Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Η στατιστική εικόνα λίγο πριν το πέρας του Αυγούστου δεν ήταν θετική και είχε αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η αγορά πέρασε και θα κινείται, ως τις 20 Σεπτεμβρίου, στη σφαίρα των δημοσκοπήσεων. Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα μετά τη νευρικότητα που επικράτησε στις μεγαλύτερες αγορές μετοχών ομολόγων και εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας κινήθηκε ανοδικά.
Το ΧΑ δε κέρδισε τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του 2015 πάνω από +4%. Οι θεσμικοί αποτύπωσαν στο ταμπλό του ΧΑ μια συγκρατημένη αισιοδοξία για δεύτερη βδομάδα στη σειρά. Μετά την αρχική φάση της προεξόφλησης της εμφάνισης πολιτικής αστάθειας και την, εξ αυτής διόγκωση της επενδυτικής αβεβαιότητας. Αυτά προκάλεσαν οι επίσημα ορισθείσες νέες βουλευτικές εκλογές και έτσι εξηγείται γιατί σημειώθηκαν νέες κατώτερες τιμές σε αρκετά blue chip στο βίο τους στο ευρώ.
Η στατιστική εικόνα λίγο πριν την Κυριακή των εκλογών είναι θετική αλλά είναι πάντα ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η αγορά θα περάσει, ως τις 20 Σεπτεμβρίου, στη σφαίρα των εικασιών και αν δεν αλλάξει το διεθνές κλίμα ριζικά, η «παράδοση» δίνει άνοδο τη βδομάδα πριν από εκλογές. Μετά από μια ανοδική εβδομάδα με 4 ανοδικές και μια πτωτική συνεδρίαση στο τέλος, ο ΓΔ επέστρεψε στα επίπεδα που έκλεισε στις 14 Αυγούστου. Δηλαδή τη βδομάδα ακριβώς πριν την επίσημη εξαγγελία των εκλογών. Μέσα σε ένα μήνα λοιπόν η αγορά αντέδρασε στο ενδεχόμενο να αυξηθεί η αβεβαιότητα λόγω εκτάκτων εκλογών παραλαμβάνοντας τον μέσο όρο από τις 680 μονάδες που συσσώρευε από τις 14/8 ως τις 19/8 για να τον οδηγήσει ως τις 563 (562,83 για την ακρίβεια) στις 24/8 μετά την επίσημη ανακοίνωση της διεξαγωγής τους.
Κατόπιν με σειρά συνεδριάσεων (14) που οι περισσότερες είχαν θετικό πρόσημο οι θεσμικοί έφεραν την τιμή του ΓΔ κοντά στις 680 μονάδες ξανά την περασμένη Τρίτη. Όταν με αυξημένο τζίρο του έδωσαν άνοδο +1,85% και κλείσιμο στις 667,47 μονάδες με μέγιστο μέρας στις 680,41 τιμή που είχε να εμφανιστεί από τις 19/8. Μόνο 4 είχαν μεταβολή πτωτική και στις 3 αυτή ήταν κάτω του -0,50%. Πιθανά διότι οι δημοσκοπήσεις δεν προαναγγέλλουν αυξημένη αστάθεια για τα κριτήρια των ξένων θεσμικών καθώς τα δυο πρώτα κόμματα έχουν ψηφίσει πρόσφατα το τρίτο μνημόνιο και φαίνεται πως δεν είναι στις προθέσεις τους να υποσχεθούν πολιτικές που θα διαψευσθούν.
Η παράδοση θέλει το Χρηματιστήριο να κινείται πλαγιοανοδικά, ή σαφώς θετικά στις πρόσφατες παραμονές εκλογών και συνεπώς, πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος της κάλπης, δεν αποκλείεται να μεγαλώσει αυτή τη βδομάδα η αλυσίδα των ανοδικών εβδομάδων.
Ωστόσο οι πάντες γνωρίζουν πως είναι δύσκολο να προβλέψουν οι αναλυτές το εκλογικό αποτέλεσμα και τις κοινωνικές αντιδράσεις, ενώ το αποτέλεσμα της συνάντησης των ανθρώπων της FTSE με το ΧΑ ήταν αναμενόμενο, αλλά όχι γνωστό την Παρασκευή. Η ελληνική αγορά άρχισε να γίνεται αντικείμενο αξιολόγησης του οίκου FTSE από τον Μάιο του 1998 ως προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά advanced emerging, ενώ από το 2001 περιλαμβανόταν στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Βρισκόταν δε υπό παρακολούθηση (σε watch list) από το 2004. Αλλά η πρόσφατη απόφαση οδηγεί από το Μάρτιο του 2016 το Χρηματιστήριο Αθηνών στην κατηγορία των «προηγμένων αναπτυσσόμενων αγορών». Δηλαδή θα επιστρέψει από εκεί όπου ξεκίνησε για αυτόν τον οίκο. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται οι αγορές της Βραζιλίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Μαλαισίας, του Μεξικό, της Πολωνίας, της Νότιας Αφρικής, της Ταιβάν, της Ταϊλάνδης και της Τουρκίας. Τελικά τα capital controls και η χαμηλή κεφαλαιοποίηση έφεραν την αγορά δεκατέσσερα χρόνια πίσω.
Από τη σύγκριση της μηνιαίας και της βδομαδιάτικης μεταβολής των blue chip που αναφέρονται στην ενότητα τεχνική ανάλυση φαίνεται ότι υπήρξαν μετοχές με ανοδικό momentum φρέσκο και μεγάλη υστέρηση στην τιμή που είχαν στο τέλος της δεύτερης βδομάδας του Αυγούστου σε σχέση με το τέλος της δεύτερης βδομάδας του Σεπτέμβρη. Άρα η άνοδος μπορεί να συνεχιστεί όπως συνήθως συμβαίνει προ της Κυριακής των εκλογών αλλά καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι αυτή τη βδομάδα την τάση διεθνώς θα καθορίσει η απόφαση της Fed την Τετάρτη σχετικά με την έναρξη της αύξησης, από τα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα, των βασικών της επιτοκίων.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Η εβδομαδιαία πορεία των αγορών παγκόσμια, την Παρασκευή δεν έληξε ήρεμα. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση ήταν θετικό. Η παγκόσμια κεφαλαιαγορά θα εστιάσει την προσοχή της στις ΗΠΑ για τα σχέδια της Fed ως προς το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια.
Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 1961,05 μονάδες είχε επίδοση +2,07% και στο 2015 -5,81%, διατηρώντας σημαντική αρνητική απόδοση. Ενώ ο Dow κέρδισε +2,05% και πλέον αποδίδει -8,64% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανέβηκε ομοίως +2,03% με επίδοση -3,72% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, κέρδισε +1,90%, με επίδοση έτους -3,89%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή +2,96%, έχει πάλι κέρδη για το 2015 +0,66%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά -1,28% στα 1107,90 δολάρια.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε 2,65% και η ετήσια επίδοσή του είναι +4,66%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +0,85% με απόδοση το 2015 +3,24% και ο CAC ακολούθησε με +0,57% και απόδοση φέτος +7,14%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έπεσε -0,85% και στο τρέχον έτος χάνει πλέον -5,27%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε άνοδο +1,35% και στο 2015 κερδίζει 14,47%. Ο Bovespa της Βραζιλίας γλύστρισε -0,21%, με απώλειες το τρέχον έτος -7,21%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε +0,09%, το 2015 αποδίδει -0,85%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα αναπήδησε κατά +2,93% με επίδοση για φέτος +1,35%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία κέρδισε +1,62%, και στο 2015 αποδίδει -6,87%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +3,18% και το 2015 υποχωρεί -8,90%.
Άρα τα μεγάλα χρηματιστήρια εμφάνισαν άνοδο για τη βδομάδα, αλλά τα ευρωπαϊκά κράτησαν μικρό ποσοστό από τα αρχικά τους κέρδη με δυο πτωτικές συνεδριάσεις στο τέλος της βδομάδας.
ΧΑ
Με μικρές απώλειες διέκοψε το τετραήμερο ανοδικό του σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κατοχυρώνει μέρος των κερδών της, χωρίς να «απειλεί» τα επίπεδα που με κόπο ανέκτησε από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,19% στις 673,84 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε κέρδη 4,21%. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 675,52 μονάδες και η χαμηλότερη στις 667,72. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 13,94% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 26,12 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,84 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,26% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,13%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, η εβδομάδα που πέρασε ήταν διαδικαστικής φύσεως. «Η τεχνική εικόνα βελτιώθηκε αισθητά για τους αγοραστές βάζοντας πλώρη για την αντίσταση των τοπικών υψηλών της 13ης Αυγούστου (696,17 μονάδες) όπου σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή του Γενικού ∆είκτη μετά την επαναλειτουργία της ελληνικής αγοράς.
Το αγοραστικό σήμα του MACD έβγαλε ανοδική κίνηση 50 μονάδων και η πρώτη στάση έγινε ακριβώς πάνω στην χρονοσειρά του κινητού μέσου των 30 ημερών. Ο «σταυρός» που σχηματίστηκε την περασμένη Πέμπτη στο διάγραμμα της αγοράς έδωσε κάποιο έναυσμα διόρθωσης, το οποίο ωστόσο είχε αρχικά πολύ περιορισμένη ισχύ και δεν έδειξε ν αλλάζει την βραχυπρόθεσμη ανοδική δυναμική της αγοράς. Οι ταλαντωτές βρίσκονται στην μέση της διαδρομής, στην λεγόμενη «ζώνη της αδιαφορίας» ενώ η σύγκλιση στους κυριότερους κινητούς μέσους προς τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη αυξάνουν το ενδεχόμενο για μια γρήγορη κίνηση προς τις 700 μονάδες.
Ακολουθώντας την παράδοση που θέλει το Χρηματιστήριο να κινείται μετριοπαθώς ή θετικά στις πρόσφατες παραμονές εκλογών (Εθν. Εκλογές. 30 Απρ. – 5 Μαί. 2012: -0,85%, 11-16 Ιουν. 2012:+13,71%, Ευρωεκλ.19-23 Μαι.2014: +7,62% Εθν. Εκλ.19-23 Ιαν. 2015:+6,3%) θα περιμέναμε το Χρηματιστήριο να επιμείνει στο σερί των ανοδικών εβδομάδων πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος της κάλπης και πριν τις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης».
Στο ταμπλό τώρα, στηλοβάτης ήταν η μετοχή της Alpha Bank (+5,56%), η οποία ακόμη και όταν ο γενικός δείκτης κινήθηκε πάνω από το -1% κράτησε το θετικό της πρόσημο. Θετική επίσης η συμβολή των μετοχών της Jumbo (+3,15%), της ΕΥΔΑΠ (+2,65%), της Grivalia Properties (+2,02%), της ΕΧΑΕ (+1,24%), της Τέρνα Ενεργειακή (+1,10%) και της Πειραιώς (+0,81%).
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-4,55%), της Εθνικής (-3,28%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,40%), της Τιτάν (-1,98%), του ΟΠΑΠ (-1,67%), της Μυτιληναίος (-1,44%) και του ΟΛΠ (-1,42%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Κατασκευών-Υλικών (-1,86%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Υγείας (4,0%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 46 κινήθηκαν ανοδικά, 52 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη
Τεχνική ανάλυση
Δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι εκτιμήσεις μας απλά επιβεβαιώνεται η θέση μας για εγγραφή ενός V για τον ορισμό νέου χαμηλού ανάλογα με την αύξηση του country risk και αφού πετύχουν μια σχετική απόσταση από τα νέα κατώτερα βίου στο ευρώ επιλέγουν αναμονή και συσσώρευση σε ενδιάμεσα επίπεδα που δεν αλλάζουν τις ισχυρές στηρίξεις και τις αντιστάσεις σημαντικά. Έτσι αφήσαμε την αγορά προ δυο εβδομάδων λόγω άδειας και έτσι την βρήκαμε.
Για να φθάσει ο 25άρης στα επίπεδα που ορίστηκαν στο τέλος της δεύτερης βδομάδας του Αυγούστου, χρειάζεται να σκαρφαλώσει τρεις ακόμα μονάδες με το υψηλό στις 14/8 στις 203 μονάδες. Ο ΓΔ όμως την Παρασκευή βρέθηκε ακριβώς πάνω στο κλείσιμο της 14/8. Η μηνιαία μεταβολή του από τις 14/8 ως τις 14/9, χωρίς τη σημερινή συνεδρία, είναι -0,01% και αξίζει να αναφέρουμε την εικόνα της μεταβολής των blue chip στο ίδιο διάστημα (14/8 ως 13/9). Καθώς για μεταβολή οριακή για τον ΓΔ (+4,21% την προηγούμενη βδομάδα) και -1,3% για τον 25άρη (+4,22% την προηγούμενη βδομάδα), οι νικητές των blue chip είναι οι:
ΕΛΠΕ +18,9% (+10,63% την προηγούμενη βδομάδα),
ΜΠΕΛΑ +17,02% (+10,99% την προηγούμενη βδομάδα),
ΑΛΦΑ +16,92% (+27,73% την προηγούμενη βδομάδα),
ΔΕΗ +15,14% (+9,07% την προηγούμενη βδομάδα),
ΛΑΜΔΑ +9,8% (+3,81% την προηγούμενη βδομάδα),
ΓΡΙΒ +7,6% (+1,77% την προηγούμενη βδομάδα),
ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,24% (+4,49% την προηγούμενη βδομάδα),
ΒΙΟ +6,61% (+8,04% την προηγούμενη βδομάδα),
ΟΠΑΠ +3,37% (+4,64% την προηγούμενη βδομάδα),
ΜΟΗ +3,28% (+1,44% την προηγούμενη βδομάδα)
και ΟΤΕ +2,6% (-1,25% την προηγούμενη βδομάδα).
Μικρότερες του +2% αλλά θετικές είναι και οι μεταβολές των ΑΡΑΙΓ +0,72% (+7,09% την προηγούμενη βδομάδα), ΕΧΑΕ +1,45% (+5,83% την προηγούμενη βδομάδα), ΟΛΠ +1,67% (+3,67% την προηγούμενη βδομάδα) και ΤΕΝΕΡΓ +1,85% (+7,00% την προηγούμενη βδομάδα).
Στον αντίποδα με μεγάλη πτώση σε ένα σχεδόν μήνα απαντάμε τις:
ΕΥΡΩΒ -36,36% (+10,53% την προηγούμενη βδομάδα),
ΠΕΙΡ -14,97% (+32,98% την προηγούμενη βδομάδα),
ΕΥΔΑΠ -8,14% (+4,23% την προηγούμενη βδομάδα),
ΜΥΤΙΛ -7,18% (+3,24% την προηγούμενη βδομάδα),
ΕΕΕ -7,01% (+2,67% την προηγούμενη βδομάδα),
ΤΙΤΚ -6,89% (-4,55% την προηγούμενη βδομάδα),
ΦΦΓΚΡΠ -6,75% (-4,83% την προηγούμενη βδομάδα),
ΜΕΤΚ -5,92% (+0,42% την προηγούμενη βδομάδα),
ΕΤΕ -3,44% (+9,26% την προηγούμενη βδομάδα) και
ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,67% (+3,55% την προηγούμενη βδομάδα).
Από τη σύγκριση της μηνιαίας και της βδομαδιάτικης μεταβολής φαίνεται ότι υπήρξαν μετοχές με ανοδικό momentum φρέσκο και μεγάλη υστέρηση στην τιμή που είχαν στο τέλος της δεύτερης βδομάδας του Αυγούστου σε σχέση με το τέλος της δεύτερης βδομάδας του Σεπτέμβρη.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα με τους επενδυτές προσεκτικούς, καθώς υπήρξε σχετική αδιαφορία από τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα από την Κίνα, με τους επενδυτές να μελετούν το κατά πόσον η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα εμφανίσει αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν ψηλότερα κατά 0,3%. Τα δε futures των μετοχών των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,2% στις ασιατικές συναλλαγές, με βάση τα σταθερά ημερήσια και εβδομαδιαία κέρδη της Παρασκευής στη Wall Street. Αλλά Nikkei της Ιαπωνίας έσβησε την αρχική άνοδο και βυθίζεται -1,16%.
Εν όψει της συνάντησης επί της πολιτικής της Federal Reserve των ΗΠΑ την Τετάρτη και την Πέμπτη, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ολοκληρώσει τη διήμερη συνάντηση της την Τρίτη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται ευρέως να κρατήσουν σταθερή την νομισματική πολιτική, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη της Ιαπωνίας παραμένουν σε στασιμότητα.
Οι Κινέζικες μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα με υποτονικό ξεκίνημα μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο, με τον δείκτη CSI300 και Shanghai Composite Index κάτω περισσότερο από -2,5%.
Η ανάπτυξη στην Κίνα, οι επενδύσεις και η εργοστασιακή παραγωγή ήταν κάτω από τις προβλέψεις τον Αύγουστο, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι το τρίτο τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας μπορεί περάσει κάτω από το 7%, για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια κρίση. Προσθέτοντας στις προσδοκίες ότι το Πεκίνο θα λάβει περισσότερα μέτρα για να στηρίξουν την οικονομία.
Τα μάτια όλων στη FED
Οι συναλλαγές στις περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υποτονικές, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την πιθανότητα η Fed να εφαρμόσει επιτέλους την πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων. Μια μικρή πλειοψηφία, εμμένουν στις απόψεις τους και την πρόβλεψη ότι η Fed θα τραβήξει τη σκανδάλη για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε σχεδόν μια δεκαετία.
Οι traders στις αγορές συναλλάγματος έθεσαν bullish στοιχήματα για το δολάριο για πρώτη φορά μετά από περίπου ένα μήνα, την εβδομάδα που έληξε στις 8 του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters και τα τελευταία στοιχεία από την Επιτροπή Commodity Futures Trading, υποδηλώνοντας ότι ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν γερά προ της συνεδρίασης της Fed.
Αλλά σε γενικές γραμμές, οι traders προεξοφλούν μικρότερες πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων. Υποψιάζονται ότι η Fed μπορεί να προσέξει λόγω των απωλειών στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
“Πιστεύουμε ότι είναι σχεδόν 50-50 το αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, αλλά αναμένουμε μια αύξηση των επιτοκίων μέχρι το Δεκέμβριο με την αιτιολογία ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή”, δήλωσε ο Nakakubo της UBS στο Reuters. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι των βασικών νομισμάτων, με το δείκτη δολαρίου DXY περίπου -0,1% για να σταθεί στο 95,096.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο με το ύψος των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα που έχουμε πια συνηθίσει και τους περιορισμούς στους Έλληνες επενδυτές να παραμένουν.
Ο Γενικός Δείκτης στις τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας φλέρταρε με την αντίσταση (38,2% Fibonacci Retracement) των 675 – 680 μονάδων, που είχαμε αναφέρει, χωρίς να καταφέρει να την διασπάσει πειστικά, αλλά από την άλλη χωρίς να απομακρυνθεί από αυτήν. Ένα εύρος διακύμανσης από τις 630 στις 680 μονάδες δεν αλλάζει την καλή βραχυπρόθεσμη εικόνα της Αγοράς που στηρίζεται από τα δύο μεγάλα “κεριά” των συνεδριάσεων 24 και 25 Αυγούστου που από τα χαμηλά των 562,87 μονάδων επανήλθε ο Γενικός Δείκτης στις 620 μονάδες.
Η επόμενη εβδομάδα είναι πλούσια σε γεγονότα και εξελίξεις.
Καταρχήν αναμένεται νευρικότητα στις Ξένες Αγορές ενόψει της συνεδρίασης της Fed (16-17/9) με κυρίαρχο θέμα την αύξηση επιτοκίων.
Επίσης είναι η τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, με τους επενδυτές να παίρνουν θέση και να ποντάρουν στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι βέβαιο ότι το Χρηματιστήριο και η Οικονομία θέλουν σταθερή Κυβέρνηση μεγάλης πλειοψηφίας που θα δράσει γρήγορα για την επόμενη αξιολόγηση, που θα ανοίξει τον δρόμο στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και στη συζήτηση για το χρέος, ενώ θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη για την προσέλκυση επενδύσεων.
Κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς είναι και η απόφαση του οίκου FTSE, για την αξιολόγηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ την επόμενη Παρασκευή έχουμε και λήξη Παραγώγων.
Με θετικές εξελίξεις, μετά τις εκλογές, ο Γενικός Δείκτης θα επιχειρήσει την διάσπαση των 710 μονάδων (υψηλό Γενικού Δείκτη μετά τα capital controls) και προσέγγιση των 790 μονάδων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση και το χειρότερο σενάριο, που είναι οι επαναληπτικές εκλογές, ή η δημιουργία Κυβέρνησης οριακής πλειοψηφίας, θα οδηγήσει σε νέα χαμηλά τον Γενικό Δείκτη που θα προσεγγίσει τα χαμηλά του 2012 στις 472 μονάδες.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Διαδικαστικής φύσεως ήταν η εβδομάδα που πέρασε, καθώς οι βασικοί καταλύτες που επηρεάζουν Επενδυτές και Επιχειρήσεις βρίσκονται χρονικά μπροστά και μάλιστα σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά απαιτητικό. Μετά τις Εθνικές εκλογές και τον σχηματισμό Κυβέρνησης, θα πρέπει να επιταχυνθεί το θέμα των κεφαλαιακών απαιτήσεων των Τραπεζών και το τέλος Οκτωβρίου να βρει τις Τράπεζες έτοιμες να ξεκινήσουν την διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή και ως το τέλος Νοεμβρίου μια εκτεταμένη λίστα προαπαιτούμενων θα πρέπει να ψηφιστεί από την Βουλή και να γίνει Νόμος του Κράτους, αφενός για να αναχρηματοδοτηθούν υποχρεώσεις 1,7 δισ ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, αφετέρου για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου που θα ανοίξει το δρόμο για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.
Η πίεση των ημερομηνιών είναι τέτοια που οι κινήσεις και ο χρονισμός των ενεργειών επιβάλλουν “χειρουργική ακρίβεια”, καθώς αστοχίες και καθυστερήσεις θα επαναφέρουν το κλίμα δυσπιστίας σε επενδυτικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Ειδικά τώρα, σε μια φάση όπου η αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών και η ζωηρότερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων/αξιοποιήσεων είναι επιτακτική, το μήνυμα αποφασιστικότητας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλες τις ενδιαφερόμενες κατευθύνσεις, προκειμένου η κανονικότητα να επανέλθει στην Οικονομία, ή να αποκατασταθεί ένα σημαντικό μέρος από αυτό που ίσχυε πριν τις 26 Ιουνίου.
Στην παρούσα φάση κάθε κίνηση που θεωρείται κομβικής σημασίας φαίνεται να εξαρτάται από την προηγούμενη. Ο βαθμός δυσκολίας προεξόφλησης των προοπτικών της Αγοράς, για αυτό το λόγο, είναι ιδιαίτερα δύσκολος αφού πολλά “αν” προσδιορίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ή εν πάση περιπτώσει μια κατάσταση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητική. Επομένως, η επιφυλακτικότητα των εμπλεκομένων σε σχέση με την Χρηματιστηριακή Αγορά σε συνολικό επίπεδο, δεν έχει κάποιο προφανή λόγο αλλαγής στάσης, οι τζίροι υποδεικνύουν μεν κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον σε “λανθάνουσα μορφή” από όσους είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν περισσότερο στα χαμηλά τριετίας, από την άλλη πλευρά δε η απουσία των μεγάλων χαρτοφυλακίων καθιστά πολύ εύθραυστη την ισορροπία που παρατηρήθηκε στις δύο τελευταίες εβδομάδες. Γεγονός είναι πάντως ότι στις πτωτικές συνεδριάσεις η Αγορά εμφανίζει μειούμενους τζίρους που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως ένδειξη άρνησης εκποίησης των μετοχών σε αυτά τα επίπεδα και πάντως όχι με το υφιστάμενο κλίμα και περιεχόμενο νέων, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας.
Ακολουθώντας την παράδοση που θέλει το Χρηματιστήριο να κινείται μετριοπαθώς, ή θετικά στις πρόσφατες παραμονές εκλογών θα περιμέναμε να επιμείνει το σερί των ανοδικών εβδομάδων, πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος της κάλπης και πριν τις διερευνητικές εντολές σχηματισμού Κυβέρνησης.
Παρά τα λίγα προγραμματισμένα οικονομικά γεγονότα η ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. Την Δευτέρα θα διεξαχθεί η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών των δύο κομμάτων που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η ομιλία της προέδρου της FED όπου οι Αγορές αναμένουν ενδείξεις, ή ενέργειες για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο κεντρικός τραπεζίτης στο θέμα των επιτοκίων, μετά τις αναταράξεις στις Ασιατικές Οικονομίες. Τέλος, την Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων επί δεικτών και μετοχών για το μήνα Σεπτέμβριο.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Εντείνουν τις ανησυχίες τα δεδομένα από την Κίνα. FOMC υπομονή μέχρι την επόμενη
Τα αδύναμα στοιχεία του Αυγούστου μας ώθησαν να υποβαθμίσουμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη της Κίνας το 2015 και το 2016, σε 6,6% (από 6,8%) και στο 6,0% (από 6,6%), αντίστοιχα. Πράγματι, η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο αυξήθηκε μόνο κατά 6,1%, υπολείπεται των προσδοκιών, και η FAI ανάπτυξη υποχώρησε περαιτέρω, στο 10,9% y / y την αρχή του έτους. Αύξηση της προσφοράς χρήματος της Κίνας δεν υπήρξε, τον Αύγουστο, με νέα δάνεια για την εξομάλυνση CNY (Full Story). Πιστεύουμε ότι η επιτάχυνση των εκροών κεφαλαίων και η αρνητική επίδραση των αδύναμων οικονομικών δεδομένων θα ωθήσει την PBOC να συνεχίσει την πολιτική χαλάρωσης. Αναζητούμε για μείωση των επιτοκίων αναφοράς κατά 25bp και 50 bp στα RRR στο 4ο τρίμηνο του 2015. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να αλλάξει τη διαρθρωτική τάση για υποχώρηση της οικονομίας, κατά την άποψή μας. Την Κυριακή, η κινεζική κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων.
Τόσο ο δείκτης SHCOMP και ο SZCOMP μειώθηκαν κατά περισσότερο από 3% στην πρώτη μέρα των συναλλαγών στην Ασία, Οι υπόλοιπες ασιατικές μετοχές ακολούθησαν επίσης την τάση και διαπραγματεύονται χαμηλότερα, και το δολάριο ήταν οριακά πιο αδύναμο έναντι των περισσότερων «αντιπάλων» του.
Αναμένουμε η εστίαση από τους διεθνείς επενδυτές να στραφεί από την Κίνα στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση, στις 17η Σεπτεμβρίου της FOMC της Fed. Η συναίνεση (αν και είναι εξαιρετικά διχασμένη ) αναμένει η Fed να αυξήσει τα επιτόκια 25bp, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ενώ η τιμή των Fed Funds futures αποτυπώνει σχεδόν κατά ένα τρίτο πιθανότητα. Παρά το γεγονός ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ως στερεά που δικαιολογεί μέτρια αύξηση των επιτοκίων, πιστεύουμε ότι η Fed είναι απίθανο να ξεκινήσει ένας κύκλος ανόδου, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι Αγορές των ΗΠΑ ήταν υψηλότερα, την Παρασκευή, παρά τα απροσδόκητα χαμηλά στοιχεία της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Ο δείκτης από το Πανεπιστήμιο του Michigan επί του καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στο 85,7 το Σεπτέμβριο (από 91,9). Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί μια καθυστερημένη αντίδραση στην άνοδο της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών και τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη στο εξωτερικό. Στις ΗΠΑ οι τιμές παραγωγού παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση, η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών αντισταθμίζουν την μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, ιδίως των ενεργειακών αγαθών.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στην κατηγορία «προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά» (Advanced Emerging market) από την κατηγορία «ανεπτυγμένη αγορά» υποβάθμισε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ο διεθνής οίκος FTSE. H υποβάθμιση οφείλεται στην επιβολή capital controls στους Έλληνες επενδυτές, τη μεγάλη χρονική περίοδο κατά την οποία το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό και στη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα. Η υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα υλοποιηθεί τον Μάρτιο του 2016.
Η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά το πέρας της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Ο κ. Ντέισελμπλουμ δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών, δεδομένου ότι, όπως είπε, μία ευρεία πλειοψηφία Ελλήνων βουλευτών υπερψήφισε τη συμφωνία τον Αύγουστο. Πάντως, όπως είπε, η κατάσταση αυτήν τη στιγμή δεν είναι «πολιτικά ξεκάθαρη».
Στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της.
Παράλληλα, έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση,
Η ΟΠΑΠ Α.Ε. και η Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. πιστοποιήθηκαν πρόσφατα από τον διεθνή οργανισμό World Lottery Association (WLA) για τις αρχές Υπεύθυνου Παιχνιδιού που εφαρμόζουν στην καθημερινή λειτουργία τους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τις μοναδικές ελληνικές εταιρείες που έχουν λάβει πιστοποίηση Επιπέδου 3, με ανώτατο το Επίπεδο 4, ως επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ομίλου ΟΠΑΠ στην προστασία του καταναλωτή.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Ως θετική εκτίμησε την απόφαση για την Κύπρο στο Eurogroup του Λουξεμβούργου ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
Στο λογαριασμό του στο twitter ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε: «Θετική η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο. Ικανοποίηση για έξοδο από ύφεση και επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης».
Στα 64 δισ. δολάρια συρρικνώθηκε το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Οι δαπάνες ανήλθαν στα 275 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα στα 211 δισ. δολάρια. Από την έναρξη του δημοσιονομικού έτους (Οκτώβριο), το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 530 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά 10% έναντι της προηγούμενης περιόδου. Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό έτος αφορά την περίοδο Οκτωβρίου – Σεπτεμβρίου.
Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Ο επίμαχος δείκτης κατέγραψε πτώση στις 85,7 μονάδες έναντι 91,9 μονάδων τον Αύγουστο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 90,3 μονάδες.
Με απώλειες έκλεισε την Παρασκευή το πετρέλαιο, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων της Goldman Sachs για το αργό εξαιτίας της πλεονάζουσας παγκόσμιας προσφοράς και των ανησυχιών για την κινεζική οικονομία. Πτωτικά έκλεισε και ο χρυσός.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με πτώση 0,5%, στα 1.103,30 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας τις απώλειες της εβδομάδας στο 1,6%. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 3,1%, κλείνοντας στα 44,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 3,1%.