Skip to main content

Market Beat: Το φινάλε μιας ανοδικής εβδομάδας καθορίζουν οι Τράπεζες και τα διεθνή

Όταν ο καιρός αλλάζει απότομα και από την ηλιοφάνεια και τις ομαλές για την εποχή συνθήκες περνάμε σε κακοκαιρία που υπενθυμίζει ότι ο χειμώνας είναι μπροστά ψυχολογικά οι επενδυτές αποκτούν απαισιόδοξη οπτική και συνήθως επικρατούν ρευστοποιήσεις θέσεων. Εδώ βέβαια οι πιέσεις ασκούνται σε μετοχές του Τραπεζικού κλάδου.

Πρόσκληση στους διεθνείς επενδυτές να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα απεύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας διαδικτυακά στο «London road show» που διοργανώνει ο όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, απευθυνόμενος στους διεθνείς επενδυτές, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από το παγκόσμιο σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία. Για το τραπεζικό σύστημα, είπε μεταξύ άλλων, ότι με σειρά δράσεων όπως το Σχέδιο «Ηρακλής», τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν περίπου στο μισό, ενώ σημαντικά οφέλη θα αποκομίσουν και από το πρόγραμμα «Γέφυρα», τόσο οι δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία, όσο και οι τράπεζες. Εκτίμησε δε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πανδημία.

Για να πούμε την αμαρτία μας, χθες το πρωί δεν ήταν μέσα στις εκτιμήσεις μας το ανοδικό κλείσιμο, με τόση πίκρα στα σχόλια των αγοραίων στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια για τη στάση της Fed. Είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια των θεσμικών που καταφέρνουν να κρατούν τον μέσο όρο στο μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων ημερών ψηλότερα από τις 660 μονάδες, όταν επί μήνες η υπέρβαση των 640 ήταν, ως τη Δευτέρα, όνειρο… απατηλό. Λανθασμένα σημειώναμε χθες στο διαδίκτυο ότι η τάση της αγορά θα καθοριστεί από τη δυναμική των Τραπεζών. Εδώ και μέρες την τάση καθορίζουν οι μετοχές που επιλέγουν οι θεσμικοί σαν αντίπαλο δέος στην κάθοδο που τροφοδοτούν οι επίμονες πιέσεις στα τραπεζικά blue chip.

Θα λέγαμε πως αυτή η εικόνα δεν είναι ελκυστική στα μάτια των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών. Αλλά όσοι τη διαμορφώνουν, με ευρεσιτεχνίες κατά περίπτωση, απευθύνονται σε επαγγελματίες αποκλειστικά. Το Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων που διοργανώνει το Χ.Α. για 15η συνεχή χρονιά και το οποίο, λόγω των ειδικών συνθηκών, φέτος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, ίσως είναι η βάση της έμπνευσης για τις επιτυχείς επιλογές των θεσμικών προς αντιστάθμιση του βάρους από την πτώση των Τραπεζικών μετοχών. Διδάσκουν ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί σε κάθε διαχειριστή κεφαλαίων που δεν είναι δικά του. Η τρέχουσα  δυναμική είναι δίκαιη αν υπολογίσουμε το πλήθος των παραγόντων επενδυτικού κινδύνου που διατηρούνται και για ορισμένους, απαισιόδοξους, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Η τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό άλμα και συνεχίστηκε με συνεδριάσεις αφομοίωσης των υψηλών που εμφανίστηκαν σε δείκτες και αρκετά blue chip. Στη συνέχεια εντυπωσίασαν οι κινήσεις των θεσμικών τις μέρες που οι πιέσεις στις Τράπεζες κυριαρχούσαν καθώς επέλεγαν να εστιάζουν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον σε μετοχές με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας επιτυγχάνοντας τη διατήρηση των κερδών της Δευτέρας. Ακόμα και τη μέρα που οι αγοραίοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους από την επιφύλαξη της Fed να αυξήσει τις αγορές σε χρεόγραφα των ΗΠΑ για να ενισχύσει ακόμα μια φορά την οικονομική δραστηριότητα η Αθήνα διέγραψε την πτώση της Τετάρτης ειδοποιώντας για ανοδική εβδομάδα εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου στα παράγωγα.  Αυτά διατήρησαν τα ψήγματα αισιοδοξίας στους εγχώριους αναλυτές.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η οριακή μόνο πτώση στον αριθμό των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει εύθραυστη. Ήταν η τρίτη διαδοχική εβδομάδα κατά την οποία το επίπεδο των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας παρέμεινε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1 εκατομμυρίου. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 860.000 την εβδομάδα που έληξε στις 12 Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 850.000. Έτσι η Wall Street κινήθηκε χαμηλότερα, μετά τις ανάμικτες εντυπώσεις που άφησε στους επενδυτές το μήνυμα της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα διατηρήσει μηδενικά επιτόκια έως και το τέλος του 2023.

Ο Dow Jones υποχώρησε -0,47% ή 130,40 μονάδες στις 27.901,98, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,84% στις 3.357,01 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,27% στις 10.910,28 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Dow Inc. (+2,6%) και Walgreens Boots (+2,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-2,9%) και Salesforce (-2,7%).

Η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 2% ενώ του χρυσού σημείωσε πτώση 1%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,69%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε -0,3% σε σχέση με το ευρώ που αγόραζε 1,1850 δολάρια από 1,1817 την προηγούμενη.

ΕΥΡΩΠΗ

Στον απόηχο των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Αγγλία τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κινήθηκαν πτωτικά. Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια, στο 0,1%, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) την Πέμπτη, ενώ άφησε αμετάβλητο το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 745 δις βρετανικές λίρες (966 δις δολάρια). Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι η πολιτική της θα διατηρηθεί σταθερή στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία που επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ κινήθηκαν καθοδικά κατά -0,4% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός κινήθηκε αρνητικά (-0,2%) σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,51% στις 371,23 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,47% στις 6.049,92 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,36% στις 13.208,12 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,69% στις 5.039,50 μονάδες. Τη μεγαλύτερη πτώση είχε ο Ιταλικός ΜΙΒ με -1,12% ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη έπεσε -0,35%. 

ΧΑ

Η διάθεση για ρίσκο για συγκεκριμένα blue chip έφερε το +0,31% επισκιάζοντας  το -1,21% του ΔΤΡ

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου μετά από άνοιγμα στις 657,80 με πτωτικό  χάσμα  (3,39 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (661,19), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε αρνητικό αρχικά και σε θετικό πεδίο από τις 11:14 ως τις 13:33 και μετά σε αρνητικό ως τις 16:21. Κατόπιν πέρασε πάλι σε μικρά κέρδη τα οποία διατήρησε ως το τέλος. Η αναζήτηση του κατώτερου μέρας, τελείωσε στις 10:34 και ήταν οι 655,68 από 660,23 μονάδες την Τετάρτη και από τότε ξεκίνησε η αναζήτηση του ανώτερου μέρας. Ήταν  μεσαίας διάρκειας (1 ώρα και 53 λεπτά) αφού τον πήρε από τις 656 μονάδες και στις 12:27 τον έφερε ως τις 664,49 από 667,32 μονάδες την προηγούμενη, ενώ στις 17:00, τον άφησαν στις 661,333 μονάδες. Στη σύνοδο αυτή δεν πορεύτηκε πλάγια, είχε λιγοστές εναλλαγές πρόσημου με την τιμή του ΓΔ επί ώρες μεταξύ των 658 και 664 μονάδων με πολλά σκαμπανεβάσματα.  

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ παράλληλα συνέχισε  την νευρική πλάγια  κίνηση των τιμών στο τελευταίο ημίωρο, καθώς ο ΓΔ είχε περάσει χαμηλότερα από τις 663,5 μονάδες από τις 16:25 χωρίς επίσης να βρεθεί κάτω από τις 661 μονάδες. Προηγούμενα δεν επικράτησε η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που ήταν καθοδική. Επικράτησε μεταβλητότητα στη ζήτηση για τις Τραπεζικές μετοχές, και οι επενδυτές άφησαν τελικά το δείκτη τους χαμηλότερα από τις 329 από 333 μονάδες την προηγούμενη.

Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, κινήθηκαν στο πρώτο μέρος με διάθεση να αμυνθούν γρήγορα, σε ενδεχόμενα πτωτικό κλίμα, διαβλέποντας μια πιθανή εκδήλωση κάμψη της διάθεσης για ρίσκο σε τραπεζικές μετοχές για δεύτερη μέρα στη σειρά. Με το διεθνές κλίμα καθοδικό με πτωτικό τόνο πριν την Wall Street, η προσφορά δεν κατάφερε παρά μόνο προσωρινά να υπερισχύσει.

Οι δείκτες στην Ευρώπη ξεκίνησαν από αρνητικό πεδίο με νευρική δυναμική, αλλά δεν άλλαξαν πρόσημα μεταβολής και εμφάνισαν αυξομειώσεις στις απώλειες. Όσο πλησίαζε η έναρξη στη Νέα Υόρκη οι εντολές που μεγάλωσαν τη ζήτηση μειώθηκαν και εμφάνισαν διεύρυνση στην πτώση.

Εδώ, η εξέλιξη των συναλλαγών έφερε τελικά κλείσιμο μέρας με μικρή ανοδική μεταβολή, σε ασυμφωνία με την εικόνα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη. Συνεπώς, είχαμε καθοδική και περισσότερο επιφυλακτική στάση διεθνώς. Στην Αθήνα είχαμε απουσία συντονισμού με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με πτώση  της τάξης του -0,5%, αναιρέθηκε σταδιακά στο δεύτερο μέρος, με μέτριους ρυθμούς συναλλαγών για να καταλήξει μέσω των δημοπρασιών στο +0,31%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 7,57 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε πρώτο ρόλο στη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί οριακά κάτω από τις 329 μονάδες, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 661,33 μονάδες. Οι δημοπρασίες ώθησαν ανοδικά τους βασικούς δείκτες και ελάχιστα τον ΔΤΡ. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 11 από τα blue  chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 46,299 από 46,095 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν από τα blue chip για τα κέρδη τους, οι ΒΙΟ +8,48%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,91%, ΑΡΑΙΓ +3,46%, ΜΥΤΙΛ +2,99%, ΜΟΗ +2,48% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,04%. Στον αντίποδα υπέρ πτώσης εκτός των Τραπεζών ώθησαν  ΔΕΗ -2,57%, ΑΔΜΗΕ -1,47%, ΣΑΡ -1,13%, και ΦΡΛΚ -0,81%.

Τη σύνοδο σφράγισε ψηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 3,663 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση απωλειών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πλάγιας δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,063% από 1,061%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,21%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,67% από -3,61%, την ΕΤΕ στο -1,59% από -3,47%, ΕΥΡΩΒ στο -1,00% από -2,68% και την ΠΕΙΡ στο 0,00% από -4,76%. Οι μετοχές του FTSEM δεν αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,18% από -0,38%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 9) έναντι των καθοδικών (11 από 15) και ένα ΠΕΙΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,31% οδηγήθηκε στις 663,25 από 661,19 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1589,74 από 1585,54 με κέρδη +0,26%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,488 από 43,635 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,663 από 0,00 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 46 από 41, των καθοδικών 40 από 46 και οι αμετάβλητες ήταν 25 από 27.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Οι κινήσεις τη μέρα της εκπνοής μειώνονται και οι προσδοκίες εκδηλώνονται

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό και θετικό πεδίο εναλλάξ στο πρώτο μέρος και το δεύτερο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 8,51 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 4,20 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1571,63 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:34. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 12:27 και ήταν οι 1591,61. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1583,87 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1589,74 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,26% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 26,405 από 27,036 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη εικόνα χθες οριζόταν ως εξής: Μετά από 6 ώρες συναλλαγών στην Ευρώπη, οι βασικοί δείκτες είχαν πορεία σε αρνητικό πεδίο με μορφή ανεστραμμένου U. Δηλαδή ξεκίνησαν με μεγάλο καθοδικό χάσμα και για δύο και πάνω ώρες η απορρόφηση της προσφοράς μείωνε την πτωτική μεταβολή. Ωστόσο μετά την κορύφωση, πάντα σε αρνητική περιοχή τιμών, η ζήτηση υποχώρησε, αφήνοντας την προσφορά να επαναφέρει τις μεταβολές στο -1% και πάνω. Ο ΓΔ στην Αθήνα έπιασε γρήγορα τιμές λίγο πάνω από τις 655,6 μονάδες στο πρώτο πεντάλεπτο και μετά από δύο ώρες, χτύπησε στις 664,5. Για να επιστρέψει, μετά από περίπου 4 ώρες διαπραγμάτευση, στις 659. Το κατώτερο δεύτερου μέρους ήρθε στις 16:04 στις 658,4 μονάδες. Η πορεία του μέσου όρου έμοιαζε με των ευρωπαϊκών δεικτών, μόνο που το καθοδικό μέρος μετά την κορύφωση διακόπηκε απότομα.

Από τις 16:05 ως τις 16:22, η αγορά σκαρφάλωσε από τις 658,5 στις 663,5 και απόκτησε τιμές που αντιστοιχούσαν σε θετική μεταβολή, όταν τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street ειδοποιούσαν για άνοιγμα με πτώση πάνω από -1%. Μέσα στην παγκόσμια υποχώρηση της διάθεσης για ρίσκο, η Αθήνα με την επιλεκτικότητα στις πιέσεις και το αγοραστικό ενδιαφέρον, δήλωνε στο ταμπλό πως υπήρχε ένα νησί αισιοδοξίας στην κόκκινη θάλασσα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνέχιζε τη διόρθωσή του, με τον ΔΤΡ να περνά προσωρινά κάτω από τις 325 μονάδες, ενώ παράλληλα έδειχνε πως υπήρχε πιθανότητα να διατηρηθεί ψηλότερα από τις 330. Σαν πυλώνες της ανόδου στο τελευταίο ημίωρο λειτουργούσαν οι ΒΙΟ +6,5% ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,91% ΜΥΤΙΛ +3,10%. Στον αντίποδα οι καθοδικές εκ των τραπεζών ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ και ΑΛΦΑ υποχωρούσαν από -1,3% ως -1,8% και με τη συμπλήρωση αξίας συναλλαγών τα 39 εκατ. ευρώ ο ΓΔ ήταν στις 661,77 μονάδες με κέρδη +0,1%.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 836 συμβόλαια με τελευταίες πράξεις στις 1588,50 από 1583,50 μονάδες με 957 από 1348 ανοικτές θέσεις. Άλλαξαν χέρια 2213 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις1591,00 μονάδες κατώτερο τις 1566,00 και τελευταίες πράξεις στις 1587,00 από 1580,75 μονάδες με αποτέλεσμα οι ανοικτές θέσεις να ανέλθουν στις 2903 από 2157. Διακινήθηκαν επίσης 50 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Στα calls του 25άρη λήξης Σεπτεμβρίου, διακινήθηκαν 46 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1525 ως τις 1600 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ήταν 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 1600 μονάδες και για την επόμενη ανήλθε σε 63 συμβόλαια την προηγούμενη για τιμές εξάσκησης από τις 1550 και 1625 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης, αφορούσαν σε πολλές μετοχές στη σειρά Σεπτεμβρίου και κυρίως στην επόμενη. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 10000 συμβόλαια για ΟΤΕ, στα 5000 για ΤΙΤC και στα 2000 για ΜΠΕΛΑ. 

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Η Federal δήλωσε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο μηδέν ως το 2023. Άρχισε σήμερα το 15ο Roadshow με οργανωτή το Χ.Α. που θα διενεργηθεί διαδικτυακά, με τη συμμετοχή 34 Εισηγμένων Εταιρειών. Παρά τη συναλλακτική υποχώρηση, η τεχνική εικόνα δεν έχει ανατραπεί σε σχέση με το ενδεχόμενο προσέγγισης των 670 μονάδων για το ΓΔ”.

Η Leon Depolas Sec. ανέφερε: “Στην παρούσα φάση απαιτείται κατ’ ελάχιστο ένα υποστηρικτικό επενδυτικό κλίμα, για να μπορέσει η αγορά να κατοχυρώσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, πάνω από την ζώνη των 670 – 680 μονάδων. Η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει αυξημένη και για την επόμενη συνεδρίαση”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Το Ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να προσπαθεί να διασπάσει έγκυρα το τεχνικό εμπόδιο των 660 – 670 μονάδων. Η χαμηλού κόστους τεχνική αντίδραση, παρά την μικρή αύξηση των συναλλαγών, έφερε δείκτες και μετοχές στις κοντινές αντιστάσεις τους.

Οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, δείχνουν ότι το πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας είναι σοβαρότερο από ότι πολλοί ανέμεναν. Η απώλεια 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κύκλο εργασιών του 2ου τριμήνου (ΕΛΣΤΑΤ), αλλά και τα 37 δισεκατομμύρια δάνεια που έχει αντλήσει το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα από την ΕΚΤ, προβληματίζουν για την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας.

Στον αντίποδα οι ανακοινώσεις για είσοδο νέου Στρατηγικού Επενδυτή στον Ελλάκτωρα, αλλά και η συμφωνία της Jumbo με Ισραηλινή Εταιρεία Λιανικής για επέκταση μέσω Franchise, δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για διεργασίες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που χρειάζονται όμως χρόνο.

Η μικρή αποκλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά, αν και λειτούργησε καταλυτικά για την τεχνική αντίδραση της Κεφαλαιαγοράς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί μόνο το 1ο επεισόδιο από μια μακροχρόνια, επώδυνη & κοστοβόρα διαδικασία και για τις δύο Χώρες.

Η συνεχής υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας και οι υποβαθμίσεις Διεθνών Οίκων, τόσο για την Τουρκική Οικονομία, όσο και για το Τραπεζικό της Σύστημα, δείχνει εμφατικά για άλλη μια φορά, ότι “το Ευρώ κάνει την διαφορά”.

Τα Διεθνή Χρηματιστήρια μετά τις χθεσινές δηλώσεις της FED για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων επί μακρόν, αλλά και τα σημερινά στοιχεία ανεργίας, αρχίζουν να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους, τις προειδοποιήσεις έγκριτων Αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, με προβλήματα που τα είχαμε ξεχάσει να επανέρχονται δριμύτερα (πχ. BREXIT)..

Παρά τα ανωτέρω προβλήματα, η Ελληνική Ομολογιακή Αγορά εξακολουθεί να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τις αποδόσεις σε Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σε αντίθεση η Γείτονα Τουρκία, βλέπει το κόστος δανεισμού της να ανεβαίνει καθημερινά, οδεύοντας αργά αλλά σταθερά σε ποιο επώδυνες καταστάσεις, από αυτές που έζησε η Ελλάδα την τελευταία 10ετια.

Για το Τραπεζικό Σύστημα, τα επιπλέον 30 δις  που “ρούφηξε” σε ένα έτος, με ευνοϊκούς όρους, από την ΕΚΤ, αλλά και τα προγράμματα τιτλοποιήσεων, καλύπτουν προς το παρόν τα προβλήματα, αλλά με πληγωμένη την πραγματική Οικονομία, είναι άγνωστο για πόσο…

Συμπερασματικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες FED & ECB, οι πάσης φύσεως πληγές της Παγκόσμιας Οικονομίας παραμένουν, μαζί με την υποβόσκουσα γεωπολιτική αστάθεια σε διάφορα μέτωπα της Υφηλίου. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά & κοινωνικά προβλήματα, απλώς τα εξομαλύνει βραχυχρόνια…

Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις, που θα γίνονται αντιληπτές όσο βαδίζουμε προς τον Χειμώνα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα.

Η ρηχότητα της Εγχώριας Αγοράς, αλλά και τα γεωπολιτικά θέματα, μας αναγκάζουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί & σε εγρήγορση, μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.

Παρά τους θετικούς intraday βραχυχρόνιους σχηματισμούς (flag) που έχουν σχηματιστεί σε ΓΔ & FTSE25, περιμένουμε τις έγκυρες ανοδικές διασπάσεις τους και μια καλύτερη σχέση ανοδικών – καθοδικών μετοχών. Συστήνουμε αναμονή μέχρι το τέλος της εβδομάδος, λόγω του Triple witching, (ταυτόχρονο Παγκόσμιο κλείσιμο Παραγώγων 9μηνου), μειώνοντας την πιθανότητα έκθεσης μας σε αυξημένη μεταβλητότητα”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών σημείωσαν άνοδο σήμερα Παρασκευή 18/9, παρά την πτώση της Wall Street, αλλά πάλεψαν να πραγματοποιήσουν υπολογίσιμα κέρδη καθώς οι ανησυχίες για μια πλάγια εξέλιξη της οικονομικής ανάκαμψης κράτησαν τους επενδυτές στο περιθώριο ή τους έστειλαν σε αναζήτηση ασφαλέστερων επενδυτικών λιμανιών σε περιουσιακά στοιχεία όπως το ιαπωνικό γεν.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν τεράστια κέρδη εν μία νυκτί και το δολάριο επέστρεψε στις απώλειες μετά από ένα σύντομο ταξίδι υψηλότερα στον αντίκτυπο  της συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την Τετάρτης. Στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημείωσε έντονα κέρδη αφού ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δήλωσαν ότι ο όμιλος θα λάβει μέτρα για μέλη που δεν συμμορφώνονται με βαθιές περικοπές της παραγωγής.

Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έδειξε ότι θα τερματίσει την εβδομάδα +1% ψηλότερα μετά από δύο εβδομάδες με απώλειες από την κάθοδο στις μετοχές τεχνολογίας. Αυξήθηκε 0,2% σήμερα, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο +0,41% με τις κινήσεις των δεικτών στην περιοχή μικρές.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο +0,1% και αυτή διατήρησε ως τις 8:45 δική μας ώρα. Το χρηματιστήριο της Αυστραλίας ASX 200 ήταν σταθερό, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,04%.  Οι μετοχές στη Σαγκάη από αρχικά κέρδη +0,4% εμφάνιζαν στις 8:45 άνοδο +1,44%, στο Χονγκ Κονγκ ο Χανγκ Σενγκ κέρδιζε +0,47% και στη Σεούλ ο KOSPI ήταν στο +0,08%.

Τα μελλοντικά συμβόλαια των δεικτών των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ ήταν πτωτικά, με τα συμβόλαια S&P 500 να μειώνονται -0,2%, αν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Nasdaq 100 μετατράπηκαν σε θετικά στο μέσο της συνόδου της Ασίας και διαπραγματεύθηκαν +0,07% υψηλότερα.