Skip to main content

Προ των πυλών οι διαπραγματεύσεις της 4ης αξιολόγησης

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις -κατ’ αρχήν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- για την προώθηση των εκκρεμών θεμάτων της 4ης αξιολόγησης. Η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι συζητήσεις αναμένεται να επισημανθεί τόσο κατά την επίσκεψη του Γάλλου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα όσο και στο πλαίσιο της συνεδρίασης του επόμενου Eurogroup, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 19 Φεβρουαρίου.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν -και σε αυτό η κυβέρνηση δεν φέρεται να διατυπώνει αντιρρήσεις- να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις για τα τελευταία 82 προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, ώστε οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στη συνέχεια στα «δύσκολα»: τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, το πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τις 20 Αυγούστου, αλλά και το μεταρρυθμιστικό πλάνο που θα πρέπει να υλοποιηθεί ειδικά κατά την περίοδο των αυξημένων πρωτογενών πλεονασμάτων, δηλαδή μέχρι το 2022-2023.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου με το οποίο συνομίλησε η «Ν», αφού επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για το πρόγραμμα της 4ης αξιολόγησης -με την «πρεμιέρα» να τοποθετείται στο τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου-, υποστήριξε ότι μέχρι το Euro Working Group της Πέμπτης η Αθήνα θα είναι σε θέση να πείσει τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι έως το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες της 3ης αξιολόγησης.

Η κατάθεση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα κλείσουν και τα τελευταία από τα 15 προαπαιτούμενα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου έχει προχωρήσει, ενώ από τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα -από τα οποία προκύπτει πολύ μεγάλη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μέσα στον Δεκέμβριο, άνω των 550 εκατ. ευρώ- προκύπτει ότι εκπληρώνεται και το «προαπαιτούμενο» της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Έτσι, μετά και το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου αναμένεται να προχωρήσει η εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η μοναδική εκκρεμότητα που θα παραμείνει ανοικτή θα είναι η εκταμίευση και της τελευταίας υποδόσης του 1 δισ. ευρώ και πάλι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτή η διαδικασία θα τρέχει παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την 4η αξιολόγηση. Κριτήριο για να εκταμιευτεί το τελευταίο 1 δισ. ευρώ της 3ης αξιολόγησης θα είναι να καταγραφεί αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στο διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου του 2018 μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Εκτός από τα ποσά που εκταμιεύει η Ελλάδα από τον ESM για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχει υποχρέωση να καταβάλλει άλλα τόσα από ίδιους πόρους. Έτσι, με τα 500 εκατ. ευρώ που θα δοθούν μέσα στον Φεβρουάριο, θα πρέπει να γίνουν πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ενός δισ. ευρώ, ενώ με την εκταμίευση του Απριλίου ή Μαΐου ύψους 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να γίνουν πληρωμές 2 δισ. ευρώ.