη θωράκιση και την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ενταχθεί και η υλοποίηση ενός τολμηρού επενδυτικού προγράμματος για την αναβάθμιση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων δημόσιων υποδομών».
Οι απόψεις του κ. Βασιλικού κινούνται στο ίδιο πνεύμα, δείγμα του ότι οι επικεφαλής του κλάδου έχουν κοινή άποψη για το παρόν και το μέλλον του τουρισμού. «Τώρα που είμαστε πάνω στο κύμα θα πρέπει να φροντίσουμε να κρατήσουμε τη δυναμική μας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός και προσθέτει: «Είναι αναμφισβήτητο ότι ο τουρισμός ανεβαίνει με υψηλούς ρυθμούς και τώρα, που έχουμε φτάσει σε ένα μέγεθος που μας κατατάσσει στις μεγάλες τουριστικές χώρες, είναι μονόδρομος να ασχοληθούμε περισσότερο με την ποιότητα και όχι με τη ποσότητα».
Για τον ίδιο, στροφή στην ποιότητα σημαίνει επενδύσεις σε υποδομές. «Είναι δεδομένο ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στον ποιοτικό τουρισμό και στις υποδομές που θα τον υποστηρίξουν» επισημαίνει και εξηγεί πως «όταν λέμε υποδομές εννοούμε μαρίνες, υποδομές για νέες μορφές τουρισμού, όπως γκολφ ή για παράδειγμα πίστα αγώνων, συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα, υποδομές δηλαδή που θα συμβάλουν στο να ανατρέψουμε την εποχικότητα. Έτσι θα δημιουργήσουμε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε νέα ποιοτική πελατεία, ενώ μια τέτοια αναπτυξιακή πολιτική θα σε βοηθήσει να αντέξεις σε μια κρίση, γιατί και ο τουρισμός, όπως όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι, λειτουργεί με κύκλους».
Ο κ. Βασιλικός θέτει ένα ακόμη κρίσιμο θέμα, την ενίσχυση των υποδομών κοινής ωφέλειας. «Η χώρα βγαίνει από μια μεγάλη οικονομική κρίση και έχει τεράστιες ελλείψεις. Το γεγονός ότι υπάρχουν νησιά χωρίς γιατρούς, νησιά όπου δεν μπορούν να μαζέψουν τα σκουπίδια και που δεν επαρκεί το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, είναι θέματα πολύ σοβαρά και πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν» σημειώνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.