Skip to main content

Market beat: Η πτώση του πετρελαίου συνεχίζεται, θα συνεχιστεί και η ανεξαρτησία του ΧΑ;

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Το κουαρτέτο σε αυτή του την επίσκεψη δεν προκάλεσε κύματα ρευστοποιήσεων, πιθανά γιατί το σύστημα της διαπραγμάτευσης δεν πρόλαβε να ξεκινήσει τις διαρροές. Για την ώρα θεωρείται θετικό πως η αγορά κατέβασε τους ρυθμούς συναλλαγών, περιμένοντας όπως όλοι μας τις εξελίξεις. Έχουμε λοιπόν ένα παιχνίδι με το χρόνο για κάτι που δεν είναι δυνατό να το αποφύγει η ελληνική οικονομική πραγματικότητα. Ας το απολαύσουμε.

Την πιο κατάλληλη στιγμή διάλεξαν οι θεσμικοί του ΧΑ για να κινηθούν κόντρα στην παγκόσμια τάση για τις μετοχικές αξίες. Την πρώτη μέρα του Φλεβάρη η αγορά της Αθήνας δήλωσε την ανεξαρτησία της έναντι των υπολοίπων της Ευρώπης και των ΗΠΑ που όντας αγορές με θεσμικούς υπερευαίσθητους στη διακύμανση του πετρελαίου ρευστοποιούσαν λόγω πτώσης της τιμής του. Πέντε συνεδριάσεις με άνοδο στο μαύρο χρυσό στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά στην πρώτη μέρα καθόδου οι αναπτυγμένες αγορές μετοχών συντονισμένα δέχθηκαν πιέσεις που τους προκάλεσαν υπολογίσιμες απώλειες. Βέβαια υπάρχει αυτός ο συνδυασμός των πληροφοριών στις αρχές του μήνα που προκαλεί ανησυχία και έχει να κάνει με την εικόνα της βιομηχανικής παραγωγής σε Κίνα λόγω των δεικτών ΡΜΙ και στις ΗΠΑ ενώ η Fed βλέπει σταθερότητα και άνοδο στην οικονομική δραστηριότητα οι αριθμοί δεν την στηρίζουν.

Αντίθετα στην Αθήνα την αγορά στήριξαν με το παραπάνω οι επιλογές των ξένων θεσμικών όσον αφορά τα Τραπεζικά blue chip αφενός αλλά και μετοχές της μικρότερης βαρύτητας στον 25άρη που ωστόσο εμφάνισαν ομαδικά άνοδο άνω του +3%. Όπως οι ΜΟΗ +4,04%, ΜΥΤΙΛ +3,12%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,08%, ΜΕΤΚ +4,60%, και ΛΑΜΔΑ +3,97%. Ειδική αναφορά αξίζει και στην ΕΕΕ, που στο ενδιάμεσο των συναλλαγών, όταν οι πιέσεις χαμήλωναν την ανοδική ώθηση του τραπεζικού κλάδου, ερχόταν εκείνη στο ρόλο του ανοδικού αντίβαρου. Με αποτέλεσμα, μια μέρα που όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια ήταν στα κόκκινα, οι βασικοί δείκτες του ΧΑ εκτός από 50 λεπτά με απώλειες είχαν σταθερά ανοδική μεταβολή. Αξίζει δε να υπογραμμίσουμε ότι το απροσδόκητο θαύμα στο ΧΑ επιτελέστηκε αλλά με τζίρο σαρακοστιανό. Ήτοι κοντά στα 36 εκατ. ευρώ που υποδηλώνει την ύπαρξη ακόμα μικρότερου από το σύνηθες βάθος των συναλλαγών, στο αβαθές ΧΑ.

Είναι γνωστό αξίωμα στην στατιστική ανάλυση των τιμών δεικτών και μετοχών ότι αν ένα επίπεδο στήριξης διαπεραστεί καθοδικά τότε αυτό μεταμορφώνεται σε επίπεδο αντίστασης στην φάση της επανάκαμψης των τιμών σε ανώτερα επίπεδα. Από τις συχνές πυκνές αναφορές της στήλης είναι γνωστό ότι οι 155 – 156 μονάδες για τον 25άρη ήταν στήριξη δοκιμασμένη αλλά στην κάθοδο του Ιανουαρίου ξεπεράστηκε με τον 25άρη να φθάνει στις 140,99 μονάδες στις 21/1. Τα αντίστοιχα επίπεδα τιμών για τον ΓΔ είναι στις 560 μονάδες.

Στην Αθήνα χθες, εν μέσω πτωτικής δυναμικής στην υπόλοιπη ευρωζώνη, οι θεσμικοί απορρόφησαν στο πρώτο μέρος τις πιέσεις που άσκησαν ορισμένοι ρευστοποιώντας θέσεις σε δεικτοβαρή blue chip και στο δεύτερο, το χαμηλό, σε επίπεδο όγκων, αγοραστικό ενδιαφέρον καλυπτότανε με τους πωλητές να ζητούν ψηλότερο τίμημα.

Ωστόσο από το πρώτο ημίωρο ο 25άρης πέρασε πάνω από τις 155 μονάδες μετά από εννέα συνεδριάσεις επιστρέφοντας εκεί από όπου ξεκίνησε η βουτιά του με δυο συνόδους που τον οδήγησε στο νέο χαμηλό του βίου του. Δηλαδή, χρειάστηκαν επτά συνεδριάσεις για να ανακτηθούν τα επίπεδα τιμών που έχασε σε δυο μέρες στις 20/1 με απώλειες -7,37% και στις 21/1 με πτώση -0,76% αλλά και εγγραφή του κατώτερου βίου.  

Αφού λοιπόν με αρνητική την ατμόσφαιρα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαμε αμυντική στάση από τους θεσμικούς του ΧΑ, δεν αποκλείεται σήμερα να επιχειρηθεί η συνέχεια στην ανοδική δυναμική. Αυτή σχηματίστηκε από τις 22/1 με έξη ανοδικά κλεισίματα του 25άρη, έναντι ενός με πτώση, επιτυγχάνοντας  την επάνοδο στην πρώτη αντίστασή του. Είναι σαφώς επίπεδα τιμών που διαθέτουν μικρή, πολύ μικρή προϊστορία και άρα η ισχύς τους δεν είναι τεράστια. Ωστόσο η βουτιά των όγκων χθες δεν επιτρέπει μόνο αισιόδοξες προσδοκίες αφού η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,309 από 41,984 δις ευρώ αλλά ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 48,504 από 141,882 εκατ. τεμάχια.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

Οριακές διακυμάνσεις εμφάνισαν τη Δευτέρα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, παρά τη συρρίκνωση της εργοστασιακής παραγωγής στην Κίνα αλλά και την πτώση στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,10% στις 16.449,18 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 4.620,37 μονάδες ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,04% στις 1.939,38 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Twitter Inc. ενισχύθηκε κατά 6,61% μετά τα σενάρια περί συμφωνίας με δύο επενδυτικά funds. Πτώση άνω του 1% εμφάνισε στον αντίποδα, η μετοχή της Chevron, δεχόμενη πιέσεις από την τιμή του αργού.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητες παρέμειναν τον Δεκέμβριο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑπαρά την οριακή αύξηση 0,3% του διαθέσιμου εισοδήματος. Αντίθετα, ο ρυθμός αποταμίευσης των αμερικανικών νοικοκυριών επιταχύνθηκε στο 5,5% έναντι 5,3% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Καλύτερα του αναμενομένου αποδείχθηκαν παράλληλα, τα οικονομικά αποτελέσματα της Aetna για το δ΄ τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της ασφαλιστικής εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 38% καθώς διαμορφώθηκαν στα 320,8 εκατ. δολάρια έναντι 232 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν στα 15,05 δισ. δολάρια από 14,77 δισ. δολάρια προηγουμένως.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε αρνητικό έδαφος διολίσθησαν οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των αδύναμων μακροοικονομικών μεγεθών της Κίνας αλλά και της νέας πτώσης στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,54% στις 6.051 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,58% στις 9.741 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,70% στις 4.386 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,31% στις 341,20 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Nokia υποχώρησε κατά 11% εν όψει της επίλυσης της δικαστικής διαμάχης με την Samsung. Πτωτικά (11,5%) κινήθηκε και η Alcatel – Lucent, η οποία συμπαρασύρθηκε από τη φινλανδική εταιρεία. Κέρδη κοντά στο 2% εμφάνισε στον αντίποδα, η BT, λόγω των θετικών οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται έντονα πτωτικά, με τα συμβόλαια WTI να υποχωρούν κατά 4,46% στα 32,12 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,47% στα 34,74 δολάρια. 

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα κέρδη της Ryanair Holdings PLC κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της αεροπορικής εταιρείας ανήλθε στα 102,7 εκατ. ευρώ έναντι 48,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 17% στα 1,33 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος επαναγοράς μετοχών, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, η HSBC ανακοίνωσε το «πάγωμα» των προσλήψεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, λόγω της προσπάθειας περικοπής του κόστους λειτουργίας. 

Πρόστιμο 84,3 και 70 εκατ. στερλινών επιβλήθηκαν στις Credit Suisse και Barclays, αντίστοιχα, λόγω της υπόθεσης των «dark pools». Η επιβολή των προστίμων επήλθε κατόπιν εξωδικαστικού συμβιβασμού των δύο τραπεζών με τις αμερικανικές εποπτικές αρχές.

Σημειώνεται ότι τα «dark pools» αποτελούν πλατφόρμες επενδυτικών συναλλαγών, οι οποίες είναι μη προσβάσιμες για το επενδυτικό κοινό, γεγονός που ενισχύει την αδιαφάνεια. H σχετική έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2014, αφορούσε διάφορες παρατυπίες των δύο τραπεζών. 

Τα αποτελέσματα των νομισματικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξήρε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Οι αριθμοί δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική έχει αποτελέσματα» δήλωσε ο Κερέ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Βουδαπέστη, και πρόσθεσε ότι «όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης». Μάλιστα, επανέλαβε το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τη στάση της στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Πάντως, αναγνώρισε ότι το πλήθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη καθιστά αναγκαία τη βελτίωση της συνεργασίας των κρατών – μελών, προκειμένου να κερδηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ειδική αναφορά έκανε και στο προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο «μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας, υπό ένα κοινό πνεύμα υπευθυνότητας».

Για τον κίνδυνο επιστροφής της κρίσης στα αναπτυγμένα κράτη λόγω της οικονομικής αναταραχής στην Κίνα, προειδοποίησε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ίδιο συνέδρια.

Όπως εξήγησε, η κινεζική ανάπτυξη, αν και φαίνεται να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς, είναι «ισχνή» σε σχέση με τις κοινωνικές και δημογραφικές προκλήσεις, και ο μετασχηματισμός της θα πλήξει τους εμπορικούς της εταίρους. «Το πιο επείγον ζήτημα είναι η χρηματοοικονομική αστάθεια και η οικονομική αδυναμία σε διάφορες οικονομίες αναδυόμενων αγορών», δήλωσε ο Νοβότνι, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Βουδαπέστη.

Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης αποσαφήνισε ότι σημαντικό ρόλο στην κατάσταση της κινεζικής οικονομίας διαδραματίζει και η Ευρωζώνη, η οποία δεν ενισχύει την παγκόσμια ανάπτυξη, ανάλογα με τις πραγματικές της δυνατότητες. «Οι αναδυόμενες αγορές τώρα φέρνουν την κρίση πίσω σε εμάς και ταυτόχρονα μας θυμίζουν την αλληλεξάρτηση στην παγκόσμια οικονομία» κατέληξε ο Νοβότνι.

Σε θετικούς ρυθμούς επέστρεψε τέλος, η κερδοφορία της Bankia το δ’ τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, η ισπανική τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 185 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 50 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων συνιστά απόρροια της πώλησης διάφορων περιουσιακών της στοιχείων, σε μία προσπάθεια άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων. Τα έσοδα της Bankia ανήλθαν στα 665 εκατ. ευρώ έναντι 765 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2014.

ΧΑ

Πάλι οι θεσμικοί του ΧΑ κινήθηκαν αμυντικά. Παλεύοντας, χωρίς καμία βοήθεια από τη διεθνή τάση, για την απομάκρυνση των βασικών δεικτών από τα κατώτερα επίπεδα (σε βάθος περισσότερο από 42 μήνες) και την προσέγγιση σημαντικών αντιστάσεων που σχημάτισε η πρόσφατη κάθοδός τους. Αφήνοντας τις πιέσεις να συμπιέσουν τις τιμές μέσα στις δυο πρώτες ώρες που οι δείκτες εμφάνιζαν εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής. Σήμερα η πρώτη εγγραφή του μέγιστου μέρας για το πρώτο μέρος (155,1 μονάδες) έγινε πριν τη συμπλήρωση 30 λεπτών ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Και μετά αφού δεν συνεχίστηκε η ζήτηση ο 25άρης λύγισε και εισήλθε σε αρνητικό πεδίο στις 11:46. Συνεπώς έδωσαν στο δείκτη πορεία  με ταλάντωση πάνω και κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής αλλά μετά την εγγραφή του ελάχιστου μέρας στις 12:25 των 152,83 μονάδων από 149,74 για τον 25άρη και των 550,74 από 539,32 για τον ΓΔ ξεκίνησαν μια ανοδική πορεία σταθερής κλίσης.

Κινήθηκαν σχεδόν ως το τέλος ανοδικά με αποτέλεσμα να υπάρξει νέο μέγιστο μέρας που ορίστηκε τουλάχιστο δυο φορές και για τον ΓΔ ήταν οι 558,71 μονάδες και για τον 25άρη οι  155,54 μονάδες. Τελικά έκλεισαν με κέρδος +0,78% και 1,04% αντίστοιχα.

Οι επενδυτές παγκόσμια σήμερα συναλλασσόντουσαν γνωρίζοντας ότι είναι η μέρα της Κίνας που έστειλε σήματα για περαιτέρω επιβράδυνση στην ανάπτυξή  της και του πετρελαίου που δέχθηκε μετά από πέντε μέρες ισχυρές πιέσεις προκαλώντας ανάλογη τάση στις αξίες υψηλού κινδύνου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Οι μεταβολές των DΑΧ και FTSE100 εμφάνιζαν διαρκώς απώλειες όταν οι βασικοί δείκτες του ΧΑ επέστρεψαν σε θετικό πεδίο με 2 τραπεζικά blue chip με κέρδη ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ ενώ ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ ήταν αρκετό διάστημα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. 

Ο FTSEM κλείνοντας στο -0,40% δέχθηκε τη βοήθεια των ΑΤΤ +1,25%, ΕΛΚΑ +7,15%, ΜΛΣ +3,17% και ΣΩΛΚ +4,18%. Οι νικητές της ημέρας από τα blue chip είναι οι ΜΟΗ +4,04%, ΜΥΤΙΛ +3,12%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,08%, ΜΕΤΚ +4,60%, και ΛΑΜΔΑ +3,97%. Απώλειες πάνω από -2% εμφάνισαν ΒΙΟ -2,84%, και ΕΥΔΑΠ -2,80%.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (6 από 2) έναντι των ανοδικών (18 από 23) με ένα αμετάβλητο την ΑΛΦΑ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας 12 από 5 την Παρασκευή είχαν πτώση.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -1,11%, ο CAC είχε μεταβολή -1,05%, με τον FTSE100 με μεταβολή -1,03%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με νευρικότητα ανοδικά μια δυναμική που διατηρήθηκε έτσι ο Dow στις 17:20 χάνει -0,70% και o S&P500 έχει μεταβολή -0,74%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,78% και έφθασε στις 557,16 από 552,83 από  μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 154,99 από 153,40 με μεταβολή +1,04%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη που έκλεισαν κοντά στο μέγιστο μέρας. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες  των εταιριών Πετρελαίου Αερίου +3,23% από +5,35%, Πρώτων Υλών +2,33% από +0,37%, Ακίνητης Περιουσίας +1,92% από +0,35%, Τροφίμων Ποτών +1,83% από +1,14%, Κατασκευές Υλικά +1,30% από +4,40%,  Τηλεπικοινωνιών +1,225% από +2,31%, Εμπορίου +1,17% από +1,05%, Τεχνολογίας +1,07% από +0,54%, ο 25άρης +1,04% από +1,73%, ο ΓΔ +0,78% από +1,96%, Τραπεζών +0,74% από +0,87%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,17% από +2,56%. Στον αντίποδα απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι Υγείας -6,36% από +6,79%, Χημικών  -2,81% από +2,98%, Κοινής Ωφέλειας  -0,50% από +3,59%, FTSEM  -0,40% από +1,88%, Ταξίδια Αναψυχή -0,05% από +2,85%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,04% από +3,18%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Ασφαλειών 0,00% από +6,67% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,646 από 99,821 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,046 από 9,237 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 32,808 από 89,367 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,450 από 0,470 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,309 από 41,984 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 48,504 από 141,882 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 54 από 73 των καθοδικών σε 38 από 31 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 21 από 17.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές στα παράγωγα κινήθηκαν με σχετικά καλούς ρυθμούς συναλλαγών βάσει του εύρους διακύμανσης των ΣΜΕ σε αντίθεση με τη βουτιά των όγκων στην υποκείμενη αγορά.

Διακινήθηκαν 2842 ΣΜΕ Φεβρουαρίου με ανώτερο μέρας τις 156,75 μονάδες και κατώτερο τις 153,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 154,00 μονάδες, με τον 25άρη στο +1,04% και κλείσιμο στις 154,99. Άλλαξαν επίσης χέρια 588 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου. Ανώτερο μέρας σε αυτή τη σειρά ήταν οι 158,00 μονάδες και κατώτερο οι 153,50. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 155,00 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 13.592 από 14.073, ενώ για την επόμενη σειρά τα αντίστοιχα μεγέθη είναι οι 155,75 μονάδες και τα 2706 από 2192 ΣΜΕ.

Από τα options πάντως βάσει των τιμών εξάσκησης που τράβηξαν το ενδιαφέρον των traders η επάνοδος του δείκτη στα επίπεδα των 165 μονάδων έχει κάποιες πιθανότητες. Αλλά το διεθνές κλίμα και σήμερα δεν είναι κατάλληλο για ένα παγκόσμιο rebound που θα βοηθούσε να ξεπεραστούν άνετα τα επίπεδα των 156 μονάδων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις 165.  Η τεχνική ανάλυση σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη τάση δίνει επίπεδα στήριξης τα χαμηλά των συνόδων στις 28/1 που το κλείσιμο έγινε στις 150,79 μονάδες αλλά το ελάχιστο μέρας ήταν στις 149,39 ενώ στις 29/1 το κλείσιμο ήταν στις 153,4 αλλά το ελάχιστο μέρας ήταν στις 149,74. Άρα η στήριξη ορίζεται από τις 149 ως τις 150 μονάδες. Η αντίσταση για τον 25άρη αν κινηθεί και πάλι ανοδικά ορίζεται από τα μέγιστα στις συνεδριάσεις της 18/1 με κλείσιμο στις 151,41 μονάδες και μέγιστο στις 157,29 και στην επόμενή της που είχε κλείσιμο στις 155,47 και μέγιστο στις 156,44. Άρα η αντίσταση του 25άρη εντοπίζεται μεταξύ των 155 και 156 μονάδες δηλαδή κοντά στο κλείσιμο του δείκτη χθες. 

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Το ‘Κουαρτέτο’, πλέον, βρίσκεται στην Αθήνα με τους πάντες να περιμένουν τις δικές τους προτάσεις για το Ασφαλιστικό, μιας και όπως όλα δείχνουν το σχέδιο της Κυβέρνησης, έτσι όπως είναι δομημένο, δύσκολα θα γίνει αποδεκτό.

Ξέρουμε πως για να έχουμε ένα Ασφαλιστικό βιώσιμο, χρειάζεται να πέσουμε από το 17% στο 13% του ΑΕΠ, εκτός και αν βρεθεί λύση να μειωθεί το Κράτος σε άλλα κόστη.

Η Κυβέρνηση ξέρει πως, πλέον, δεν έχει ιδιαίτερες δυνάμεις, ούτε έσοδα που θα μπορέσουν να συντηρήσουν το Ταμείο του Κράτους, χωρίς δανεισμό από τους Θεσμούς.

Θα πρέπει, λοιπόν, να πάρει αποφάσεις, ειδάλλως θα ψάξει τρόπους ή να “αποδράσει”, ή να πάρει μαζί της και άλλες πολιτικές δυνάμεις για να προχωρήσει, με τον χρόνο, φυσικά, να λειτουργεί εναντίον της Οικονομίας, αλλά και την Κυβέρνησης, όσο κωλυσιεργεί.

Η αξιολόγηση είναι το κλειδί, κάτι που το ξέρουμε όλοι για την ομαλή συνέχεια της Οικονομίας και της Χώρας που έχει τελματωθεί σε μία κατάσταση που δεν πάει άλλο.

Φυσικά η ύφεση, λόγω κυρίως των “CC”, αλλά και της πολιτικής ανασφάλειας, έχουν ανοίξει ένα σημαντικό κενό στα έσοδα και όποια προσπάθεια κλεισίματος μέσω φόρων μόνο κακό κάνει στην Οικονομία.

Το επόμενο διάστημα θα είναι το ιδιαίτερα έντονο, αλλά και απαραίτητο, για να μπορέσουμε να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και να λύσουμε προβλήματα που μας ταλαιπωρούν πολλά χρόνια και που καμία Κυβέρνηση δεν τόλμησε να τα λύσει.

Η Αγορά μας απλά έχει κατεβάσει ταχύτητες, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, περιμένοντας τις εξελίξεις σε σχέση με την αξιολόγηση.

Από την μία έχουμε ένα σημαντικό νέο μπροστά μας, που θα αλλάξει άρδην την κατάσταση της Οικονομίας και από την άλλη έχουμε τον φόβο για τις αντιδράσεις, ή ακόμα και για πολιτικές εξελίξεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Χώρα δεν έχει άλλη διέξοδο, οπότε το θέμα μας είναι μόνο ο χρόνος. Σίγουρα το “sentiment” είναι στο ναδίρ, εν τούτοις η Αγορά τις περισσότερες φορές κινείται κόντρα σε αυτό. Για να δούμε, από τιμές, μία αλλαγή μεσοπρόθεσμα, χρειαζόμαστε κατοχύρωση των 665 μονάδων.  

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν από την αναζωπυρωμένη ανησυχία για υπερπροσφορά μετά τα υποτονικά στοιχεία για την μεταποίηση εγείρει φόβους σχετικά με την υποτονική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,4%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας γλίστρησε 0,7%, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να κλειδώσουν τα κέρδη μετά από δύο συνεχόμενες μέρες μεγάλων κερδών, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να εισάγει αρνητικά επιτόκια στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η τιμή του αργού πετρελαίου ΗΠΑ μειώθηκε κατά περίπου 1,8% στα 31,06 δολάρια το βαρέλι, μετά την ολίσθηση κατά 7% στη διάρκεια της νύχτας, πιέζονται από τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, την πρόβλεψη για ανάπτυξη των ΗΠΑ σε το ήπιο κλίμα και τις αμφιβολίες αν οι προμηθευτές θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορεσμού της προσφοράς παγκόσμια. Παρά τις απώλειες, τη τιμή του αργού εξακολουθεί να είναι σχεδόν 19% πάνω από το χαμηλό των 12 ετών, στα 26,19 που χτύπησε στα μέσα Ιανουαρίου.

Το αμερικανικό νόμισμα γλίστρησε περίπου 0,3 τοις εκατό έναντι του ιαπωνικού ομολόγου του αγοράζοντας 120,67 γιεν, αλλά εξακολουθεί να υποστηρίζεται από αιφνιδιαστική κίνηση της BOJ την Παρασκευή, να εγκρίνει αρνητικά επιτόκια.

Αγορές είχαν μια υποτονική αντίδραση στα αποτελέσματα των Ρεπουμπλικανών για τον διορισμό υποψήφιου προέδρου στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα, όπου ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ νίκησε τον δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ. Από την πλευρά των Δημοκρατικών, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έφερε μια εικονική ισοπαλία με αντίπαλο τον Bernie Sanders.

Η μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής παγκόσμια επιταχύνθηκε ελαφρά αλλά παρέμεινε υποτονική στις αρχές του 2016, η ταχύτερη ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες αγορές απέτυχε να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση στις αναδυόμενες οικονομίες.

Οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν ότι η δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς τα εργοστάσια δυσκολεύτηκαν με ένα ισχυρό δολάριο και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αναγκάσαν εταιρείες στην ενέργεια να μειώσουν περαιτέρω τις δαπάνες στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά ο ρυθμός της πτώσης φαίνεται να επιβραδύνεται.

Το ευρώ ήταν πάνω 0,2 τοις εκατό αγοράζοντας 1,0909 δολάρια, τα κέρδη του περιορίζονται από τα απογοητευτικά στοιχεία για την μεταποίηση της ζώνης του ευρώ, καθώς και τα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τόνισε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ και επανέλαβε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τη στάση της επί της νομισματικής πολιτικής της, στις αρχές Μαρτίου.

Σχόλιο ξένων αναλυτών

Barclays: Οι Ασιατικές κεντρικές τράπεζες σε κατάσταση αναμονής

Η RBA διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο 2%, όπως ευρέως αναμενόταν. Αλλού, η RBI άφησε επίσης αμετάβλητα τα επιτόκια. Οι μετοχές στην Ασία συνέχισε να εμφανίζουν μικτές επιδόσεις σήμερα, με τον SHCOMP πάνω 2%, αλλά η υπόλοιπη περιοχή σύρθηκε κάτω από ένα sell-off στο πετρέλαιο. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για δεύτερη ημέρα, με το κρουντ  κάτω κάτα 2%. Τα εβδομαδιαία στατιστικά για την ενέργεια πρόκειται να κυκλοφορήσουν την Τετάρτη. Στην Κορέα, ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου ήταν 0,8% y / y, κάτω από τις προσδοκίες. Μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων μας ώθησε να μειώσει τις προβλέψεις μας για το 2016 κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,3%.

Στις ΗΠΑ, στα προκριματικά για την εκλογή υποψήφιου Προέδρου  (αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα) σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας φάσης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, όπου οι αντιπρόσωποι επιλέγονται και τα απτά αποτελέσματα θα αντικαταστήσουν τις δημοσκοπήσεις. Η προσοχή είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί.

Τα Στοιχεία για τις ΗΠΑ ήταν επίσης αποκαρδιωτικά, σε ισορροπία με τα Κινέζικα. Ο δείκτης ISM της μεταποίησης του Ιανουαρίου παρέμεινε αδύναμος και η μείωση του εκτός του τομέα κατασκευής κατοικιών οδήγησε σε μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη έκθεση Δεκεμβρίου για τις κατασκευαστικές δαπάνες.

Ενώ η υποτίμηση του γουαν στις αρχές Ιανουαρίου πυροδότησε τον κίνδυνο και το ξεπούλημα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, άλλοι παράγοντες, όπως το πετρέλαιο, τα στοιχεία για ασθενή ανάπτυξη και το 2016 οι αναθεωρήσεις των EPS έπαιξαν κατόπιν μεγαλύτερο ρόλο στη συνεχή μείωση του ενεργητικού στις αξίες υψηλού κινδύνου. Η Κίνα παραμένει το σημαντικότερο θέμα μας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η πρόσφατη επιτάχυνση των εκροών κεφαλαίων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Νόμος του κράτους θα είναι οι αλλαγές στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Οπως ξεκαθαρίστηκε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, όλες οι φορολογικές διατάξεις που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο για το 2016 όσο και για τη διετία 2017-2018 θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς και να ψηφιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης. Μάλιστα, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα παραδώσει εντός της ημέρας στους θεσμούς την πρότασή της για την αλλαγή στις φορολογικές κλίμακες.

Στα χέρια των θεσμών θα βρίσκεται την Τρίτη η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή. Λίγο πριν από τις 21.00 ολοκληρώθηκε η πρώτη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο η οποία κράτησε περίπου τέσσερις ώρες. Προσδιορίστηκε το χρονοδιάγραμμα αλλά και τα βασικά κεφάλαια στα οποία θα επικεντρωθούν οι δυο πλευρές σε αυτόν τον γύρο των συζητήσεων ο οποίος θα κρατήσει μέχρι την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση εξετάζει την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΟΝΟΣΕ προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές να συμμετάσχουν, δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, επιβεβαιώνοντας το σημερινό δημοσίευμα της «N». «Υπάρχουν και άλλες εταιρίες που θέλουν να μπουν στον διαγωνισμό που τυπικά δεν μπορούν να μπούνε και προβληματιζόμαστε μήπως δοθεί η δυνατότητα σε όλους, προκειμένου να έχουμε έναν διαγωνισμό πιο ανταγωνιστικό για να συμμετέχουν και νέοι», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Τη μετατροπή του Κέντρου Πληροφορικής «Γιάννης Σακελλαράκης και Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη» σε σύγχρονο Ψηφιακό Μουσείο ανακοίνωσε η Space Hellas. Το έργο είχε ανατεθεί στη Space Hellas από το δήμο Ανωγείων Κρήτης, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

Σύμβαση για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση του κεντρικού τραπεζικού συστήματος της MWALIMU Commercial Bank (MCB) της Τανζανίας υπέγραψε η Intrasoft. H σύμβαση, διάρκειας πέντε ετών, προσθέτει την Τανζανία στο σύνολο των αφρικανικών χωρών, όπου η Intrasoft παρέχει το τραπεζικό σύστημα Profits.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Για ενδεχόμενη αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου παρουσίασε την ετήσια Έκθεση της Τράπεζας για το 2014. Παράλληλα, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της Έκθεσης, ο κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2014, εκτιμώντας πως τα μέτρα που ελήφθησαν τότε ήταν αποτελεσματικά, αν και αποδείχθηκαν ανεπαρκή σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών.

Μικρότερη έκθεση στα κρατικά ομόλογα φέρεται να ζητεί από τις τράπεζες η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στο χαρτοφυλάκιο των κρατικών ομολόγων, καθώς το Βερολίνο ζητεί τον περιορισμό των κινδύνων του τραπεζικού κλάδου, ως απαιτούμενη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Επικύρωσε το Εφετείο του Παρισιού το κατηγορητήριο κατά του βρετανικού ομίλου HSBC Holdings που απαγγέλθηκε τον Απρίλιο του 2015, στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές που πρόσκεινται στην υπόθεση.

Η HSBC ερευνάται για συνέργεια σε φοροδιαφυγή και προσέλκυση πελατών με παράνομο τρόπο. Οι δικαστές την κατηγορούν για έλλειψη εποπτείας στην ελβετική θυγατρική της, την HSBC Private Bank, η οποία φέρεται να είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα φοροδιαφυγής πλούσιων πελατών, κυρίως Γάλλων.

Για υπεξαίρεση κεφαλαίων από τράπεζα τα στελέχη της οποίας διέθεταν πιστωτικές κάρτες για απεριόριστες και χωρίς κανέναν έλεγχο δαπάνες θα δικαστεί στην Ισπανία ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ροντρίγκο Ράτο.

Δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου (Audiencia Nacional), που εκδικάζει κυρίως οικονομικές υποθέσεις, δέχθηκε τις συστάσεις της εισαγγελίας και αποφάσισε σήμερα να δικάσει τον Ράτο και 65 άλλα στελέχη της Bankia, διαδόχου του Caja Madrid, για «υπεξαίρεση κεφαλαίων». Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει οριστεί.

Στο ποσό των 544,170 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 544,170 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 29η Ιανουαρίου.

Αμετάβλητες παρέμειναν τον Δεκέμβριο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑπαρά την οριακή αύξηση 0,3% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Αντίθετα, ο ρυθμός αποταμίευσης των αμερικανικών νοικοκυριών επιταχύνθηκε στο 5,5% έναντι 5,3% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός παρέμεινε και τον Δεκέμβριο σε μηδενικά επίπεδα, υποχωρώντας στο 0,1%.